Ощадбанк видав $22 мільйони кредитів фірмам бізнесменів у розшуку

Ощадбанк видав $22 мільйони кредитів фірмам бізнесменів у розшуку

Укрінформ
Ощадбанк видав два кредити на загальну суму 22,28 мільйона доларів фірмам, які входять до складу "Агроінвестгруп", одним із власників якої є оголошений у розшук Микола Кучеренко.

Про це повідомляє Finbalance із посиланням на постанову Шевченківського райсуду Києва.

"26 квітня Шевченківський райсуд м. Києва в рамках кримінального провадження №22019000000000026 надав слідчим СБУ тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в розпорядженні Ощадбанку, - у т.ч. договорів кредитної лінії № 323/48-1 від 07.11.2016 та № 505/48-1 від 18.12.2017, укладених між Ощадбанком і ТОВ "Іст Оілс Україна" (підконтрольна "Агроінвестгруп" — ред.), - йдеться у повідомленні.

Згідно з судовими матеріалами, за даними слідчих СБУ, в період з жовтня 2018 року по січень 2019 року службові особи низки компаній, які входять до складу "Агроінвестгруп" (ТОВ "Білгород-Дністровський елеватор", ТОВ "Раухівський елеватор", ТОВ "Ізмаїльський елеватор", ТОВ "Аліягський елеватор", ТОВ "Заплазський елеватор", ТОВ "Березівський елеватор", ТОВ "Василівський елеватор", ТОВ "Ера ГрейнЕ, ПрАТ "Новомиргородський елеватор", ТОВ "Олексіївський елеватор", ТОВ "Новоборівське ХПП"), за вказівками двох фактичних власників цієї групи "організували незаконну схему вивезення зернових державного ПАТ "Аграрний фонд" поза встановленими пунктами пропуску на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей, з метою перепродажу по значно завищеним цінам через спеціально створенні ними суб'єкти підприємницької діяльності, які зареєстровані на непідконтрольних органам державної влади України територіях Донецької та Луганської областей, в результаті чого здійснюють фінансове та матеріальне забезпечення діяльності терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

За інформацією слідчих СБУ, власники "Агроінвестгруп" в своїй "протиправній діяльності, яка направлена на розтрату та привласнення майна ПАТ "Аграрний фонд" та інших суб`єктів господарювання, а також на фінансове та матеріальне забезпечення терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", використовували підконтрольні їм та іншим особам юридичні особи, серед яких ТОВ "Іст Оілс Україна" і ТОВ "Фінагро".

Слідчі констатували, що Ощадбанк і ТОВ "Іст Оілс Україна" уклали два договори кредитної лінії: №323/48-1 від 07.11.2016 на суму 13,48 млн дол. (строк погашення до 07.11.2019); та №505/48-1 від 18.12.2017 на суму 8,8 млн грн (строк погашення до 16.12.2022).

За даними СБУ, майновими поручителями за вказаними договорами виступили низка юридичних та фізичних осіб, підконтрольних двом співвласникам "Агроінвестгруп" (у т.ч. ТОВ "Індустріальний парк "Центральний", ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "Кірос ЛТД").

Читайте також: Ощадбанк у І кварталі отримав прибутку на 69% більше

Водночас за інформацією СБУ, два співвласники "Агроінвестгруп", "які виїхали за межі України, надали вказівки службовим особам ТОВ "Іст Оілс Україна" та власникам заставного майна за сприяння керівників АТ "Ощадбанк" уникнути повернення коштів за кредитними лініями, а також незаконно відчужити майно, що перебуває у заставі".

Як повідомлялося, у квітні Нацполіція оголосила в розшук власника холдингу "Агроінвестгруп" Миколу Кучеренка та його сина Віталія. Їх розшукують "у зв'язку з присвоєнням і розтратою чужого майна". Санкція статті передбачає від 7 до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

У лютому в "Аграрному фонді" заявили про можливе розкрадання зерна. Повідомлялося, що охорона шести елеваторів, які належать до групи компаній ТОВ "Агроінвестгруп", не дала можливість співробітникам ПАТ "Аграрний фонд" провести планову перевірку.

За оцінками президента Української зернової асоціації Микола Горбачова, збиток аграрної галузі від дій "Агроінвестгруп" може сягати $120 млн. Банки-кредитори оцінювали обсяг боргів "Агроінвестргруп" у $ 70 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-