Вода без хлору: як у заручниках опинилися мільйони українців

Вода без хлору: як у заручниках опинилися мільйони українців

Укрінформ
Криза з «Дніпроазотом» засвідчила, що час переходити на альтернативні методи знезараження води

АТ “Дніпроазот”  - єдине в Україні підприємство з виготовлення хлору, який застосовується для стерилізації питної води і очищення стічних вод, вже місяць  знаходиться у стані простою. За офіційною версією, кризова ситуація пов’язана з надмірною ціною на газ. На підприємстві вимагають від  Антимонопольного комітету дозволити підвищити ціну на  рідкий хлор; в іншому випадку  погрожують законсервувати  завод.

ЗАЯВА, СХОЖА НА ШАНТАЖ

Як прокоментував ситуацію кореспонденту Укрінформу голова правління ПАТ «Дніпроазот» Сергій Сідоров,  завод був вимушений зупинити роботу через подорожчання природного газу, який є сировиною для виробництва і становить близько 80% у вартості продукції підприємства.

«У квітні ми провели грандіозний капітальний ремонт азотної групи цехів: на сотні мільйонів гривень поставили нові апарати, підготували обладнання до роботи, і готові працювати на 100%-й потужності для забезпечення, в першу чергу, українських сільськогосподарських споживачів, для поставки нашої продукції водоканалам. А коли почали виходити у червні з капремонту, ціна природного газу зросла на 2 тис гривень за кубометр і стала непідйомною для підприємства. Ціна на газ на сьогодні становить майже 11 тисяч гривень, а ціна на мінеральні добрива, які ми виготовляємо, - близько 9 тисяч гривень. Тобто газ вже дорожчий, ніж продукція нашого підприємства, у тому числі й хімічний реагент — хлор”, - пояснює Сергій  Сідоров.

Голова правління ПАТ «Дніпроазот»  наголошує, якби завод працював у тому ж режимі, збитки становили б 103 мільйони гривень щомісяця. Тому підприємство не було запущене. Повністю воно не зупинилось, зупинено лише цехи хлорорганічної групи, тому що вони можуть працювати тільки у зв’язці, коли працює все виробництво.

“На сьогодні залишків продукції на підприємстві немає. Весь хлор ми віддали. Для того, аби він з’явився, нам треба відновити роботу. Ми звернулися до Антимонопольного комітету, аби узгодити ту ціну, яку просимо, щоб можна було відновити роботу хлорної групи не маючи збитків», - каже  Сідоров.

Відповідне звернення щодо підвищення підприємством ціни на рідкий хлор направлено  до Антимонопольного комітету України 2 липня і знаходиться на розгляді вже два тижні.

Сідоров  припускає, що якщо ніяких заходів не буде вжито, керівництво вдасться до скорочення робочих місць, а саме підприємство буде законсервоване.

Треба нагадати, що раніше «Дніпроазот» мав пристойний прибуток за рахунок того, що використовував дешевий газ від «Укрнафти», 40% якої належить олігарху Ігорю Коломойському, решта - державі.

Офіційно «Укрнафта» орендувала цех з виробництва аміаку, поставляла туди близько 600 млн кубометрів газу в рік, отриманий аміак перепродавали за цінами на 20-30% нижчими від ринкових «Дніпроазоту». Ця схема дозволяла Коломойському за рахунок «Укрнафти» використовувати дешевий газ на власному заводі. Однак у квітні прес-служба «Укрнафти» заявила, що співпраця з «Дніпроазот» припинилася. Відтак заводу довелося купувати газ за тими ж цінами, за якими купують всі українські підприємства, тож, виробництво рідкого хлору стало економічно збитковим.

У зв'язку із ситуацією, яка склалася навколо АТ «Дніпроазот»,  у Дніпропетровській обласній раді відбулася спеціальна нарада. Присутні на ній були представники органів місцевого самоврядування, постачальники рідкого хлору, керівники водоканалів, представники ДСНС.

Тут також підтримали підвищення ціни на рідкий хлор.

«Питання може бути закритим лише на рівні рішень органів виконавчої влади. Єдине, що для цього має відбутись – це погодження Антимонопольного комітету нової ціни на рідкий хлор. Я сподіваюсь, що такий дозвіл надійде з Антимонопольного комітету вже наступного тижня. Тоді ж можемо говорити про запуск виробництва рідкого хлору», - сказав заступник голови Дніпропетровської обласної ради Валерій Безус.

Валерій Безус
Валерій Безус

Щоби натиснути на владу, тиждень тому, 9 липня,  під стінами «Дніпроазоту» відбувся багаточисельний мітинг з вимогою відновити роботу хімічного підприємства. 11 липня продовженням протесту стала акція у Києві, де до протестувальників приєдналися інші працівники хімічної галузі.

Голова профкому підприємства Григорій Потуремець стверджує,  що вимоги колективу працівників підтримали й кияни та працівники інших хімічних підприємств: «Ми пройшлися по Хрещатику, передали наше звернення до Кабінету міністрів».

Він також переконаний, що необхідно підняти відпускну ціну на продаж хлору з 10 тис 400 до 25 тисяч гривень за тонну, щоб налагодити процес виробництва.

Приблизно за такими цінами водоканали купують хлор через систему «ProZorro».

На його думку, вирішити питання можна було б і ще в один спосіб: якби водоканали напряму купували хлор у виробника. На жаль, «Дніпроазот» з системи «ProZorro» витіснили. Його продукцію водоканалам України поставляє монополіст - ТОВ «Аульська хлоропереливна станція», або інші фірми, які мають угоди з АХПС. 

НА ЕТАПІ “ВИРОБНИК-СПОЖИВАЧ”  ЦІНА ХЛОРУ ЗРОСТАЄ

«Якщо «Дніпроазот»  реалізовує  свою продукцію по 10 300 грн за тонну,  то     хлоропереливна станція продає  його на декілька порядків дорожче,  тобто, на нашій продукції спекулюють.  В кінцевому результаті все це лягає на плечі пересічних користувачів», - говорить Григорій Потуремець.

Як з’ясували кореспонденти  Укрінформу,  на етапі “виробник-споживач”  ціна хлору удвоюється, а подекуди і утроюється.

Як повідомив  головний інженер КП "Сумиводоканал" Йосип Тисівський,  згідно угоді з ТОВ «Аульська хлоропереливна станція»,  тонна хлору  для сумчан коштує  17 700 грн.  У той же час, за словами заступника директора одеського ТОВ «Інфоксводоканал» Олега Клепацького,  вони купляли хлор в аульської  станції по 22  500 грн за 1 тонну.  “Житомирводоканалу”  знезаражуюча рідина обходилася в  21 240 грн.   У Миколаєві   фірма "Логос", яка виграла тендер, хлор виробництва Дніпроазоту продавала  водоканалу по 22 тис.  Постачальники стверджують, що вартість речовини залежить від  умов та обсягів поставок.  При цьому найбільше, як не дивно, платив за реагент «Дніпроводоканал».  Як повідомив заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко, земляки з АХПС поставляли їм хлор  по ціні 29 тис за тонну.

Борис Філатов
Борис Філатов

І якщо до зупинки АТ “Дніпроазот” і в самому  Дніпрі, і в інших регіонах заплющували очі на такі ціни та  мирилися з такою ситуацією,  то відтепер терпець урвався. Принаймні, у міського голови Дніпра Бориса Філатова. Він зробив різку заяву, що ситуація, що склалася в країні із забезпеченням хлору, зробила заручниками простих людей і дала можливість приватним структурам  шантажувати владу. Дісталося на “горіхи” і самій владі.

“Я вважаю, що державне стратегічне підприємство «Аульська хлорпереливна станція», передана в оренду приватним структурам, управляється ідіотами і безвідповідальними нікчемами, які не в змозі прогнозувати ризики і працюють на гаманець одного з нардепів. Якщо в нашій країні є хоч одна спецслужба, то вона вже має завтра викинути цю ш..ль з хлорпереливної станції, через які Миколаїв і міста Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей можуть залишитися без води”, -  написав Філатов у соцмережі Facebook.

ВИГРАВ ТОЙ, ХТО НЕ СПАВ

А тим часом через  дефіцит реагенту, який  виник у багатьох містах, про можливе зменшення або припинення водопостачання заговорили у Харкові, Миколаєві, Кривому Розі, Павлограді, Житомирі, Слов’янську, Вінниці. У Харкові заявили, що хлору залишилося всього лише до 21 липня (суботи), а в Миколаєві ще 16 липня обмежили водопостачання до мінімального рівня на денний час.

При цьому регіони змушені  вирішувати проблеми знезараження води хто як зможе.

Зокрема,  із 15 червня працівникам  одеської компанії доводиться закупляти хлор у Румунії.

Поставки хлору з Європи для КПП «Краматорський водоканал» налагоджує постачальник ТОВ "Агрогазсервіс", і перший реагент  вже прийшов.

Про закупівлю речовини  за кордоном заявив і  заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко.  “Міському водоканалу була дана вказівка – до проведення тендеру на суму близько 4 мільйонів гривень придбати хлор імпортного виробництва шляхом прямого укладання договору. Цього хлору вистачить у повному обсязі до того моменту, коли він буде закуплений уже через тендерну процедуру», - сказав  Михайло Лисенко.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що Кабінет міністрів забезпечить постачання хлору в Україні, однак рішення для проблеми з ПАТ «Дніпроазот» наразі немає.

Ну а поки йдуть розбірки, і вирішується, хто головний винуватець хлорного коллапсу, у виграші залишаються ті, хто подбав  про нові технології завчасно.

Зокрема, це Прикарпаття та Херсон, де  застосовують гіпохлорид натрію для каталізаторних установок. Тому  жодної загрози з подачою води  не існує.

У Житомирі та Львові  також  роблять ставку на альтернативні способи знезараження води,  і вони вже на 50% та 40% перекривають потребу хлору. Крім того, в Житомирі  почалася реконструкція очисних споруд з метою відмови від хлорування води.

У Чернігові  воду  добувають зі свердловин глибиною 700 м і напряму подають споживачу. Мешканці міста стверджують, що їх вода найчистіша в Україні.  Але ж не всім так щастить.

Людмила Блик, Дніпро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-