Укртрансгаз заявляє, що ситуація на вході в українську

Укртрансгаз заявляє, що ситуація на вході в українську "трубу" - критична

Укрінформ
Ситуація із забезпечення російським ПАТ "Газпром" тиску на вході в українську газотраспортну систему залишається критичною.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ПАТ "Укртрансгаз".

"Ситуація із забезпечення Газпромом тиску на вході в ГТС України продовжує залишатись критичною - тиск у магістральних газопроводах на ГВС "Суджа" становить 50,9 кгс/см2 попри контрактні зобов'язання в 60-65 кгс/см2", - зазначають у компанії.

Наголошується, що ПАТ "Укртрансгаз" як оператор газотранспортної системи України терміново повідомив моніторингову місію Європейської комісії про те, що безвідповідальні дії "Газпрому" в останні дні створюють значні ризики щодо забезпечення безперебійного транспортування газу як для європейських, так і для вітчизняних споживачів.

"Вчора зранку російська сторона не поставила в Україну вже передплачені обсяги газу, які НАК "Нафтогаз України" почав закуповувати у ПАТ "Газпром" на виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Такі дії створили відповідну нестачу ресурсу в українській газотранспортній системі, що потребувало від оператора ГТС України екстрено здійснити повне перепланування режиму роботи ГТС з метою забезпечення можливості постачання необхідних додаткових обсягів газу з країн ЄС", - додають у компанії.

Крім того, "Укртрансгаз" звертає увагу місії на те, що попри значне збільшення транзиту газу територією України за останні 4 доби (з 217 млн м3 до 257 млн м3), "Газпром" не витримує належний рівень тиску в магістральних газопроводах на вхідних точках в українську ГТС.

"Зважаючи на екстремальні погодні умови як в Україні, так і в країнах ЄС, такі безвідповідальні дії "Газпрому" додатково ускладнюють роботу оператора ГТС України та штучно створюють суттєві ризики для безперебійного транзиту таких значних обсягів газу для європейських споживачів", - зазначають в компанії.

Укртрансгаз очікує від моніторингової місії Європейської комісії відповідної реакції та втручання для забезпечення виконання "Газпромом" умов чинних контрактів та технічних угод.

Як повідомляв Укрінформ, Міненерго ввело до 5-6 березня режим економії газу. Глава Міненерго Ігор Насалик закликав тимчасово скасувати заняття у шкільних, дошкільних і вищих навчальних закладах заради економії газу.

Читайте також: Єврокомісія підтвердила: Україна чітко виконує транзитні зобов'язання

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв запропонував українцям, які мають котли, на один градус зменшити температуру вдень і на два - вночі, а підприємствам протягом двох вихідних днів не обігрівати приміщення.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив керівництву НАК "Нафтогаз Україна" якнайшвидше врегулювати ситуацію щодо газу.

Російське ПАТ "Газпром" відмовилося постачати газ в Україну у березні. У НАК повідомили, що "Газпром" виставив рахунок у межах контракту, зміненого Стокгольмським трибуналом, а "Нафтогаз" оплатив цей рахунок. У НАК розцінили відмову "Газпрому" від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу і заявили, що планують вимагати від "Газпрому" компенсації завданих збитків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-