Нацбанк назвав причини високої інфляції

Нацбанк назвав причини високої інфляції

Укрінформ
Споживча інфляція у 2018-2020 роках знижуватиметься і поступово повернеться до цільових показників.

У середині 2019 року інфляція повернеться в цільовий діапазон і відповідатиме його центральному значенню 5% за підсумками 2020 року, повідомляє прес-служба НБУ.

"У 2018-2020 роках споживча інфляція знижуватиметься і поступово повернеться до цільових показників, як і прогнозувалося на початку року. Інфляція повернеться в цільовий діапазон у середині 2019 року і відповідатиме його центральному значенню 5% за підсумками 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Національний банк залишив незмінним прогноз інфляції - як і у січні, він очікує, що в поточному році загальна інфляція поступово уповільнюватиметься та досягне 8,9% на кінець року, проте залишатиметься вищою, ніж цільові орієнтири (6% плюс/мінус 2 в.п.). На ціни й надалі тиснутиме швидке зростання споживчого попиту, через що фундаментальний інфляційний тиск все ще залишатиметься значним в цьому році.

Однак частково це буде нівельовано зміцненням обмінного курсу відносно валют країн - торговельних партнерів у І кварталі 2018 року, яке сприятиме зниженню інфляційного тиску протягом наступних місяців. Як наслідок, базова інфляція буде сповільнюватися швидше, ніж очікувалося у січні - на кінець року вона становитиме 7,7%.

Читайте також: У Кабміні підготували макропрогноз на 2019-2021 роки

Іншим чинником, що визначатиме досить високий показник інфляції цього року, будуть значні темпи зростання адміністративно регульованих цін (на 14,6% за підсумками року) внаслідок збільшення витрат на заробітну плату у сфері ЖКГ, здорожчання енергоресурсів та підвищення акцизів на тютюнові вироби.

Надалі зниження інфляції забезпечуватимуть збереження жорсткої монетарної політики, збільшення пропозиції продуктів харчування та уповільнення імпортованої інфляції.

У результаті інфляція повернеться до цільового діапазону в середині 2019 року і становитиме 5,8% на кінець наступного року. У 2020 році інфляція уповільниться до 5%, що відповідатиме центральному значенню цільового діапазону (5,0% плюс/мінус 1 в.п.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-