Укрзалізниця закупить дизельне пальне за цінами аукціонів на Prozorro

Укрзалізниця закупить дизельне пальне за цінами аукціонів на Prozorro

Укрінформ
Укрзалізниця закупить 32 тисячі тонн дизельного пального за ринковими цінами відповідно до результатів останніх аукціонів, проведених на Prozorro.

Переможці торгів уже заявили про свою готовність знизити ціни, повідомляє прес-служба АТ "Укрзалізниця".

"Ціну за 32 тисячі тонн дизельного пального, яка сформувалася під час останніх аукціонів на Prozorro 12 грудня, буде знижено. Про готовність переглянути його вартість у бік зменшення під час підписання договорів Укрзалізниці в офіційних листах повідомили переможці торгів. Така можливість передбачена Законом України "Про публічні закупівлі" та Договором поставки, який використовується при постачанні дизельного пального", - розповіли в компанії.

Зазначається, що 12 грудня за результатами торгів у системі ProZorro визначено переможців трьох тендерів на закупівлю 32 тис. тонн дизельного пального із застосуванням формульного розрахунку його вартості. Переможцями стали ТОВ "Анвітрейд" (на 12 тис. тонн), ТОВ "Фірма Фідея" (на 10 тис. тонн) і ТОВ "Торговий дім "Сокар Україна" (на 10 тис. тонн).

Ці три тендери на закупівлю 32 тисячі тонн дизельного пального були оголошені ще 19 жовтня цього року. Передбачалося, що свої пропозиції учасники надаватимуть до 20 листопада. Очікувана вартість при цьому була встановлена на рівні 34,8 тис. грн за тонну, що цілком відповідало тодішньому рівню ринкових цін, повідомили в Укрзалізниці.

Коли ж ціни почали знижуватися, залізниця також знижувала очікувану вартість, зауважили в прес-службі. Останній раз це відбулося 15 листопада 2018 року, коли ціну встановили на рівні 32,5 тис. грн за тонну з тим, щоб продовжити аналізувати динаміку цін і встановити остаточну ціну ближче до дати тендеру. Втім, як пояснили в УЗ, 15 листопада, в останній день подання скарг, процедура була оскаржена в АМКУ, а законодавство України забороняє вносити зміни до тендерної документації під час оскарження. В результаті розгляд скарги відбувся 30 листопада, і її не було задоволено, нагадали в компанії.

"Щоб уникнути ймовірності подання наступних скарг, Укрзалізниця вже не переносила дату подання пропозицій та не вносила жодних змін. При цьому очікувалось, що під час аукціонів учасники знижуватимуть ціну до актуального ринкового рівня", - розповіли в Укрзалізниці.

Як зазначив в.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов, за останній рік компанії вдалося здійснити ряд кроків, які не дозволили робити Укрзалізницю заручником змов та схем у питанні закупівлі пального. "Системоутворюючим для нас тут є перехід на формульне ціноутворення. Втім, компанія все одно постійно стикається зі спробами блокування чи оскарження закупівельних процедур, у тому числі і через Антимонопольний комітет, з боку недобросовісних постачальників, яких не влаштовують прозорі, зрозумілі, а головне, передбачувані правила гри", - зауважив він.

За словами Кравцова, його позиція у цій ситуації послідовна, відкрита і жорстка і полягає в тому, щоб не допустити безпідставного підвищення цін на дизельне пальне. "Вартість дизеля має відповідати ринковій, а якщо хтось намагатиметься діяти інакше, безпідставно накручуючи ціну, у нас завжди є право скасувати торги і оголосити нові", - додав він.

Крім того, керівник Укрзалізниці доручив провести службове розслідування дій посадових осіб товариства на предмет наявності порушень законодавства чи ознак зловживання.

Читайте також: Локомотив General Electric "Тризуб" вирушив у перший рейс

Як повідомлялося, Укрзалізниця наразі перша і єдина державна компанія України, яка постачає дизельне пальне із застосуванням формульної зміни ціни з урахуванням котирувань Platts, це дозволяє купувати дизпальне за ринковими цінами. Завдяки запровадженню формульного розрахунку вартості пального, Укрзалізниця з початку року вже зекономила на його закупівлях близько 50 млн грн.

Крім того, формульне ціноутворення забезпечує законний механізм перегляду цін при зміні індексу Platts, що значно знижує ризик тиску з боку постачальників, які хочуть перегляду цін на підставі цінових довідок.

Укрзалізниця – один із найбільших споживачів дизпального в Україні. Щороку компанія купує його близько 300 тис. тонн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-