НБУ затвердив низку змін до регулювання ринку облігацій

НБУ затвердив низку змін до регулювання ринку облігацій

Укрінформ
Правління НБУ затвердило низку змін, які сприятимуть удосконаленню взаємодії між Нацбанком, як депозитарієм цінних паперів, і його клієнтами.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

«Національний банк посилює ефективність функціонування ринку державних цінних паперів та спрощення процедур руху капіталів. Для цього Правління Національного банку затвердило низку змін до нормативно-правових актів, з метою забезпечення законодавчого врегулювання процесу розміщення ОВДП, та обліку паперів, отриманих НБУ у якості застави, а також врегулювання проведення операцій з ОВДП нерезидентами та порядку купівлі іноземної валюти з метою повернення за кордон іноземних інвестицій», - йдеться в повідомленні.

По-перше, за даними НБУ, визначено порядок обслуговування операцій розміщення ОВДП серед клієнтів первинних дилерів (брокерські договори), що надає доступ на первинний ринок ОВДП приватним інвесторам; по-друге - встановлено особливості проведення розрахунків за операціями з ОВДП, стороною яких є нерезидент: операції з банками та нерезидентами можна буде проводити без обмежень; операції з іншими контрагентами можна буде проводити лише на фондовій біржі з розрахунками за принципом "поставка цінних паперів проти оплати"; для купівлі іноземної валюти нерезидентами з метою повернення за кордон іноземних інвестицій за результатами операцій з ОВДП необхідно буде подавати максимально спрощений перелік документів. По-третє - врегульовано механізм обслуговування операцій рефінансування під заставу пулу активів, а саме визначений порядок проведення операцій блокування ОВДП за такими операціями та передбачена можливість НБУ при виконанні функцій депозитарної установи обліковувати цінні папери банків, що передаються в заставу на користь Національного банку.

Читайте також: Мінфін залучив до бюджету 255,6 мільйона від продажу держоблігацій

Згідно з повідомленням, зазначені зміни сприятимуть удосконаленню взаємодії між Національним банком, як депозитарієм цінних паперів, і його клієнтами, а також дозволять спростити порядок проведення нерезидентами валютних операцій за результатами продажу ОВДП.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 18 вересня 2018 року №100 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Вони набирають чинності 20 вересня, за виключенням окремих пунктів, які набирають чинності з 1 листопада 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-