У Кабміні спростовують, що Нафтогаз змушений підвищувати ціни для населення

У Кабміні спростовують, що Нафтогаз змушений підвищувати ціни для населення

Укрінформ
Відповідно до постанови № 293 уряду, НАК "Нафтогаз України" з 1 травня 2019 року може не підвищувати ціни на газ для населення.

Про це йдеться у листі Міністерства енергетики та вугільної промисловості до НАК «Нафтогаз України», повідомляє прес-служба відомства у Facebook.

"Державна компанія НАК «Нафтогаз України», відповідно до Постанови КМУ №293, зобов’язана з травня знизити ціни на газ для населення. Якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може платити більше", - йдеться у листі.

На переконання юристів Міненерговугілля, щоб продавати газ населенню дешевше, скасовувати спецобов'язки Нафтогазу не обов’язково.

"Стаття 11 Закону України «Про ринок природного газу» не обмежує повноважень Уряду щодо кількості актів, які мають бути прийняті стосовно покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку. Міненерговугілля звертає увагу НАК на те, що, згідно зі статтею 17 Конституції України, всі постанови і розпорядження, які видає Кабінет міністрів України, є обов’язковими до виконання", - зазначили у Міненерговугіллі.

У відомстві нагадали, що Кабінет міністрів України 3 квітня 2019 року ухвалив постанову №293, яка надає можливість Нафтогазу знизити ціни на газ для населення.

Читайте також: Я разом з українським народом вимагаю зниження тарифів — Порошенко

"Згідно з урядовим рішенням, якщо кон’юнктура газового ринку демонструє зниження цін на газ для промисловості, Нафтогаз зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що визначається як середньоарифметична ціна газу, за якою державна компанія пропонує газ промисловим споживачам за умови передоплати. Якщо ціна для промисловості зростає, Нафтогаз має продавати газ для населення за ціною, визначеною Постановою КМУ № 867", - пояснили у міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, 9 квітня НАК «Нафтогаз України» звернулась до Кабінету міністрів України з проханням скасувати затверджене ним Положення про покладення спеціальних обов’язків, яке вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести відповідні зміни до нього. У Нафтогазі заявляють, що наразі для компанії є обов’язковим виконання вимог постанови КМУ №867 від 19.10.2018, яка затверджує Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Відповідно, Нафтогаз буде змушений з 1 травня підняти ціну на газ для населення до 7184,8 грн (без ПДВ та транспортування), хоча ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за 1000 кубометрів з ПДВ.

Газ для населення з 1 травня 2019 року має подешевшати або уряд ухвалить рішення про звільнення менеджменту НАК "Нафтогаз України". Про це сьогодні на засіданні уряду заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-