Rozetka + Prom.ua: як і проти кого “дружитимуть” гранди української e-комерції

Rozetka + Prom.ua: як і проти кого “дружитимуть” гранди української e-комерції

Ексклюзив
Укрінформ
Дві найбільші в Україні платформи електроної комерції зливаються. Що це дасть клієнтам, бізнесу, економіці – читайте в ексклюзивному опитуванні

Найближчим часом в Україні очікується угода року в сфері інтернет-торгівлі. Два найбільших в країні маркетплейси (торгові майданчики) – Rozetka.ua та Prom.ua – об'єднаються. Це, якщо Антимонопольний комітет дозволить. Адже обидві компанії мають велике охоплення української аудиторії – за даними аналітиків компанії Kantar TNS Cmeter (маркетингові дослідження), за результатами липня 2018 року Rozetka.ua та Prom.ua мають відповідно 43% і 39% інтернет-користувачів. Якщо компанії “складуть” їх до купи, на ринку з’явиться такий собі український “амазон” – мега-екосистема електронної комерції, яка збільшить вартість “вхідного” квитка на український ринок e-commerce в рази. Місцеві “акули” ринку обіцяють грамотно розпорядитися такою “монополією” в інтересах вітчизняних підприємців, що працюють на торгових платформах, і створити більше можливостей для їхніх покупців. Можливо, бізнес-об’єднання готується більш потужно заявити про себе на зарубіжних ринках. А можливо, підвищує свою інвестпривабливість в очах міжнародних “китів”... Укрінформ спробував відповісти на ці питання з допомогою експертів та учасників ринку, і запитав, як вони оцінюють наслідки угоди.

В електронній комерції усе робиться швидко і по-крупному

Як повідомив засновник Розетки Владислав Чечоткін, його компанія викупить у південноафриканського медіахолдинга Naspers його мажоритарну долю групи компаній EVO. У яку окрім гіганта Prom.ua, входять також відомі українцям проекти - Bigl.ua, Zakupki.prom.ua, Crafta.ua, Kabanchik.ua, Vchasno.com.ua, Shafa.ua та інші, які працюють навіть за кордоном — в Казахстані, Білорусі та Росії.

Акціонерами залишаться також засновники EVO: Микола Палієнко, Денис Горовий та Тарас Мурашко, а також інвесткомпанія Horizon Capital, яка в 2015 році вклала інвестиції в Розетку. Всі існуючі проекти продовжать свою роботу, а операційне управління бізнесами та бренди залишаться незмінним. За даними ресурсу AIN.UA, сума угоди може скласти від $12 млн до $15 млн (цифри виглядають дещо заниженими – оскільки в 2016 році повідомлялось, що Розетка за $16 млн купила в Київській області великий складський комплекс «Термінал Бровари». – Авт) . А тут контрольний пакет акцій...

Варто зазначити, що інтернет-магазин Розетка в останні роки поступово трансформується в гібрид магазина і маркетплейсу (перший закуповує товари за власні кошти і продає їх на своєму сайті, другий живе від комісійного доходу за розміщення товарів інших продавців). Його оборот оцінюється у $300-400 млн на рік. «Інтерфакс-Україна» наводить такі показники компанії: у 2017 році зростання виручки «ТОВ Розетка.УА» склало 24,5% – до 6 млрд грн, а її чистий прибуток в порівнянні з попереднім роком виріс на 9,3% – до 8,91 млн грн.

Товарообіг маркетплейсів компанії EVO (Prom.ua, Bigl.ua, Crafta.ua, Shafa.ua) за минулий рік, за різними підрахунками, склав 14,2 млрд грн. Щомісяця покупці здійснюють тут понад 2 млн покупок. Зокрема, товарообіг маркетплейса Prom.ua досягає щомісячно $62 млн, на ньому зареєстровані більше 40 тисяч верифікованих продавців. На сайті розміщено оголошення про продаж 93 млн різних продуктів. Віднедавна Prom.ua дозволив і фізичним особам розміщувати оголошення у себе.

Владислав Чечоткін / Фото: Новое время
Владислав Чечоткін / Фото: Новое время

“Об'єднана компанія продовжить активно розвивати напрямок маркетплейсів, що дозволить малим і середнім українським підприємцям продавати товари через сайти об'єднаної компанії. Надалі, завдяки логістиці Розетки, споживачі отримають більш оперативну доставку товарів від підприємців-продавців маркетплейсів. Напрямок маркетплейс у Розетки розвивається найбільш динамічно. Уже зараз істотну частку продажів забезпечує «довгий хвіст» товарів, що доставляються третіми продавцями. При цьому нам вдається забезпечити високий рівень сервісу для наших клієнтів. Ми віримо, що синергія логістичної інфраструктури, IT-інфраструктури та співпраці з десятками тисяч підприємців дозволить побудувати одну з найбільш корисних компаній в житті кожного українця», - прокоментував плани Владислав Чечоткін.

В інтерв'ю ресурсу k750 засновник Розетки, заявив, що не бачить причин побоюватися утворення монополії: «До монополії нам дуже далеко. Як може бути у когось монополія в українському інтернеті, якщо тут є Google, Facebook, Instagram, Ebay, Alibaba і всі інші?” А щодо можливого виходу на зарубіжні ринки, то Чечоткін визнав: “Є амбіції і мрії, але поки не знаю, як піде далі. На сьогодні протиріч чому “ні” значно більше ніж відповідей “так”.

А ринок тим часом гуде і коментує

Новий масштаб дозволить компанії ще більш істотно торгуватися з постачальниками трафіку”

Інна Бачуріна, арт-директор Rechi.Ua

Бачуріна Інна
Інна Бачуріна

– Об'єднання Розетки і EVO дозволить їм оптимізувати витрати на маркетинг, які швидше за все є ключовою статтею витрат для обох компаній. Обмінюючись даними про поведінку конкретних користувачів на своїх сайтах, вони зможуть більш ефективно обробляти трафік, а значить – підвищать ефективність витрат на його залучення. Крім того, новий масштаб об'єднаної компанії дозволить ще більш істотно торгуватися з постачальниками трафіку (окремі майданчики, рекламні системи і т.д.).

До приходу Amazonу - готовність №1!”

Михайло Ізюмський (м. Харків), підприємець, громадський діяч, директор Фонду міжнародної гуманітарної взаємодії:

Михайло Ізюмський
Михайло Ізюмський

– Якщо на український ринок дійсно вийде Amazon, він значно більшою мірою стане конкурентом Розетки, ніж Prom.ua, бо так само, як і Розетка, в першу чергу націлений на сегмент B2C (працює напряму зі споживачем), в той час як Prom.ua сильний у секторі B2B (працює з бізнесом). Думаю, не йдеться про технічне об’єднання платформ, навпаки це було б недоречним та хибним рішенням. Дане злиття (чи поглинання?), на мою думку, має на меті не розширення долі ринку електронної комерції, а диверсифікацію джерел отримання доходів: опинившись перед загрозою неминучої втрати в разі появи сильного конкурента частки сегменту, на якому Розетка є лідером, її власник вирішив вийти на інший сегмент, який менше постраждає від появи конкурента.

Фундамент для подальшої експансії, чому б ні?”

Рябцев Олександр, засновник проекту Startup.In.UA:

Олександр Рябцев
Олександр Рябцев

– Такі угоди показують, що вітчизняний ринок злиття та поглинання бізнесів, укрупнення капіталів (M&A) живий, а компанії готові до таких процесів. Технологічно платформи у Розетки та Prom.ua дійсно різні, проте чи відбудеться повне злиття двох платформ у одну, чи залишать співіснувати в рамках однієї групи компаній – питання на сьогодні відкрите, наскільки мені відомо. Відповідно, говорити про підвищення вартості послуг для українських підприємців і цін для кінцевого споживача не варто (набагато більше цьому, наприклад, сприяють ініціативи уряду, які протягом останніх тижнів змусили підняти ціни на перевезення з Китаю вантажів з $7,5 за кг до $10,5 за кг). Щодо підготовки до приходу іноземних гравців на український ринок. Amazon – дуже малоймовірно, оскільки у нас ще не працює повноцінно система PayPal, який є основою для цього маркетплейсу. Окрім того, ця компанія має вже доволі потужні позиції у Польщі, зокрема, й логістичні центри. Більш вірогідним є вихід на український ринок когось з китайських гравців – Alibaba тощо. Проте не можна виключати й експансії власне української компанії на іноземні ринки. Зокрема, Prom (EVO) має непогані позиції на ринках країн колишнього СРСР (Росія, Казахстан, Україна), що може стати фундаментом для подальшої експансії, наприклад, на країни Східної та Центральної Європи, а за умови достатніх ресурсів – Західної Європи.

Правильним європейським шляхом йде український e-commerce – до створення екосистем та цінностей”

Микола Чумак, засновник та СЕО компанії IDNT (розробка рітейл-форматів, роздрібних мереж та сервісних компаній):

– Якщо йдеться про збереження менеджменту і структури компаній, то можна говорити швидше про «об'єднання зусиль», ніж про злиття або поглинання. Я вважаю, що саме такий формат найбільше необхідний українському ринку.

По-перше, для клієнтів маркетплейсів: підприємців, продавців, – це об'єднання сформує зрозумілі цивілізовані правила гри та кращий сервіс у сфері e-commerce. Синергія двох досвідчених гравців якраз це дозволяє. Не думаю, що виникне в якомусь вигляді монополія, яка буде ускладнювати роботу продавців. Умови українських маркетплейсів, на мою думку, і так дуже лояльні.

По-друге, для кінцевого споживача також будуть вигоди. Зараз при купівлі товару часто буває, що покупець не має ніякої можливості захистити свої права, обміняти товар або повернути гроші. В Alibaba, Ebay і Amazon, наприклад, такі проблеми зведені до мінімуму.

По-третє, об'єднання Rozetka і EVO на вітчизняному ринку сильно збільшує вартість розробок і ступінь конкуренції. Тим, у кого процеси не відпрацьовані, буде важко залишитися на ринку.

Малоймовірно, що Amazon наразі цікавитиме наш поки не зрілий економічно і законодавчо ринок. Однак, в перспективі 3-5 років для міжнародних компаній може стати цікавою бізнес-модель провідної української компанії, яка навчилася заробляти гроші в реаліях вітчизняного ринку e-commerce. Придбання такої компанії умовним «амазоном» значно цікавіше, ніж створення бізнесу в нашій країні.

Український e-commerce йде шляхом створення екосистеми, як це відбувається на розвинених ринках. Екосистема передбачає створення більшої цінності для її партнерів і споживачів через об'єднання зусиль великої кількості гравців. Але у випадку з екосистемою e-commerce необхідні ще, як мінімум, партнери по логістиці (доставка) та фінансах (оплата). Amazon, наприклад, кредитує продавців, а Alibaba страхує покупки. Чи призведе об’єднання Rozetka і EVO ще й до залучення в подальшому до бізнесу банків, логістичних та страхових компаній - покаже час.

Андрій Усенко, менеджер відділу інвестицій та ринків капіталу KPMG в Україні

– За минулий рік ринок M&A України досить пожвавився. За нашими даними, обсяг транзакцій склав в 2017 році $1 млрд., що на 37% більше, ніж роком раніше. Можна припустити, що Naspers продає свій контрольний пакет в EVO Group з вигодою для себе, в іншому випадку вихід з привабливого сегмента та активно зростаючого бізнесу важко було б пояснити. Поки що зрозумілі тільки наслідки для Naspers, який отримає живі гроші. Що стосується решти учасників угоди, то важко робити прогнози, беручи до уваги той факт, що ефект синергії та економії в таких великих угодах, як правило, в 70% випадків дещо переоцінюється.

Звичайно, у об'єднаної структури з’явиться потенціал до скорочення ряду витрат і отримання вигоди від економії. Rozetka.ua може збільшити продажі за рахунок конверсії користувачів сервісів EVO Group, або ж за рахунок використання спільних логістичних рішень. Проте, основний ризик в тому, наскільки успішно дві компанії інтегруються.

Вітчизняний ринок електронної комерції розвивається досить динамічно. Так за оцінками EVO, в 2017 році ринок зріс на 30% і склав 50 млрд грн. В 2018 році компанія очікує, що обсяги торгівлі зростуть ще на 15%. На цьому тлі об'єднання двох великих локальних гравців виглядає цілком логічно (хоча на фоні таких гігантів як Amazon, Aliexpress, українські компанії є досить скромними). Тим не менше, об'єднання наших великих гравців в e-commerce створює досить привабливий об'єкт для інвестицій в Україні.

Георгій Білозор, власник магазину СпортБей:

«Проблеми для клієнтів можуть виникнути в разі зміни бізнес-моделі після злиття»

"Я вже біля 5 років працюю з Prom.ua, сайтом Zakupki.com та прайс-агрегаторами.

В Пром.юа зручні наступні функції:

1. Імпорт товарів.

2. Наявність власної бази клієнтів. Із нашої практики з Пром.юа надходить майже 20% замовлень.

3. На платформі можна як створювати власний магазин, на їхньому «движку», так і експонувати у них на сайті власні товари.

4. Відносно невелика ціна розміщення у них свого магазину.

Мінуси

1. Конкуренція, здебільшого, цінова. Вона найбільш непродуктивна, і часто не дозволяє розвивати бізнес.

2.Багато додаткових платежів, наприклад за рекламу, подача тільки через платні рекламні оголошення. А без них – ніяк.

Пром.юа наразі кращий з маркетплейсів. У нього найбільша відвідуваність і краща підтримка клієнтів.

Проблеми після поглинання Розеткою можуть виникнути в разі зміни бізнес-стратегії Пром.юа на догоджання моделі Розетки. Тут потрібно розуміти цілі поглинання. Якщо Розетка купує Пром.юа щоб збільшити вплив на ринок чи розширити присутність в різних сегментах, то проблем не має бути. Якщо навпаки, хочуть прибрати незручного конкурента, змінити Пром.юа на користь своєї моделі, то проблеми будуть однозначно. Але в результаті виграють тільки покупці. Тому що у випадку переходу Пром.юа на технологічну модель Розетки, через деякий час з'явиться інший маркетплейс з тими опціями, які потрібні клієнту – місце довго не пустуватиме. Наш магазин готується до різних варіантів розвитку подій. Зокрема, готуємо новий магазин на власному «движку». І на випадок, якщо Розетка буде змінювати умови для продавців на Пром.юа, ми перейдемо на власні ресурси своїм магазином СпортБей. Канали залучення трафіку вже відпрацьовані".

Оксана Поліщук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-