Українські кораблі за вікнами Роттердама. Агрофорум-2019

Українські кораблі за вікнами Роттердама. Агрофорум-2019

Репортаж
Укрінформ
Український продовольчий форум – новий майданчик для світових гравців агробізнесу

У Нідерландах стартував 2-й щорічний Український агропромисловий і продовольчий форум. Україна та Нідерланди є безпосередніми партнерами в агробізнесі як провідні світові аграрні держави, що видно з обсягів торгівлі 2018 року. Цьогорічний форум відбувся в Роттердамі, та ані рясна злива, ані транспортний колапс через страйк транспортників по всій країні не завадили зібрати повну залу охочих інвестувати в Україну.

ПРОРВАТИСЯ НА ФОРУМ

Сьома ранку. За вікном сильний дощ і юрми мокрих велосипедистів, які намагаються прорватися через тисняву. У Нідерландах транспортники оголосили 24-годинний страйк. Тож жодного автобуса, трамвая, метро чи потяга нема. Поки одні голландці страйкують проти підвищення пенсійного віку в країні, інші намагаються потрапити на український продовольчий форум. Із кожною хвилиною карта на екрані телефону “червоніє” все більше та більше. Через страйк люди пересіли на автівки. Рух також ускладнює злива. Але, як то кажуть, дощ у дорогу – хороший знак. Тож проскочити затори і дістатися з Гааги до Роттердама вдалося. Хоча, звісно, не за звичні 30 хвилин.

Те, що саме в цьому залі говоритимуть про Україну, розумієш, щойно заходиш усередину. Великі, круглі лампи на стелі підсвічені синьо-жовтим. Гра світла створює ефект українських прапорців над головами майбутніх партнерів та інвесторів. Торік Український агропромисловий і продовольчий форум відбувався в Амстердамі. Тоді з’їхалися понад 120 топ-керівників агробізнесу з України, Нідерландів і сусідніх країн. “Цьогоріч, попри негоду та страйк, зібралося 130 учасників для встановлення нових ділових зв’язків”, – розповідає організатор заходу Стівен Батлер.

СТВОРЕННЯ АГРОМАЙДАНЧИКА

Стівен Батлер понад 20 років організовує майданчики, бізнес-форуми та конференції для підтримки і розвитку підприємницької діяльності.   

Він розповідає, що ідея створити платформу для аграрного бізнесу в Нідерландах народилася два роки тому під час схожого агрофоруму в Києві.

Стівен Батлер
Стівен Батлер

“Була досить велелюдна голландська делегація, і ми з її представниками під час перерви обговорювали таку можливість. Вони сказали, що такий захід саме в Нідерландах піде на ура, що буде великий попит, жвавий інтерес, тому що є синергія між нашими двома країнами. І з того моменту в Києві почався ось цей процес”, – згадує Стівен.

Головна мета Українського агропромислового форуму – допомогти великим і середнім гравцям аграрно-промислового комплексу зустрітися, обмінятися досвідом і знайти нових партнерів.

2-й щорічний Український агропромисловий і продовольчий форум показав, наскільки зацікавлені в Україні та у співпраці з нею. Попри негоду та страйк, у залі – жодного порожнього місця.

“60% учасників – із Голландії, 30-35% – з України, решта – із сусідніх країн. Із Великої Британії, Бельгії, Німеччини”, – розповідає Стівен Батлер.

ДОВІРА ДО УКРАЇНИ

Голландець Ад Меркс дуже активний в аграрному та харчовому бізнесі. Має досвід праці в Україні. Також він завзятий учасник форуму. Під час презентації в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої ставить запитання і закликає більше інформувати про Україну та її досягнення.

Ад Меркс
Ад Меркс

“Чотири роки тому ще ніхто не вірив, що понад 300 українських компаній експортуватимуть свої продукти до Європейського союзу. Чого ми досягли? Як на мене, одне з головних досягнень між Україною та ЄС – це переорієнтування з російського ринку на європейський”, – наголосила під час свого виступу Ольга Трофімцева.

Ольга Трофімцева
Ольга Трофімцева

Ад Меркс уважно слухає презентації та виступи. У перерві він ділиться своїми враженнями та пояснює, чому надзвичайно важливі такі майданчики, як Український агропромисловий і продовольчий форум.  

“Україна є хорошим продуктовим кошиком для Європи. Наша компанія працює над тим, щоб були вдалі контракти. Ми також надаємо консультації провідним університетам, фермерським асоціаціям і компаніям. Цей форум надзвичайно важливий для молодих компаній, а також для України. Ми сподіваємося, що наступного року буде більше нідерландських компаній, які схочуть дізнатися про Україну якомога більше”, – розповідає голландець.

Другий щорічний Український агропромисловий і продовольчий форум у Роттердамі

Ад Меркс представляє компанію HollandDoor, яка допомагає сільгоспвиробникам вивчати нідерландський аграрний сектор, знаходити ділових партнерів. Він часто буває у Києві, намагається не пропускати агровиставки та форуми.

“Справді, є надзвичайно багато можливостей, тому організовуйте якомога більше зустрічей. Ви повинні більше знайомити з українськими компаніями. Є достатньо можливостей для співпраці компаній з України та Нідерландів. Я багато разів був в Україні. Я був в Одесі, Білій Церкві, Львові, Харкові, Вінниці. Часто в Києві відбуваються великі агровиставки, які я рекомендую нідерландським колегам”, – каже Ад Меркс.

Під час перерви усі спілкуються одне з одним. На будь-які запитання просто за філіжанкою кави відповість в.о. міністра аграрної політики, а вже акули агробізнесу порадять, як досягти успіху. 

“Дуже важливо, що це вже стає щорічною традицією, і – що також важливо – на цьому форумі присутні представники міністерства, можна поговорити з ними напряму як представникові бізнесу Нідерландів. Це справді дуже вдала концепція форуму, що ти можеш поговорити із будь-ким особисто”, – каже почесний консул України в Королівстві Нідерланди Карел Бургер Дирвен.

 Другий зліва - Карел Бургер Дирвен
Другий зліва – Карел Бургер Дирвен

Він певен, що успішний бізнес неможливий без довіри, і його досвід засвідчив, що Україні можна вірити.

“Мій досвід праці з українськими бізнес-партнерами показав, що вони заслуговують на довіру”, – запевняє він.

За вікном пропливають кораблі та човни. У залі обговорюють приклади вже успішних інвестиційних проектів, можливості вкладати гроші в Україну.

“Насамперед, гадаю, дуже символічно, що форум відбувається саме в Роттердамі, де розташований перший порт Європи. Саме через Роттердам Голландія купує багато української продукції, особливо кукурудзи. Якось ми порахували з колегами, що кожен голландець споживає десь приблизно 80 кг саме української кукурудзи. Це порт, відкритий для торгівлі, для інвестицій, тому місце вибране абсолютно правильно. Я сьогодні дуже багато говорив про мед. Саме ці продукти мають перспективи для українських дрібних і середніх компаній з огляду на те, що Україна може сюди постачати”, – наголосив Дмитро Приходько, старший економіст, інвестиційний центр FAO UN.

Дмитро Приходько, Володимир Лапа, Всеволод Ченцов та Олексій Павленко
Дмитро Приходько, Володимир Лапа, Всеволод Ченцов та Олексій Павленко

ПІДТРИМКА УКРАЇНИ

На форумі в Роттердамі підтримати Україну закликали на усіх фронтах. Показали ролик про те, як торік у Брюсселі українські студенти під стінами Європарламенту готували страви часів Голодомору. Депутатам пропонували млинці з картопляного лушпиння, суп із кори.

Олексій Павленко
Олексій Павленко

“Сьогодні хотілося дати не тільки меседжі стосовно того, що Україна є світовим лідером з агропродукції. Під кінець презентації ми показали дуже цікавий ролик, знятий студентами Української академії лідерства. Вони влаштували у Брюсселі флешмоб, що стосувався Голодомору 1933 року, аби показати, яких жахіть за радянської епохи зазнала країна, що зараз годує світ і експортує у 195 країн, нагадати про російську агресію, про питання Криму, це був заклик і надалі підтримувати Україну”, – наголосив, підсумовуючи, Олексій Павленко, співголова Українсько-нідерландської ділової ради, екс-міністр аграрної політики та продовольства України.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-