Із банку «Порто-Франко» через суд намагаються вивести нерухомість в Одесі - ФГВФО

Із банку «Порто-Франко» через суд намагаються вивести нерухомість в Одесі - ФГВФО

Укрінформ
Через суд з неплатоспроможного Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "ПОРТО-ФРАНКО" можуть вивести нерухомість у центрі Одеси.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

"Кредитори неплатоспроможного АБ «Порто-Франко» можуть втратити шанс на отримання коштів від продажу дорогої нерухомості в центрі Одеси. Це може статись у разі ухвалення судом рішення на користь осіб, які безпідставно претендують на це майно, що зараз перебуває на балансі банку", - йдеться в повідомленні.

У серпні 2014 р. НБУ відніс АБ «Порто-Франко» до категорії проблемних, а після того, як менеджмент банку не усунув проблеми, у вересні 2014 р. його було визнано неплатоспроможним. Того ж місяця Приморський районний суд м. Одеси, розглянувши позов двох вкладників банку до ПАТ АБ АБ «Порто-Франко» про дострокове повернення їм валютних депозитів, своїм рішенням від 8 вересня 2014 передав позивачам замість депозитних коштів право власності на земельну ділянку в центрі Одеси у понад 600 кв м з розташованим на ньому житловим будинком.

Банк, що перебуває під управлінням ФГВФО, 3 жовтня 2014 року подав апеляційну скаргу на це рішення. Розглянувши її, Апеляційний суд Одеської області 5 травня 2015 скасував рішення суду першої інстанції, натомість призначивши повернення позивачам депозитів у вигляді грошових коштів, оскільки матеріали справи не містять жодних доказів на користь передачі майна. Зокрема, серед кричущих порушень, допущених при розгляді справи в суді першої інстанції, - відсутність позовної заяви вкладників про визнання за ними права власності на згадану нерухомість.

Читайте також: Поновили провадження щодо виведення з Дельта Банку $50,6 мільйона - ФГВФО

Поки тривав процес оскарження, претенденти на дорогу одеську нерухомість 19 лютого 2015, ще до винесення рішення суду, позивачі зареєстрували право власності на згадану нерухомість, а уже 25 травня 2015, тобто через 20 днів після того, як апеляційний суд скасував їхнє право власності на ці об’єкти, уклали договори купівлі-продажу, за якими передали ділянку з будівлею третій особі. Це з’ясувалось при розгляді заяви банку про поворот виконання рішення суду першої інстанції. А на сьогодні, за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме та Реєстру прав власності на нерухоме майно, а також Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна, спірне майно зареєстроване уже за новим - наступним «власником».

Відтак, АБ «ПОРТО-ФРАНКО» звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовом про витребування майна з чужого володіння. Для забезпечення позову на все вказане майно судом накладено арешт.

Як відомо, станом на 1 квітня 2019 ФГВФО виплатив 433,6 млн грн вкладникам банку у межах гарантованої суми, що становить 98,4% від суми, нарахованих до виплати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-