Зубко розповів, скільки будинків скористаються послугами Фонду енергоефективності

Зубко розповів, скільки будинків скористаються послугами Фонду енергоефективності

Укрінформ
На старті роботи Фонду енергоефективності його послугами зможуть скористатися майже 90 тисяч багатоквартирних будинків.

Про це написав віце-прем'єр - міністр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у статті на сайті "Європейська правда".

"Фонд енергоефективності, який ми створюємо за підтримки консорціуму міжнародних донорів, стане інструментом масштабної термомодернізації житлового сектору, надаватиме фінансову допомогу та технічні рішення для впровадження у багатоповерхівках енергоефективних заходів... У цілому ми очікуємо, що на старті майже 90 тисяч багатоквартирних будинків можуть скористатися послугами Фонду енергоефективності", - повідомив Зубко.

Він нагадав, що уряд ухвалив усі необхідні рішення, які запустили процедури зі створення Фонду енергоефективності: "Наприкінці липня Кабмін офіційно зареєстрував Фонд як юридичну особу та призначив в.о. директора Юлію Головатюк-Унгуряну, експертку, яка раніше працювала в Офісі підтримки та впровадження реформ при Мінрегіоні (RST). Найближчим часом розпочнеться конкурс до складу наглядової ради Фонду та розробка його продуктів".

Віце-прем'єр також наголосив, що Фонд енергоефективності  – одна з ключових складових реформи ЖКГ, суть якої – створити ринок комунальних послуг, в якому власники житла, управителі і держава спільно займалися б питанням зниження енергетичної залежності країни.

"Перший крок у цьому напрямку був зроблений через програму "Теплі кредити", що діє вже впродовж трьох років. Вона якраз і показала, що інтерес українців до модернізації свого житла колосальний", – зауважив Зубко.

Читайте також: Зубко розповів, скільки об'єктів готові до зими

Він також поінформував, що забезпечено всю необхідну законодавчу базу для роботи об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які на першому етапі будуть основними клієнтами Фонду енергоефективності. 

"Як наслідок, якщо в 2014 році таких об'єднань налічувалося лише 12 тисяч, то зараз ми маємо вже 33 тисячі. В управлінні багатьох таких об’єднань – два, три, навіть п'ять будинків", - констатував віце-прем'єр.

Крім того, наголосив він, "клієнтами" Фонду енергоефективності можуть стати й будинки, що не зорганізувалися в ОСББ.

"Для них уже створений інститут керуючих багатоквартирним житлом. Як і інші, але за трохи складнішою процедурою, ці керуючі також можуть отримувати відшкодування на енергомодернізацію будинків", – пояснив Зубко.

Як він підкреслив, у недалекій перспективі через проекти енергоефективності необхідно пройти всім багатоквартирним будинкам, побудованим до 1991 року. 

Віце-прем'єр також наголосив на необхідності політики енергоефективності, яку за підтримки Світового банку, ЄС та інших міжнародних партнерів проводять уряд і Мінрегіон.

"Перед Україною стоїть завдання – імплементувати директиви 27 і 31 ЄС щодо енергоефективності. Такі зобов'язання прописані в Угоді про асоціацію, а це є невід'ємною частиною загального поступу країни до Євросоюзу", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-