До обміну валют через термінали поки що не готові

До обміну валют через термінали поки що не готові

Аналітика
Укрінформ
Банкіри розмірковують, чи вигідний готівковий обмін валют через банкомати. Вигода для споживача – відсутність авторизації. Що ще?

Як відомо, з 1 січня українці отримали право продавати і купувати іноземну валюту через платіжні пристрої – термінали та банкомати. Утім, це поки що, як-то кажуть “в теорії”: набрали чинності положення минулорічної постанови Нацбанку №63, якою запроваджено нові правила валютно-обмінних операцій, зокрема, скасовано вимогу щодо обов’язкової видачі паперового документа, що підтверджує факт обміну валюти. Із реалізацією нововведення на практиці, схоже, доведеться почекати...

Як було: перші “валютні ластівки”

Щоправда, за даними банківських асоціацій, у Києві ще кілька місяців тому встановили з-півсотні “пілотних” банкоматів для вивчення попиту та визначення рентабельності таких операцій (хоча, йдеться лише про “односторонній” обмін – клієнт може тільки продати валюту).

Утім, у масштабах країни така кількість “заряджених” на обмін платіжних пристроїв – крапля в морі. Тим паче, що встановили відповідне обладнання, здебільшого, у центральних і VIP-відділеннях банків, куди “пересічні” українці заходять не часто. Тож не дивно, що й кореспондентові Укрінформу наразі не пощастило побачити таку чудасію – чи тому, що це справді рідкість, чи просто не звертав уваги, адже останнім часом міняти валюту якось не довелося.

Натомість декому з наших співвітчизників та гостей України “пощастило” – точніше, мабуть-таки “не пощастило” – скористатися послугами валютних терміналів, встановлених влітку минулого року в міжнародному аеропорту “Бориспіль” RwS Банком. “Не пощастило” тому, що обмінний курс там украй невигідний: іноді при обміні 100 доларів людина втрачає до 400 гривень! Словом, йдеться про послуги, розраховані на клієнтів, котрі потрапили в екстремальну ситуацію, на товстосумів, які “не рахують грошей” або ж на дурних непоінформованих інтуристів.

Згадуючи історію “банкоматно-термінального” обміну валют в Україні, не оминемо увагою й експеримент, який у 2017-му започаткував ПриватБанк, встановивши у відділеннях самообслуговування кілька тисяч “валютних” терміналів. Впровадження цієї послуги банкіри пояснювали необхідністю популяризації безготівкових платежів – термінали приймають доларові і євро-банкноти будь-яких номіналів. А відповідні суми вже в гривні зараховуються на пластикові картки або банківські рахунки клієнтів. При цьому обов’язкова їх авторизація (тобто, людина повинна мати електронну картку, емітовану саме ПриватБанком чи рахунок у цій фінустанові). Отже, знову ж таки йдеться про “односторонній” варіант...

Як буде: універсалізм і конфіденційність

Згідно ж із новими правилами, наділений відповідним функціоналом банкомат чи термінал “із задоволенням” засмокче ваші гривні і видасть натомість конвертовану валюту (йдеться, насамперед, про долари і євро) – без жодного паспорта, ідентифікаційного коду і карткового рахунку! При цьому здійснити таку операцію “інкогніто” можна при обміні до 150 тисяч гривень (чи валюти в еквіваленті).

Важливо, що у користувача буде право на зворотну операцію протягом 15 хвилин. А для іноземців існуватиме “опція”, яка дозволить при потребі отримати спеціальну банківську довідку для виведення валюти за кордон.

Утім, вітчизняні банківські структури, схоже, поки що особливого ентузіазму із приводу появи нових можливостей не висловлюють (принаймні публічно). Вочевидь, з’ясовують, наскільки ці можливості для них економічно вигідні. І не поспішають розголошувати своїх планів – чи то занадто забобонні, чи бояться завчасно видати таємниці конкурентам. Приблизно таке враження склалося у кореспондента Укрінформу після того як, надіславши понад два десятки інформаційних запитів до провідних банківських установ країни, одержав лише... три відповіді. Охоче ділимося отриманою інформацією із читачами...

Ощадбанк: готові бути першими

Як повідомили у прес-службі державної фінустанови, Ощадбанк завершує підготовку до надання в кіосках самообслуговування послуги купівлі іноземної валюти у фізичної особи із зарахуванням гривні на картковий рахунок. Таку функцію незабаром впровадять в усіх інформаційно-платіжних терміналах фінустанови. У меню термінала міститиметься інформація про всі операції, які клієнт може здійснити на цьому пристрої.

“Надалі з урахуванням розвитку мережі АТМ з технологією cash-in за наявності попиту на таку послугу банк розгляне можливість реалізації функціоналу валютно-обмінних операцій також і в банкоматах”, – інформують у прес-службі “Ощадбанку”.

Що ж до можливостей придбання валюти клієнтами, однозначної відповіді, коли задіють таку опцію, наразі немає. Фахівці лише вивчають можливість запровадження продажу конвертованої валюти – зокрема, працюють над удосконаленням програмного забезпечення.

Водночас найбільш перспективним у банку вважають розвиток online-торгівлі іноземною валютою. Операції з безготівкової купівлі-продажу валюти online будуть доступні в інтернет- та мобільному банкінгу (в системі «Ощад 24/7»). Обмінний курс встановлюватимуть залежно від каналу обміну валюти. Тобто, курс буде різним для операцій online в «Ощад 24/7» і купівлі-продажу валюти в інформаційно-платіжних терміналах. “Це пов'язано зі специфікою здійснення операцій купівлі-продажу валюти відповідно до вимог чинного банківського законодавства”, – пояснюють в Ощадбанку. І додають: “У найближчій перспективі, враховуючи необхідність масштабної модернізації банківського програмного забезпечення, істотних змін на ринку валютно-обмінних операцій для фізичних осіб не передбачається. У довгостроковій перспективі можна розраховувати на поступове зменшення кількості небанківських обмінних пунктів”.

ПриватБанк: як і раніше – серед “першопрохідців”

У прес-службі ПриватБанку Укрінформу повідомили, що аналітики і технічні експерти фінустанови нині вивчають можливості запровадженні операцій купівлі та продажу готівкової іноземної валюти в банкоматах cash-in (cash recycling). Банк тестує кілька видів таких пристроїв, нових для нашого ринку, але говорити про конкретні терміни впровадження послуги поки що рано.

“Проміжним” рішенням у банку називають започаткування вже в лютому, після набрання чинності Законом України "Про валюту і валютні операції", опції з безготівкових купівлі і продажу іноземної валюти в терміналах самообслуговування. Клієнт може вносити готівкову валюту та гривні, які одразу ж зараховуватимуться на його карту чи рахунок. Також надаватимуться послуги з безготівкової конвертації коштів між особистими різновалютними рахунками клієнта. На головній сторінці екранів терміналів можна буде побачити перелік валют, які приймаються пристроєм.

“Також із 7 лютого ПриватБанк започатковує послугу обміну популярних в Україні USD і EUR валют онлайн у веб-версії і мобільному банку “Приват 24”. При потребі клієнти зможуть переказувати кошти із карти на карту та з карти на депозит за поточним безготівковим курсом. При цьому комісійні виплати за такі операції відповідатимуть розміру стандартної карткової комісії”, – повідомили у прес-службі ПриватБанку.

Банкіри вважають “термінальний” обмін “дорогим задоволенням”

“Кількість банкоматів і терміналів, через які можна буде отримати послуги з готівкового обміну валют, буде незначною”, – прогнозують експерти. Адже спецустаткування для здійснення таких операцій недешеве. А після встановлення воно постійно потребуватиме додаткових операційних і експлуатаційних витрат. І в Асоціації українських банків підрахували: окуповуватися такі термінали почнуть лише за 4-5 років. Тож фінустановам куди вигідніше зосередитися на більш рентабельних операціях. Варіанти є.

Приміром, куди привабливішим банкіри вважають започаткування згаданої вже безготівкової купівлі та продажу іноземної валюти online. Така можливість з’явиться після набрання із 7 лютого чинності Законом України "Про валюту і валютні операції".

Ось як пояснили такий “тренд” у прес-службі OTP-Банку:

“Із впровадженням змін щодо організації валютно-обмінних операцій ми не плануємо встановлення додаткового обладнання та впровадження обміну валют за допомогою банкоматів і вуличних терміналів. Втім, розглядаємо можливість запровадження послуги обміну валют онлайн. Також ми впевнені, що як і раніше найбільш затребуваним способом обміну валют будуть каси у банківських відділеннях”.

Можливо, масовій появі в Україні обмінних терміналів та банкоматів заважає те, що було втрачено час, коли такі послуги користувалися максимальним попитом і були конкурентними – з огляду на інтенсивний розвиток технологій. Адже “ложка дорога до обіду”... Судіть самі: у більшості європейських країн такі послуги надаються з початку 2010-х. Спеціальні апарати для обміну встановлені в цілодобових зонах самообслуговування. Кілька років тому валютно-обмінні термінали почали встановлювати і в колишніх республіках СРСР, зокрема, у Білорусі. Ми ж знову намагаємося “сісти в останній вагон”. Як завжди – довго запрягаємо. Може, тому і повільно їдемо?

Владислав Обух, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-