Через “Роттердам+” українці переплатили за електрику 15 мільярдів - Ситник

Через “Роттердам+” українці переплатили за електрику 15 мільярдів - Ситник

Укрінформ
Економічний звіт засвідчив, що внаслідок застосування формули “Роттердам+” було незаконно стягнуто з українців 15 млрд грн. 

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, відповідаючи на запитання народного депутата, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На днях було отримано економічний звіт про те, що дійсно було безпідставно застосовано тариф “Роттердам+”. Встановлена сума незаконно стягнутих коштів в результаті необгрунтованого застосування цієї формули становить 15 мільярдів гривень", - сказав він. 

Ситник додав, що для ухвалення слідством остаточного рішення у цій справі потрібно дочекатися іще однієї експертизи.

"Зараз вирішується питання разом з прокурором про призначення експертизи, і після її отримання буде остаточне рішення. У справах, в яких ідеться про встановлення збитків, призначення експертизи є обов'язковим", - зазначив директор НАБУ.

За його словами, слідство у цій справі також чекає на результати низки міжнародно-правових доручень, виконання яких також буде впливати на остаточне рішення. 

"Робота проведена. Фактично зараз ми на фінальній стадії", - повідомив Ситник. 

Читайте також: Роттердам+: НАБУ має закрити або передати до суду справу проти Нацкомісії

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, ухваленням постанови № 289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула "Роттердам+") затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію на ринок. У ній, серед іншого, враховується ціна на вугілля. Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

За інформацією ЗМІ, через застосування нової формули підприємства теплової генерації стали продавати електроенергію дорожче.

У березні 2017 року НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через формулу "Роттердам+".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-