НБУ обмежений у протидії зростанню споживчих цін - Данилишин

НБУ обмежений у протидії зростанню споживчих цін - Данилишин

Укрінформ
На зростання споживчих цін вплив мають фактори, які не підконтрольні НБУ, серед них - зростання адміністративно регульованих тарифів на послуги ЖКГ, збільшення цін виробників.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

«Сильний вплив на зростання споживчих цін мають фактори, які не підконтрольні НБУ. Серед них, разом зі скасуванням регулювання цін на продукти харчування - зростання адміністративно регульованих тарифів на послуги ЖКГ, збільшення цін виробників промислової і сільськогосподарської продукції. Ці фактори діють на стороні витрат, тому НБУ обмежений у протидії зростанню цін», - написав Данилишин.

Він пояснив, що для зниження інфляції Нацбанк змушений підвищувати облікову ставку, але в період виходу економіки з кризи це може мати наслідком зростання вартості кредитів та зменшення обсягів кредитування економіки. Потенціал позитивного впливу збільшення облікової ставки на стримування інфляції є обмеженим.

Читайте також: НБУ в лютому 13 разів надав доступ правоохоронцям до інформації

Він зазначив, що стосовно споживчої інфляції у лютому 2018 року, то Держстат України оприлюднив інформацію про споживчі ціни за лютий поточного року. Інфляція на споживчому ринку в лютому 2018 року порівняно з попереднім місяцем становила 0,9%. Таким чином, у лютому спостерігалося уповільнення темпів зростання цін на споживчому ринку в порівнянні із січнем, коли цей показник становив 1,5%. Проте, темпи підвищення цін на споживчому ринку України залишаються високими. За два місяці 2018 року споживча інфляція становила 2,4%.

У порівнянні із попереднім місяцем в річному вимірі також зафіксоване незначне уповільнення інфляції - з 14,1% (січень 2018 року до січня 2017 року) до 14% (лютий 2018 року до лютого 2017 року).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-