Усі трансакції Укрзалізниці стали публічними

Усі трансакції Укрзалізниці стали публічними

Укрінформ
ПАТ "Укрзалізниця" приєдналась до Єдиного веб-порталу використання публічних коштів (E-Data), і відтепер за усіма трансакціями компанії можна спостерігати у відкритому доступі.

Новий сервіс презентували у середу в Укрінформі в.о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Євген Кравцов, директор з економіки і фінансів ПАТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев та керівник ДУ "Відкриті публічні фінанси" Олександр Комареус, повідомляє кореспондент агентства.

"Укрзалізниця стала першою державною компанією, яка повністю розкрила свою фінансову інформацію. Крім нас, це робить лише Держказначейство. Відтепер завдяки E-Data клієнти, партнери, інвестори, журналісти і всі охочі зможуть відстежувати інформацію абсолютно про всі трансакції Укрзалізниці. Це ще один потужний сигнал, що наша компанія керується принципами добропорядності і демонструє безпрецедентну відкритість", - сказав Кравцов. 

Він зазначив, що Укрзалізниця є однією з найбільших компаній, що забезпечує  3% внутрішнього валового продукту економіки та перевозить 35% ВВП. Активи компанії складають 270 млрд грн, торік Укрзалізниця сплатила до бюджетів усіх рівнів 17,5 млрд грн. А тому приєднання Укрзалізниці до системи E-Data є своєрідним прикладом для роботи держпідприємств в Україні у сфері публічних коштів, відновлення довіри суспільства до ключових ринків через відкритість та запобігання корупційних ризиків.

Кравцов розповів, що загалом торік в Укрзалізниці було оголошено тендерів більш, як на 55 млрд грн, укладено договорів на понад 26 млрд грн, а загальний обсяг тендерів, оголошених через систему Prozorro, становить 77 млрд грн. "Тому це є суттєвим обсягом відкриття інформації з нашого боку, як використовуються кошти, за що сплачуються, скільки і якій компанії перераховуються", - сказав він.

За словами в.о. голови правління, на розробку відповідного сервісу спільно з ДУ "Відкриті публічні фінанси" Укрзалізниця витратила лише 100 тисяч гривень. Інформація до сервісу вноситиметься щоденно, автоматично через електронну систему банків.  

Читайте також: Перші тепловози General Electric для Укрзалізниці на 10% будуть українські - Кравцов

Директор з економіки і фінансів ПАТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев розповів, що на першому етапі Укрзалізниця завантажить трансакції компанії, які відбулися з квітня 2018 року. Загалом цього року планується опублікувати понад 100 тисяч трансакцій на загальну суму понад 10 млрд грн. Крім цього, зазначив він, у системі буде відображено інформацію про співпрацю Укрзалізниці з понад 4 тисячами контрагентів, оскільки E-Data відображає усі платіжні документи, включаючи і назву контрагента, і призначення платежу.

Керівник ДУ "Відкриті публічні фінанси" Олександр Комареус, у свою чергу, розповів, що Укрзалізниця стала першою державною компанією, яка самостійно звернулася до установи щодо розробки відповідного сервісу з метою демонстрації своїх фінансових операцій. Для запровадження цього сервісу був підписаний Меморандум про співпрацю між ДУ "Відкриті публічні фінанси" і ПАТ "Укрзалізниця. "Таким чином, в рекордно короткий термін ми розробили відповідний сервіс і підключили Укрзалізницю до нього. Тобто наша команда запустила сервіс оприлюднення трансакцій для підприємств, які не мають казначейського рахунку", - зазначив він. 

Комареус зауважив, що тепер за прикладом і на досвіді Укрзалізниці ще більше розпорядників публічних коштів зможуть автоматично та безкоштовно оприлюднювати трансакції на Єдиному порталі використання публічних коштів. Він висловив упевненість, що такі впровадження дозволять зробити компанії більш відкритими, залучать громадськість до моніторингу їх діяльності та загалом позитивно вплинуть на відкритість публічних фінансів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-