Рівень інфляції у квітні перевищив прогноз – НБУ

Рівень інфляції у квітні перевищив прогноз – НБУ

Укрінформ
Нацбанк наголошує, що відхилення фактичної інфляції у квітні від прогнозу є незначним та може бути нівельоване у наступні місяці.

Про це йдеться у коментарі НБУ щодо рівня інфляції в квітні 2018 року.

"За оцінками Національного банку, відхилення фактичної інфляції у квітні від прогнозу є незначним та може бути нівельоване у наступні місяці. До того ж, монетарні умови є наразі достатньо жорсткими, щоб забезпечити поступове зниження споживчої інфляції у відповідності до прогнозу Національного банку (8,9% р/р на кінець 2018 року) та її повернення до цільового діапазону у середині 2019 року", - наголошується в повідомленні.

При цьому посилаючись на данні Держстату НБУ зазначає, що у квітні споживча інфляція продовжила сповільнюватися третій місяць поспіль і становила 13,1% у річному вимірі (порівняно з 13,2% у березні). Інфляція у місячному вимірі знизилася з 1,1% у березні до 0,8% у квітні.

"Хоча Національний банк очікував на подальше зниження інфляції в річному вимірі, її квітневий показник дещо перевищив прогноз, опублікований у "Інфляційному звіті" за квітень 2018 року, переважно за рахунок впливу найбільш волатильних компонент", - підкреслює Нацбанк.

Як і в попередні місяці, йдеться в повідомленні, на високих показниках інфляції позначилося подальше зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також швидке відновлення споживчого попиту. Крім того, на цінах на окремі імпортовані непродовольчі товари позначилося послаблення курсу гривні наприкінці 2017 - початку 2018 року, оскільки ці товари закуповуються роздрібними мережами з випередженням, наприклад, весняно-літні колекції одягу та взуття. Також підтримували значний інфляційний тиск і високі інфляційні очікування окремих груп економічних агентів.

Читайте також: Інфляція в Україні знизиться до 5% до кінця 2020 року — НБУ

 Водночас проведення Національним банком жорсткої монетарної політики продовжувало стримувати зростання цін. "Найвідчутніше її вплив проявився через канал обмінного курсу гривні, сприяючи його зміцненню з кінця січня 2018 року. Це, в свою чергу, позначилося насамперед на цінах на імпортовані товари з коротшим терміном реалізації", - наголошує НБУ.

Разом із цим базова інфляція в квітні залишилася незмінною (9,4% у річному вимірі) та відповідала прогнозу Національного банку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-