Cкасування націоналізації ПриватБанку може спричинити фінансовий колапс - Гонтарева

Cкасування націоналізації ПриватБанку може спричинити фінансовий колапс - Гонтарева

Укрінформ
Екс-голова Національного банку України Валерія Гонтарева вважає, що у разі скасування судами націоналізації ПриватБанку це може призвести до фінансового колапсу.

Про це вона розповіла в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"У разі скасування націоналізації буде реституція (поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоди, – ред.), і держава забере влиті в банк 155 мільярдів гривень, після чого банк буде негайно визнаний неплатоспроможним і ліквідований. Я сподіваюся, що такого сценарію ніхто не допустить, бо це просто фінансовий колапс", - сказала Гонтарева.

Вона також нагадала, що головне досягнення її команди - це перехід на плаваючий курс та на нову політику інфляційного таргетування.

"Тож якщо вакханалія судової системи не зруйнує всі наші досягнення, то макроекономічна ситуація буде і надалі залишатися стабільною. Тим більше, у нас дуже інституційно сильний незалежний НБУ і дуже професійний і порядний міністр фінансів Оксана Маркарова", - зауважила Гонтарева.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд даної справи тривав із червня 2017 року, її обсяг перевищував 50 томів.

Читайте також: Гонтарева вважає виклик у Генпрокуратуру спробою дискредитації

В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення стосовно визнання незаконною націоналізації ПриватБанку тим, що відповідачі у цій справі не довели правомірності віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Водночас у Національному банку наполягають, що рішення стосовно неплатоспроможності ПриватБанку ухвалювалося на основі аналізу якості його активів, в результаті чого було зафіксовано від'ємний капітал.

У Міністерстві фінансів готуються подати апеляцію на рішення суду щодо незаконної націоналізації ПриватБанку. Апеляційну скаргу на це рішення Окружного адміністративного суду міста Києва готують і в Національному банку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-