Фонд гарантування готовий достроково гасити борги перед Мінфіном

Фонд гарантування готовий достроково гасити борги перед Мінфіном

Укрінформ
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у 2018 році готовий розпочати дострокове погашення коштів, запозичених від Міністерства фінансів.

Про це під час круглого столу фінансових регуляторів щодо комплексної програми розвитку фінсектору до 2020 року сказав заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми у цьому році готові починати дострокове повернення коштів, які були запозичені від Міністерства фінансів, там є певні складнощі. Однак ми ведемо достатньо складні переговори із залучення міжнародних організацій і сподіваємось, що це буде успішно", - сказав Оленчик.

Він також зазначив, що Фонд гарантування вже погасив значну частку кредиту НБУ, а решта суми, що лишилась, буде сплачена до кінця поточного року.

"На даний момент з тих 20 млрд, що були залучені від Національного банку, нам залишилось повернути 2,8 млрд грн, і ми думаємо, що у 2018 році ця історія буде завершена", - сказав Оленчик та додав, що протягом 2017 року Фонд гарантування продав активів неплатоспроможних банків майже на 6 млрд грн.

Як повідомлялось раніше, борг Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Міністерству фінансів становить близько 60 млрд гривень. Разом з тим, сума відсотків за кредитами Міністерства фінансів України, які фонду необхідно буде сплатити до кінця 2031 року, складає 85,8 млрд грн. Тобто, отримавши 59,56 млрд грн кредиту від Міністерства фінансів України, Фонд має повернути суму з відсотками у розмірі 145,36 млрд грн, що в 2,44 рази більше отриманої суми.

Читайте також: Фонд гарантування за рік повернув вкладникам банків-банкрутів 7 мільярдів

З цією метою, починаючи з жовтня 2017 року, Фонд намагається розпочати дострокове погашення своїх вексельних зобов'язань перед Міністерством фінансів України, про що направив відповідного листа. У разі такого дострокового погашення, Фонд гарантування планує зменшити свої витрати за рахунок зменшення відсоткових витрат за цими векселями фонду на суму 25-34 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-