НБУ заявляє, що є забезпеченим кредитором ПриватБанку незалежно від рішення суду

НБУ заявляє, що є забезпеченим кредитором ПриватБанку незалежно від рішення суду

Укрінформ
У Нацбанку наголосили, що вони залишаються забезпеченим кредитором за зобов’язаннями ПриватБанку незалежно від рішення суду стосовно зняття арешту з майна компаній, які прямо та опосередковано пов’язані з колишніми власниками ПриватБанк.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі НБУ.

"Національний банк підтверджує інформацію, що 17 квітня Київський апеляційний суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та залишив без змін ухвалу Печерського райсуду м. Києва від 5 лютого 2019 року. Національний банк наголошує, що він залишається забезпеченим кредитором за зобов’язаннями АТ «КБ ПриватБанк» незалежно від рішення суду. У випадку порушення законних прав та інтересів НБУ, як забезпеченого кредитора, Національний банк діятиме у межах, визначених законодавством", - відповіли у прес-службі Нацбанку.

Як повідомляв Укрінформ, 17 квітня Київський апеляційний суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та залишив без змін ухвалу Печерського райсуду м. Києва від 5 лютого 2019 року, якою за клопотанням Генпрокуратури в рамках кримінального провадження (щодо можливого виведення 19 млрд грн рефінансування, залученого ПриватБанком в НБУ до націоналізації) було накладено масовий арешт на майно компаній, прямо та опосередковано пов’язаних з “приватівцями” і їх партнерами". Суд апеляційної інстанції зберіг арешт таких активів, які були передані “приватівцями” в іпотеку/заставу для НБУ як забезпечення боргів ПриватБанку з рефінансування.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 млрд грн.

Читайте також: ПриватБанк отримав за 2018 рік рекордний прибуток

Разом з тим 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши в судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривав із червня 2017 року.

Згодом, 20 квітня, Печерський райсуд Києва визнав недійсним договір про особисту поруку Коломойського за кредитами рефінансування, які були видані ПриватБанку до входження держави в капітал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-