НБУ розширив можливості банків у залученні кредитів від нерезидентів

НБУ розширив можливості банків у залученні кредитів від нерезидентів

Укрінформ
У Національному банку розширили можливості для залучення українськими банками "синтетичних" кредитів від нерезидентів.

Про це повідомляє прес-служба НБУ

«Національний банк України розширив для уповноважених банків можливість залучати від нерезидентів так звані "синтетичні" кредити та позики в національній валюті (тобто кредити й позики, фактичною валютою яких є гривня, а всі платежі між кредитором та позичальником здійснюються виключно в іноземній валюті)», - йдеться в повідомленні.

Досі українські позичальники могли залучати такі кредити і позики лише за умови, що нерезидентом-кредитором є міжнародна фінансова організація (МФО), членом якої є Україна, або міжнародна фінансова організація, щодо якої Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається іншим МФО чи резидентам. 

Відтепер Національний банк надав можливості уповноваженим банкам-позичальникам залучати "синтетичні" кредити та позики в гривні від будь-яких нерезидентів-кредиторів, а не лише від МФО. При цьому трансграничні операції за такими кредитними договорами та договорами позики проводитимуться без реєстрації або індивідуальної ліцензії Національного банку України. 

Читайте також: Частка безготівкових розрахунків картками за 5 років зросла більш ніж утричі - НБУ

Отримані кошти українські банки будуть використовувати для кредитування українських позичальників у гривні, в той же час уникаючи валютного ризику, оскільки валютний ризик буде нести нерезидент-кредитор українського банку. 

Окреслені норми затверджено постановою Правління Національного банку України від 15 лютого 2018 року № 12 "Про здійснення валютних операцій за кредитами, позиками, що залучаються від нерезидентів на окремих умовах". Вони набувають чинності з 16 лютого 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-