ФГВФО: Кодекс з процедур банкрутства дасть поштовх розвитку банківської системи

ФГВФО: Кодекс з процедур банкрутства дасть поштовх розвитку банківської системи

Укрінформ
Новий Кодекс України з процедур банкрутства має позитивно вплинути на захист прав кредиторів та дасть поштовх розвитку банківської системи.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО з посиланням на заступника директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлану Рекрут.

«У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб дійсно сподіваються, що Кодекс України з процедур банкрутства, який Верховна Рада прийняла тиждень тому, і реформа судової гілки влади - дозволять посилити права кредиторів та дадуть поштовх розвитку банківської системи», - сказала Рекрут.

За її словами, однією з кричущих проблем є недосконалість судової системи. Недосконалості в законодавстві часто використовують недобросовісні позичальники чи колишні акціонери і таким чином виводять свої активи, щоб завадити Фонду реалізувати їх через аукціон.

«Недопустимим є прийняття рішень судами за формальною ознакою. Але одна кома поставлена не в тому місці, або помилка в договорі на одну десяту метра іноді стають причиною скасування договору іпотеки і це позбавляє кредит забезпечення, а Фонд можливості повернути гроші вкладникам», - сказала Рекрут.

Вона нагадала, що з початку 2018 року в Україні жодного банку не було визнано неплатоспроможним - це дає нам підстави вважати, що криза позаду, а далі буде зміцнення банківської системи. І саме зараз такий період, який слід використати для того, аби закрити усі прогалини в законодавстві, щоб надалі банківська система могла стабільно розвиватися.

Читайте також: Майно «БГ Банку» продадуть на аукціоні - Фонд гарантування

Як повідомлялося, протягом кризи 2014-17 років 96 банків стали неплатоспроможними. ФГВФО здійснює процедуру ліквідації 92 банків. Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, що були передані в управління Фонду після набуття чинності Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (26 лютого 2012), у рамках виплати гарантованого відшкодування станом на 1 жовтня 2018 року становить майже 90 млрд грн.

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила Кодекс з процедур банкрутства, що має забезпечити зростання України в рейтингу Doing Business. Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-