У Нацбанку повідомили про прискорення інфляції у січні до 14,1%

У Нацбанку повідомили про прискорення інфляції у січні до 14,1%

Укрінформ
У січні 2018 року споживча інфляція в Україні прискорилась до 14,1%.

Про це під час брифінгу сказав в.о. голови НБУ Яків Смолій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У січні 2018 року споживча інфляція прискорилась до 14,1% у річному вимірі і перевищила траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в січневому інфляційному звіті. За попередніми оцінками, високі темпи інфляції збереглися і в лютому", - сказав Смолій.

За його словами, це зумовлено вищими, ніж очікувалось, темпами зростання цін на продукти харчування та послуги. Також до цього призвело підвищення цін на паливо через суттєвіше подорожчання нафти на світових ринках та послаблення гривні у попередні місяці. 

Читайте також: Смолій пояснив, чому треба продовжувати співпрацю з МВФ

Базова інфляція у січні прискорилась до 9,8% у річному вимірі. Це стало результатом дій низки факторів: збільшення виробничих витрат унаслідок подальшого зростання заробітної плати високими темпами, послаблення гривні протягом кількох попередніх місяців та прискорення споживчого попиту, акцентував Смолій. 

"Проведення регулятором більш жорсткої монетарної політики з жовтня минулого року протидіяло зростанню інфляційного тиску. Як і очікувалось, підвищення облікової ставки стимулювали зростання процентних ставок за операціями банків та збільшення привабливості травневих інструментів. Це сприяло активному притоку іноземного капіталу у державні цінні папери в національній валюті", - підкреслив в.о. голови НБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-