Державні облігації йдуть в народ

Державні облігації йдуть в народ

Аналітика
Укрінформ
Кампанія з популяризації ОВДП дісталася навіть громадського транспорту. Очевидно, держава серйозно вирішила позмагатися за гроші населення з банками

На днях Кабмін зняв обмеження на розрахунки іноземною валютою за операціями з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими в іноземній валюті, на вторинному ринку. Обмеження у вигляді торгівлі валютними ОВДП (випускаються в доларах США і євро) на вторинному ринку виключно за гривню суперечило нормі закону "Про валюту і валютні операції", який набрав чинності 7 лютого цього року. Воно не давало можливості банкам-первинним дилерам провести розрахунки з інвесторами в іноземній валюті. Тобто, банки купували ОВДП у Мінфіну за валюту, а продавали клієнтам - за гривню, тому навіть для купівлі валютних ОВДП нерезидентам доводилося конвертувати валюту в гривню. І це суттєво полегшує життя усім бажаючим підтримати державу власними фінансами та зберегти свої накопичення. Те, що накопичення в населення є – ніхто не сумнівається. Не даремно ж торговці державними цінними паперами настільки активно пішли “в народ”, що стали брендувати навіть громадський транспорт закликами “Купуй ОВДП!”

Обережно, двері державної позики відчиняються

Статистика вітчизняного ринка ОВДП свідчить про те, що українці за два останні роки серйозно зацікавилися державними цінними паперами. Якщо станом на кінець 2017 року фізичні особи купили ОВДП на суму 1,4 млрд грн, то на лютий 2019 року – обсяги зросли до 6,8 млрд грн (хоча в загальному обсязі ринку – 758,6 млрд грн – це крапля в морі). Цікавість людей до нового інструменту інвестування не в останню чергу розбудила активна інформаційна кампанія, яка лунає звідусіль. Судячи з усього, держава вирішила використати вдалий момент для того, щоб і бюджетний дефіцит закрити, і державний борг не надто роздути. Адже облікова ставка НБУ, яка сьогодні встановлена на рівні 18%, є одночасно привабливою як з точки зору дохідності для потенційних інвесторів, так і з точки зору оперативних можливостей Мінфіну.

Тенденцію можна прослідкувати не тільки за цифрами, а й за інформаційною активністю гравців ринку. Так, столичною підземкою сьогодні курсує незвичайно брендований потяг. “Інвестуй надійно. Мрій вільно. ОВДП – один крок до мрії" – таке гасло вражає своїми розмірами мільйони пасажирів київського метрополітену, рекламуючи послуги інвестиційної компанії.

Марина Машковська
Марина Машковська

Враховуючи чималу вартість такої реклами (за даними рекламних агентств, від 180 тис. грн) Укрінформ поцікавився у представників компанії, чи не переоцінили вони фінансові можливості цільової аудиторії. “Станом на 1 січня 2019 р. обсяг коштів фізичних осіб, вкладених в депозити банків, становив 508,8 млрд. грн. Для порівняння, обсяг ОВДП, які придбали фізичні особи на ту ж дату, становить 6,8 млрд. грн. Різниця більш ніж в 80 разів, і це при тому, що ОВДП вже кілька років є більш вигідним та надійним інвестиційним об’єктом ніж банківський депозит. У такому величезному розриві ми побачили можливості для розвитку свого продукту”, – пояснила Марина Машковська, гендиректор компанії “Фрідом Фінанс Україна”.

За її словами, поїзд ще курсує і рекламна акція триває, тому про динаміку активності клієнтів ще зарано говорити. “Наша основна мета – познайомити населення України з фінансовим інструментом, з можливістю інвестувати в державні облігації. Метро – найбільш масовий вид транспорту, і з точки зору охоплення та вартості контакту з потенційним клієнтом, на наш погляд, рекламна акція цілком виправдана”, – зазначила Марина Машковська. – В Україні залученість на фондовому ринку не перевищує 1% населення. При цьому кошти громадян зберігаються в основному на депозитах, де ставка ледь дозволяє покривати інфляцію. В цьому і полягає проблема - українці недостатньо фінансово освічені і, переважно, не знають про можливості інвестування, на відміну від тих же американців, 52% яких є учасниками фондового ринку”.

Вигода очевидна. Бракує кількох “дрібниць” – грошей та довіри

Середньому українцю дійсно ще дуже далеко до середнього американця в питаннях фінансової активності та широти вибору інструментів для інвестування. Та й довіра до фінансових інструментів в рядового українця, “вихованого” в умовах змін суспільного ладу та економічних потрясінь, на порядок нижче. Не кажучи вже про доходи. Якщо в США середня зарплата становить $3-4 тис., то в Україні на порядок менше – $400.

Оксана Макарова
Оксана Макарова

Однак вітчизняний Мінфін, пропонуючи продаж ОВДП населенню, налаштований оптимістично. Влітку минулого року Міністерство фінансів України та державний ПриватБанк спробували тестувати нову послугу роздрібного продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). «Ми вже запустили такий продукт у ПриватБанку – ОВДП для населення. Продукт тестуємо в такому варіанті, як є (мінімальний обсяг операції – 1 млн грн), після чого запустимо в роздріб. Ще необхідні кілька нормативних змін для такого запуску», – зазначила на той час в.о. глави міністерства, а нині міністр фінансів Оксана Маркарова на своїй сторінці у Facebook. Судячи з усього, процес ще не завершено, але все до того йде. Держава дуже сподівається залучити в економіку “вільні” кошти, які населення досі тримає поза банками – за підрахунками НБУ такий ресурс сягає 300 млрд гривень.

Депозит – облігація: хто кого

Очевидно, що облігації внутрішньої позики в Україні сьогодні дійсно непогана альтернатива депозитам. Порівняємо їх.

Середня ставка за довгостроковими депозитами, за даними НБУ, на сьогодні становить 16% річних. При цьому, кошти, отримані за відсотками з банківського депозиту обкладаються податком на доходи фізичних осіб зі ставкою 18% та військовим збором 1,5%. Отже, в результаті громадянин отримує на руки «чистий» дохід на рівні 12,88% (в річному вимірі). А враховуючи, що річна інфляція в 2018 році склала 9,8%, тобто клієнт реально заробив всього 3,08%. Крім того, більшість банків не пропонує депозитів строком більше ніж на 1 рік. І зафіксувати дохідність за депозитом, припустимо на 2-3 роки, банки не надають такої можливості – не хочуть ризикувати.

Ставки по ОВДП на вторинному ринку, де придбати цінні папери можна починаючи з номіналу від 1000 грн., варіюються від 18 до 19% річних, залежно від тривалості обігу облігації. При цьому відсотковий дохід не обкладається податком на доходи фізичних осіб взагалі, а лише – військовим збором (1,5%). Тобто, в нашому розрахунку в результаті громадянин отримає 17,73% прибутковості. Але й на цю прибутковість також впливають витрати на обслуговування рахунку в цінних паперах – різні комісії. “На щастя на цьому ринку величезна конкуренція, яка дозволяє залучати інвесторів будь-якого рівня достатку, в зв'язку з чим тарифи дуже різноманітні. Річні витрати на обслуговування рахунку в цінних паперах з урахуванням відкриття рахунку, проведення операції, отримання купонних платежів і подальшого зберігання цінних паперів, починаються від 300 грн. і сягають десятків тисяч залежно від суми інвестування”, – стверджує Марина Машковська.

І наводить приклад.

Клієнт хоче купити річні облігації на суму 10 тис грн. зі ставкою доходу 18% річних. Сплативши комісію в розмірі 300 грн., в результаті він здійснив покупку на 9 700 грн. Через рік до цієї суми він отримає плюс 1719, 81 грн. чистими (віднімається 1,5% військового збору). У підсумку фінальна прибутковість з урахуванням всіх платежів на суму в 10 тис. грн. становить 17,19%. Якщо відняти інфляцію, то клієнт заробив 17,19% - 9,8% = 7,39%

“Крім того, якщо клієнт передбачає, що інфляція і облікова ставка будуть знижуватися в Україні, то він може зафіксувати поточні ставки на найближчі 2-3 роки шляхом придбання довготермінових облігацій, і його фінальна дохідність за мінусом інфляції буде ще вищою”, – пояснює Марина Машковська. (Проблема лиш в тому, що Мінфін пропонує мало довгострокових паперів. – Авт.)

Банки: у дрібниці не граємось

Дійсно, усе гарно виглядає в теорії, а на практиці ситуація поки така, що продаж ОВДП в “роздріб” не дуже цікавить банківські інституції, яким клієнти готові сьогодні більше довіряти. Експеримент журналістів “Економічної правди” показав, що банки воліють продавати фізичним особам ОВДП на суми понад 1 млн грн, доводячи доцільність саме такої суми з огляду на усі комісії. Що ж, банкірів теж можна зрозуміти — їм конкуренція за ресурси з власними ж депозитами не дуже потрібна. Вони й самі непогано почувають себе в якості покупців ОВДП – на початок року загальний банківський портфель ОВДП становив 373 млрд грн, а це майже половина всього обсягу ринку державних цінних паперів.

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-