Монетизація субсидій стимулюватиме людей до енергоефективних заходів - Зубко

Монетизація субсидій стимулюватиме людей до енергоефективних заходів - Зубко

Укрінформ
Монетизація субсидій стимулюватиме населення до впровадження енергоефективних заходів.

Так прокоментував прийняту урядом постанову щодо запровадження монетизації субсидій з 2019 року віце-прем‘єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, інформує його прес-служба.

«Монетизація субсидій розблокує питання енергоефективності. Адже отримувачі субсидій не були зацікавлені впроваджувати енергоефективні заходи. Тепер ми матимемо ситуацію, коли залишок монетизованих субсидій, який утворився за рахунок енергозаощадження і термомодернізації (яка, у свою чергу, даватиме 50-70% економії енергоспоживання), може бути використаний на оплату подальших енергоефективних заходів», - зазначив Зубко.

Він додав, що кожного року збільшується обсяг коштів , які держава витрачає на субсидії. Тільки у 2018 році ця сума становить 71 млрд грн.

За його словами, з 2019 року, коли розпочнеться монетизація субсидій, частина зекономлених субсидій у будинках, де буде проведена термомодернізація, повертатиметься до Фонду енергоефективності.

Читайте також: Зубко розповів, як можна отримати відшкодування за неякісну комуналку

Урядовець підкреслив, що субсидіанти сплачують за житлово-комунальні послуги як власними коштами, так і державними.

«А отже, будь-який комплекс заходів з термомодернізації і енергоефективності, який дає економію, може бути також оплачений за рахунок держави, і не тільки через Фонд енергоефективності або «теплі кредити». А й за рахунок залишку коштів від невитраченої субсидії на рахунку», - підкреслив Зубко.

Як відомо, у 2019 році на фінансування Фонду енергоефективності з держбюджету виділено 1,5 млрд грн. Також Європейський Союз надав другий транш фінансової допомоги у розмірі 54 млн євро на підтримку роботи Фонду енергоефективності. Ці кошти додаються до першого траншу в 50 млн євро, які Україна у червні вже отримала від ЄС на роботу Фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-