Монетизація субсидій не вплине на інфляцію - НБУ

Монетизація субсидій не вплине на інфляцію - НБУ

Укрінформ
За прогнозами Національного банку, монетизація субсидій готівкою не повинна значно вплинути на інфляцію.

Про це на брифінгу сказав заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо експерименту по субсидіях. Якщо брати ту інформацію, яка наразі є, а саме про те, що це буде 6 млрд гривень (готівкових виплат - ред.) на місяць, і цей експеримент буде продовжуватись два місяці, то це не виглядає як щось значне. В теорії, ці 12 млрд грн не повинні йти на споживчий ринок, це гроші, які повинні витрачатись на комунальні послуги. Але навіть якщо частина цих коштів піде на споживчий ринок, то ефект не буде дуже значним. Це (такий ефект - ред.) коливається в межах сотої відсотка інфляції", - сказав Сологуб.

Читайте також: Порошенко запевняє, що в Україні зміцнюватиметься банківсько-фінансова система

Як повідомляв Укрінформ, міністр соціальної політики України Андрій Рева 16 січня анонсував початок монетизації субсидій готівкою в березні 2019 року. За його словами, на нараді в Президента України за участю Прем'єр-міністра, міністрів, а також зацікавлених сторін - Укрпошти, Нафтогазу, Пенсійного фонду, громадських організацій, представників ОСББ, було прийнято політичне рішення про те, що особам, яким уже призначено субсидію з жовтня, з березня переказуватимуть готівкові кошти на грошові рахунки. Це дасть змогу визначити, який механізм є більш ефективним, оскільки і "готівковий", і "безготівковий" механізми субсидування працюватимуть паралельно.

За даними Реви, нині в Україні налічується 4 млн одержувачів субсидій, середній розмір субсидії становить 1,5 тис. грн. Тобто 6 млрд грн субсидійних коштів на місяць видаватимуть готівкою, додав міністр. Водночас у безготівковій формі субсидію отримуватимуть громадяни, які звернулися по неї після 1 січня 2019 року.

Фото: прес-служба НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-