Повернення ПриватБанку колишнім власникам - неможливе - Нацбанк

Повернення ПриватБанку колишнім власникам - неможливе - Нацбанк

Укрінформ
Перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова заявила, що повернення ПриватБанку його колишнім власникам через скасування судом його націоналізації є неможливим.

Про це вона сказала на прес-брифінгу щодо оскарження рішення про націоналізацію ПАТ КБ "Приватбанк", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Націоналізація ПриватБанку була вимушеним кроком та відбулась відповідно до чинного законодавства. Вона була підтримана Радою національної безпеки і оборони та урядом нашої країни. Єдиною альтернативою націоналізації ПриватБанку була його ліквідація, що для нас було неприйнятним і неможливим з огляду на вагомість банку. Повернення банку колишнім власникам через скасування націоналізації - неможливе", - сказала Рожкова.

Вона зазначила, що банк було визнано неплатоспроможним внаслідок масштабних шахрайських схем на суму понад 5,5 млрд доларів США.

"Повернення цих коштів державі та притягнення винних до відповідальності є зобов'язанням банку та однією з умов Меморандуму з МВФ", - додала представник НБУ.

Як повідомляв Укрінформ, Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши в судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривав із червня 2017 року, його розмір перевищував 50 томів.

В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення стосовно визнання незаконною націоналізації ПриватБанку тим, що відповідачі у цій справі не довели правомірність віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

У Міністерстві фінансів готуються подати апеляцію на рішення суду щодо незаконної націоналізації ПриватБанку. Апеляційну скаргу на це рішення Окружного адміністративного суду міста Києва готують і в Національному банку України.

Читайте також: У БПП прокоментували рішення суду щодо ПриватБанку

Також цього тижня Шостий апеляційний адміністративний суд відклав на 22 квітня розгляд апеляційної скарги Національного банку України на рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування розпорядження НБУ про проведення перевірки ПриватБанку в жовтні 2016 року.

9 квітня ЗМІ повідомили, що бізнесмен Ігор Коломойський і кіпрська компанія Triantal Investments LTD доповнили свій позов новими вимогами до України про повернення кожному з них пакета акцій ПриватБанку.

Сам Коломойський заявив, що йому не потрібний сам ПриватБанк, проте потрібні 2 млрд доларів компенсації за капітал, який там був під час націоналізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-