Український фондовий ринок встановив рекорд: як і завдяки чому

Український фондовий ринок встановив рекорд: як і завдяки чому

Аналітика
Укрінформ
Україна лідер світу за показниками зросту фондового ринку – 80% за рік! Так, завдяки низькій базі – теж. Але це все одно – перемога

Фондовий ринок України у 2018 році підскочив більш ніж на 80% – злетів зі швидкістю ракети (skyrocketed) за оригінальним висловом аналітиків групи Refinitv, що входить в провідний інформаційний концерн світу Thomson Reuters Corporation. Україна стала кращою у світовому рейтингу фондових ринків за показником її ключового індексу, який з 1997 року розраховується однією з двох найбільших вітчизняних бірж ПФТС (Перша фондова торговельна система). Індекс показує темпи приросту обсягів торгів на ринку і за цим показником Україна цього року обійшла такі країни як Македонія, Катар, ОАЕ та Саудівська Аравія.

Причому українські індекси вже вдруге очолюють фондовий “хіт-парад”. За результатами 2017-го індекс ПФТС очолив аналогічний рейтинг Блумберга (американська компанія, постачальник фінансової інформації). Цікаво, що минулого року Україна “вирвала” перемогу у Казахстана, де індекс виріс на 64%, і Монголії (63%). Основною причиною Bloomberg тоді назвав довгоочікуваний ріст і відновлення економіки України.

Коли відкладений попит творить фондові “чудеса”

Як пояснили Укрінформу в прес-службі ПФТС, протягом 2018 року зростання індексу ПФТС сягало навіть більшого значення, зафіксованого в рейтингу – до 92% (станом на 13 листопада). Проте продажі цінних паперів в грудні призвели до зменшення його річного значення – фактичне зростання індексу ПФТС за підсумками усього року склало 75,3% (піднявшись до позначки 552,27 пунктів).

Потрібно зазначити, що в індексний кошик ПФТС сьогодні входять 7 компаній: Донбасенерго, Центроенерго, Крюківський вагонобудівний завод, Мотор Січ, Райффайзен банк Аваль, Укрнафта, Укртелеком. Саме порівнянням ціни на акції цих провідних компаній і визначається показник, який в комплексі характеризує попит на фінансові активи, що обертаються в конкретний момент на ринку. Нинішній “плюс” у десятки відсотків означає, що попит на цінні папери на ринку був надзвичайно високий, і вони інтенсивно зростали в ціні після періоду глибокого падіння в 2015-2016 рр.

За даними minfin.com.ua
За даними minfin.com.ua

За даними ПФТС, позитивний результат був досягнутий насамперед завдяки стрімкому зростанню вартості акцій АТ «Райффайзен Банк Аваль» (+169%), ПАТ «Донбасенерго» (+145%) та ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» (+96%). Стриманішу динаміку продемонстрували акції ПАТ «Центренерго» (+14%), ПАТ «Укрнафта» (+12%). При цьому вартість цінних паперів АТ «Турбоатом» взагалі впала на 4,65%.

“Слід відзначити декілька факторів, які спричинили стрімке зростання українського ринку в 2018 році. Це і відкладений попит на акції вітчизняних підприємств, і позитивні результати діяльності емітентів (наприклад АТ «Райффайзен Банк Аваль» за 9 місяців 2018 року отримав прибутку на більш ніж 4 млрд. грн.). Разом з тим, слід зважати на те, що ринок акцій в Україні є досить мізерним (в структурі торгів на ПФТС їх частка складає 0,25%, або 328 млн. грн.) у порівнянні з іншими фінансовими інструментами. Тому за таких обставин не можна говорити про інвестиційний бум. Але при цьому вартість усіх біржових контрактів зросла майже вдвічі та склала 114,09 млрд. грн. – і це рекордний показник за більш ніж двадцятирічну історію існування біржі”, – повідомили в прес-службі ПФТС.

Хоча загалом, обсяги українського фондового ринку у світовому масштабі залишаються мініатюрними. Сумарно за 2018 рік обсяг торгів цінними паперами за даними Комісії з цінних паперів склав близько 260 млрд грн ($8,5 млрд). Для порівняння, обсяг торгів на Варшавській фондовій біржі щорічно складає більше $340 млрд євро. А на Нью-Йоркській фондовій біржі щодня (!) торгується паперів на суму близько $54 млрд!

Зростання індексів – досить позитивний сигнал для інвесторів”

Втім, експерти вважають, що вітчизняний ринок дійсно подає хороші ознаки “одужання”. Стрімке зростання індексу ПФТС як ключового показника фондового ринку України, пов’язане, зокрема, зі збільшенням об’єму торгів за рахунок додаткового випуску і розміщення цінних паперів, а також зростанням їхньої вартості. Це досить позитивний сигнал для інвесторів, у тому числі, іноземних. Разом з тим, суттєвий відрив у міжнародному рейтингу є черговим доказом того, що фондовий ринок України досі знаходиться на етапі свого становлення, а отже, необхідно продовжувати удосконалювати механізми його функціонування, використовуючи кращі практики світових лідерів", - зазначає Валентина Білик, віце-президент інвестиційної компанії A7 CAPITAL.

Дмитро Поліщук, юрист компанії К.А.С. Group, пояснює активізацію на вітчизняному фондовому ринку насамперед світовим зростанням попиту на товари, які є основою експорту України. “Згідно інформації Всесвітньої асоціації виробників сталі (World Steel Association) світове споживання сталі у 2018 році, у порівнянні з 2017-м, зросло майже на 4%, і, за прогнозами, в 2019 році теж очікується зростання, щоправда менше. Україна ж у 2018 році збільшила експорт сталі на 5%. Наслідком є залучення більшої кількості інвестицій у цю та інші сфери. А, відповідно, спостерігається і ріст фондового ринку”. Однак, експерт звертає увагу на той факт, що зростання вітчизняного фондового ринку відбувається на фоні його попереднього значного ослаблення через анексію Криму та окупацію ОРДЛО. “Тобто зростаня здається великим на фоні низької бази порівняння. І хоча на сьогоднішній день фондовий ринок України є ще не надто великим за обсягами, проте провідні економісти світу відзначають його стрімкий розвиток і це дає надію, що в Україні незабаром буде сформовано стабільний притік інвестицій в різні сфери. В свою чергу це зумовить і зростання економіки в цілому”, – переконаний Дмитро Поліщук.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-