Коломойський відсудив у Приватбанку 25 мільйонів

Коломойський відсудив у Приватбанку 25 мільйонів

Укрінформ
Господарський суд міста Київ 18 грудня задовольнив позов ТОВ “Акватера” до ПАТ "КБ "Приватбанк", вирішивши стягнути з відповідача на користь позивача 24,9 млн гривень.

Про це йдеться в постанові суду.

"14 грудня 2017 року на розгляд Господарського суду м. Києва було передано позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Акватера" (позивач) до Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Приватбанк" (відповідач), в якій викладені вимоги про стягнення заборгованості за кредитним договором №19 від 03.03.2009 р. в розмірі 24 977 962,00 грн", - ідеться в рішенні суду.

Зазначається, що між Національним банком України (кредитор) та відповідачем (позичальник) 3 березня 2009 року було укладено кредитний договір №19, відповідно до якого кредитор надає позичальнику кредит на суму 5 млрд грн на строк до 3 березня 2010 року. У травні 2014 року НБУ уклав іпотечний договір №35 з ТОВ "Акватера", яким Акватера у забезпечення кредитного договору №19 надало в іпотеку належне йому на праві власності нерухоме майно у м. Дніпрі. Вартість предмета іпотеки сторони визначили у сумі 24 977 962,00 грн.

У серпні 2017 року НБУ звернувся до ТОВ “Акватера” з вимогою погасити заборгованість Приватбанку за відповідним договором рефінансування на суму 4,4 млрд грн.

У жовтні 2017 року ТОВ “Акватера” сплатило Нацбанку 24,9 млн грн (в обсязі забезпечених зобов`язань по іпотечному договору) та після цього звернулося до Приватбанку з листом про заміну кредитора у зобов’язанні й вимогою повернути 24,9 млн грн, які були сплачені компанією-позивачем для НБУ на погашення частини боргу Приватбанку за кредитом рефінансування. Приватбанк тоді цю вимогу ТОВ “Акватера” в добровільному порядку не виконав, тому позивач і звернувся до суду.

Госпсуд м. Києва в своєму рішенні від 18 грудня 2018 дійшов висновку, що ТОВ “Акватера” на законних підставах сплатило для Нацбанку 24,9 млн грн в рахунок погашення частини боргу Приватбанку, а тому “в силу приписів ст. 42 Закону України "Про іпотеку" до позивача перейшло право вимагати від боржника відшкодування сплаченої суми у відповідному обсязі (право регресу)”.

Відомо, що ТОВ "Акватера" займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Зазначається, що кінцевими бенефіціарами є Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський.

Як повідомляв Укрінформ, колишні власники Приватбанку Ігор Коломойський та Ігор Боголюбов 16 грудня 2016 року звернулися до уряду з проханням націоналізувати банк. Кабінет міністрів на підставі пропозиції Національного банку ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку. Відповідно до цього рішення 100% акцій банку належить державі в особі Міністерства фінансів.

Читайте також: ПриватБанк сплатив торік до бюджету понад 6 мільярдів податків та зборів

Після націоналізації ПриватБанку держава вклала у фінустанову суму, еквівалентну 5% ВВП.

Термін, до якого колишні акціонери ПАТ "КБ "ПриватБанк" в односторонньому порядку зобов'язалися забезпечити реструктуризацію кредитного портфеля банку, закінчився 1 липня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-