НБУ розпочав стрес-тестування 29 банків

НБУ розпочав стрес-тестування 29 банків

Укрінформ
Національний банк України розпочав проведення другого етапу оцінювання стійкості банків та стрес-тестування 29 банків.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк розпочав проведення другого етапу оцінювання стійкості банків – опрацювання результатів аналізу якості активів банків (AQR), підтверджених зовнішнім аудитом. Також розпочато стрес-тестування 29 банків. За попередніми оцінками, кількість банків, які потребуватимуть вливання капіталу за базовим та негативним сценарієм стрес-тесту, зменшиться, якщо порівняти з попереднім роком", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що до кінця 2019 року банкам необхідно сформувати буфер консервації капіталу в розмірі 0,625%. Він стане обов’язковим для кожного банку з початку 2020 року, коли розпочнеться перший етап запровадження буфера консервації капіталу. Надалі розмір буфера щороку поетапно збільшуватиметься, поки не досягне 2,5% від 1 січня 2023 року. Формування відповідного буфера забезпечить створення банками запасу капіталу понад мінімальні вимоги. У майбутньому це дасть можливість поглинати можливі втрати, що можуть виникати в умовах загального економічного спаду, без порушень нормативу достатності капіталу.

Читайте також: НБУ спростив страховикам умови видачі ліцензій на валютні операції

Упродовж другого кварталу буде також змінено методику визначення системно важливих банків та оприлюднено оновлений перелік таких фінустанов. У майбутньому Національний банк вимагатиме від них формувати буфер системної важливості, про умови запровадження якого завчасно попередить банки.

Як повідомлялось, у 2019 році стрес-тестування будуть проходити 29 банків, на які припадає 93% активів банківської системи. До переліку потрапили установи, які станом на 1 листопада 2018 року були найбільшими за трьома показниками: обсяг активів зважених на ризик (вага – 40%), депозити фізичних осіб (50%) та кредити фізичним особам (10%).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-