Порошенко розповів про висновки із газового демаршу Газпрому

Порошенко розповів про висновки із газового демаршу Газпрому

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко заявив, що Газпром втратив імідж надійного партнера в енергетичній сфері, а тому Україна та ЄС мають діяти спільно для  енергетичної безпеки.

Про це він заявив під час спільного брифінгу з високим представником Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики - віце-президентом Європейської комісії Федерікою Могеріні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не могли оминути увагою необхідність посилення співпраці у питаннях енергетичної безпеки між Україною та Європейським Союзом, особливо у зв'язку з останніми цинічними діями російського "Газпрому". Ми маємо зробити надзвичайно важливі висновки з цієї газової кризи. Росія є ненадійним постачальником, і лише об'єднані дії України та Європейського Союзу зможуть забезпечити енергетичну безпеку як України, так і Європейського Союзу", - наголосив глава держави.

Він зауважив, що на найближчому саміті Україна-ЄС буде обговорено і секторальні напрямки співпраці, зокрема щодо можливого приєднання України до Енергетичного союзу.

"Враховуючи поточну ситуацію, маємо зробити важливі висновки. Перше - "Газпром" остаточно втратив імідж надійного партнера в енергетичній сфері для Європейського Союзу і для України. Друге - "Газпром", а точніше Кремль, чітко засвідчив намір і в майбутньому використовувати питання газопостачання до Європи як засіб геополітичної боротьби, свідомо нехтуючи усіма контрактними зобов'язаннями і правосуддям", - заявив Порошенко.

Він зауважив, що Україна ще раз звернулася Європейської комісії та держав-членів ЄС із закликом відмовитися від намірів будівництва газопроводу "Північний потік-2" як проекту, що загрожує енергетичній безпеці як України, так і ЄС.

Як повідомлялося, 28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити НАК "Нафтогазу України" 4,63 млрд дол. за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Проте з урахуванням раніше присудженої на користь "Газпрому" суми за контрактом на постачання арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого "Газпром" зобов'язаний заплатити "Нафтогазу" 2,56 млрд дол. 

"Газпром" після програшу у Стокгольмському арбітражі за позовом "Нафтогазу" заявив про початок процедури розірвання контрактів з українською компанією на постачання і транзит газу.

На початку вересня 2015 року російський "Газпром" і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка займатиметься будівництвом газопроводу "Північний потік 2", що доповнить уже працюючі дві нитки "Північного потоку 1". Цей газогін здатен майже повністю позбавити Україну транзиту газу, який іде з Росії в Європу.

Читайте також: Україна вимагає від Газпрому виконати рішення арбітражу - Гройсман

Керівники парламентів Польщі, Литви, України, Латвії і Молдови підписали лист до голів парламентів європейських країн, у якому висловлюється занепокоєння будівництвом газопроводу "Північний потік-2" та зазначається, що він є політичним проектом Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-