У Нацбанку розповіли, чи буде “гойдати” долар після виборів

У Нацбанку розповіли, чи буде “гойдати” долар після виборів

Укрінформ
Національний банк України продовжить юридичне оскарження рішень судів першої інстанції про націоналізацію «ПриватБанку».

Про це Радіо Свобода заявив 21 квітня почесний президент Київської школи економіки, заступник голови Ради НБУ Тимофій Милованов.

«З економічної точки зору банк був неспроможний виконувати свої зобов’язання, і тому його потрібно було або закривати, або націоналізувати. Закривати його було небезпечно, це великий банк, і до великих банків у всіх країнах ставляться по-іншому... Що буде далі? Мені складно робити якийсь прогноз, думаю, що потрібно слідкувати за тим, щоб платники податків знову не заплатили ще раз за той банк якимось новим політичним силам», – сказав фахівець.

За словами Тимофія Милованова, курс гривні до долара та інших світових валют від результатів виборів «зараз ще не залежить». «Це буде залежати від економічної політики, яка буде впроваджуватися. Думаю, що ринки, економіка і люди в цілому придивляться до того, які будуть перші призначення, перші політичні, економічні рішення нової команди, хто буде в цій команді», – вказав заступник голови Ради НБУ.

Виступаючи у своєму передвиборчому штабі після поразки на виборах 21 квітня, президент України Петро Порошенко висловив побоювання, що Україну можуть чекати проблеми через «Приватбанк».

«Вже очевидно, що із Коломойським розрахуються поверненням «ПриватБанку». Це спричинить великі проблеми», – сказав Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши у судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд даної справи тривав із червня 2017 року, її розмір перевищував 50 томів.

В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення стосовно визнання незаконною націоналізації ПриватБанку тим, що відповідачі у цій справі не довели правомірності віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Читайте також: Рішення суду щодо ПриватБанку ускладнює співпрацю з МВФ, СБ та ЄБРР — Нацбанк

Водночас у Національному банку наполягають, що рішення стосовно неплатоспроможності ПриватБанку ухвалювалося на основі аналізу якості його активів, в результаті чого було зафіксовано від'ємний капітал.

У Міністерстві фінансів готуються подати апеляцію на рішення суду щодо незаконної націоналізації ПриватБанку. Апеляційну скаргу на це рішення Окружного адміністративного суду міста Києва готують і в Національному банку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-