Пораділи долару “по 26”, тепер розплачуємося

Пораділи долару “по 26”, тепер розплачуємося

Аналітика
Укрінформ
Увесь серпень НБУ продавав валюту на міжбанку, щоб трохи “заспокоїти” курс. Але той стрибає вже за 28 грн/долар, і прагне вище

Усю першу половину року (крім січня) Нацбанк старанно складав валюту у державну скарбничку, зміцнивши курс гривні до 26 грн/долар. Та прийшов “нетиповий” з погляду фінансової кон’юнктури серпень, і валютні справи повернулися іншим боком. Щоб угамувати курс, який стрімко пішов угору, Нацбанку довелося з кінця липня та весь серпень активно продавати накопичене.

Укрінформ підрахував, що з початку року фінансовий регулятор виходив на міжбанківський ринок вже 19 разів. В середньому по 2 рази щомісяця. В січні – з продажем валюти, а весь інший час – скуповуючи надлишок доларів з ринку. Але ось в серпні відбулося вже аж 6 аукціонів, де Нацбанк щоразу виставляв валюту на продаж, щоб утамувати попит на неї.

В результаті з півмільярда доларів, скуплених в попередні місяці на валютних аукціонах, за останній літній місяць “вилетіла” на підтримку гривні половина – $256 млн. “Так і запаси “попалити” недовго”, – захвилювалися аналітики. Вони звернули увагу на той факт, що всього за липень-серпень в період послаблення гривні, НБУ продав загалом майже $0,6 млрд (задоволений обсяг заявок на міжбанківському ринку + інші види інтервенцій, зокрема, так званий matching – інтервенція за найкращим курсом).

За даними НБУ
За даними НБУ

Оцінюючи ситуацію, фінансові експерти кажуть: не варто було дозволяти надто укріплюватися гривні до 26 грн/долар, не накопичивши достатньо резервів для можливого “відкату” валютного курсу.

Хоча Україна і постаралася в цьому питанні. У травні цього року президент Порошенко хвалився, що держава спромоглася, попри на війну та тяжку економічну ситуацію, наростити золотовалютні резерви до $18 млрд., тоді як в 2015-му році вони “всохли” майже до $5 млрд.

Цікаво, що попередня очільниця НБУ Валерія Гонтарєва, прогнозувала, що на кінець 2016-го року резерви складуть $17,5 млрд, на кінець 2017-го - $23,1 млрд. А в кінці 2018 року міжнародні золотовалютні резерви доростуть до $27,8 млрд. Але не так сталося, як гадалося.

За даними НБУ, станом на 1 серпня 2018-го міжнародні (золотовалютні) резерви нашої країни становили $17,75 млрд. За липень цей показник скоротився на 1,3%, тобто на $229,7 млн. І якщо минулого року невелике падіння було тільки в лютому, квітні та серпні, то цього року ситуація значно гірша. Приріст золотовалютних резервів у 2018-му був зафіксований тільки в березні-травні, і відтоді запаси почали скорочуватися.

Резерви тануть не тільки через необхідність стримувати коливання валютного курсу (в НБУ будь-що намагаються “таргетувати” інфляцію, зокрема, не допускаючи росту курсу), а й через виплати зовнішніх боргів. Так, тільки в липні на обслуговування міжнародних кредитів було витрачено $321,5 млн.

Економічний експерт Борис Кушнірук говорить, що нинішня ситуація зі скороченням золотовалютних резервів не стала сюрпризом. Піднявши облікову ставку ще в січні, Нацбанк стимулював прихід спекулятивного капіталу для коротких (6-місячних) ОВДП, які погашалися саме в липні. Увесь цей капітал успішно “вийшов”, отримавши свої гроші з резервів ще до початку курсових коливань.

Валютна ситуація ще не набула критичних масштабів, але українська економіка вже отримує відчутні удари. Експерти впевнені, що подальшої девальвації гривні не уникнути. Причому темпи девальвації будуть вищими, ніж минулого року, оскільки не виключено ще й погіршення зовнішньої економічної кон'юнктури, зокрема, на ринках металу.

Олексій Кущ
Олексій Кущ

“Негативні сценарії Нацбанку з різкою девальвацією гривні можна вважати цілком імовірними. За умови припинення співпраці з МВФ, ВВП в 2018 році скоротиться з 2,9% (базовий прогноз) до 2,5%, інфляція прискориться до 13,1%, сальдо поточного рахунку звузиться до мінус $1,2 млрд (позначиться скорочення імпорту товарів під впливом девальвації гривні), золотовалютні резерви НБУ знизяться до $15,4 млрд, а курс нацвалюти до кінця року девальвує до рівня 31,8 грн за долар. Якщо до негативного фактору у вигляді припинення співпраці з Фондом додасться ще й падіння цін на метал на зовнішніх ринках, то глибина девальвації посилиться до 40,8 грн/$ на кінець року, а індекс споживчих цін збільшиться до 17,5% на тлі зниження зростання ВВП до 1,4%. Резерви при цьому скоротяться до $ 13,5 млрд”, – спрогнозував Олексій Кущ, вивчивши аналітичні матеріали НБУ, в яких озвучені різні курсові сценарії на найближчий рік-два.

Хоча в Нацбанку від цих матеріалів пізніше відхрестилися, оптимістично переконуючи, що Україна продовжить реформи та співпрацю з Міжнародним валютним фондом, тому все буде добре. “У поточному році Національний банк очікує надходження близько $2 млрд. від МВФ, отримання урядом кредитів від ЄС та Світового банку, а також розміщення єврооблігацій урядом. Це дасть змогу збільшити міжнародні резерви до $20.7 млрд (або 3.5 місяця імпорту майбутнього періоду) на кінець 2018 року. У подальшому очікується достатньо стримані приплив інвестиційного та боргового капіталу до приватного сектору та ринкові залучення уряду. Відповідно у 2019 та 2020 роках через пікові виплати за зовнішнім державним боргом очікується формування дефіциту зведеного платіжного балансу, і міжнародні резерви будуть на рівні близько $20 млрд дол”, – зазначається в липневому Інфляційному звіті НБУ.

І той факт, що 6 вересня місія МВФ таки завітає до України, дає надію, що долара по “40” таки не буде.

Оксана ПоліщукКиїв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-