Укрзалізниця вперше підписала договір купівлі дизпалива за формульною ціною

Укрзалізниця вперше підписала договір купівлі дизпалива за формульною ціною

Укрінформ
ПАТ «Укрзалізниця» вперше підписала договір на постачання дизельного пального для потреб залізничної галузі із застосуванням формульної ціни.

Договір підписували заступник директора з адмінпитань ТОВ "Анвітрейд" Світлана Ященко та директор філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" Віталій Цвігун у конференц-залі Укрінформу.

"Укрзалізниця є першою компанією в Україні, котра змогла провести закупівлю за формульною ціною... Чому важлива формула? Завдяки тому, що ми змогли провести цю закупівлю за формульною ціною, тільки від моменту котирувуання і проведення аукціонування до сьогоднішнього дня Укрзалізниця вже зекономила 70 мільйонів гривень", - сказав в.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов напередодні підписання договору.

Він наголосив, що для Укрзалізниці важливо отримувати дизпаливо без затримок і за ринковою ціною, і формула має дати можливість це реалізувати.

Кравцов також зазначив, що у планах - до кінця року вийти на закупівлю дизпалива тільки за формульною ціною.

"На сьогодні ми маємо співвідношення наступне - провели торги на 60 тисяч тонн дизпалива за формулою і 50 тисяч тонн за фіксованою ціною. Тобто приблизно 50% на 50%. Плануємо в подальшому вийти 70% на 30% і дійти до 100%", - сказав Кравцов.

За його словами, формула має дві основних складових - індекс Platts (міжнароджна система, котра визначає вартість пального на глобальних ринках) та курс валют.

Присутній під час підписання договору заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов наголосив, що Укрзалізниця подає приклад як один із найбільших і найпрофесійніших замовників щодо закупівель за формульною ціною.

"Ще у 2015 році у законі про публічні закупівлі ми передбачили закупівлі за формульною ціною - коли є формула, яка прив'язана до певних об'єктивних котирувань і компанії конкурують своєю маржею... Мені дуже приємно, що у нас є перший прецедент великої і важливої закупівлі за формулою... Як представник Мінекономіки заохочую інших державних замовників користуватись цим механізмом", - сказав Нефьодов.

Директор філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Укрзалізниця" Віталій Цвігун наголосив, що відповідно до договору, зміна ціни відбуватиметься автоматично перед заключенням додаткової угоди на відвантаження палива.

"У випадках договорів за фіксованою ціною, зниження чи підвищення ціни є рішенням обох сторін. А за формульною ціною - зміна відбувається автоматично, тобто якщо зміна світової кон'юктури на ринку нафтопродуктів відбулася, то ми отримуємо підтвердження з довідника Platts і автоматично перераховуємо ціну. Тоді підписуємо додаткову угоду і віддаємо наказ на відвантаження палива, яке нам необхідне на найближчий час", - сказав він.

Читайте також: Міністерство інфраструктури озвучило плани на 2018 рік: що зміниться?

Як повідомлялось, 30 січня вперше відбулося три аукціони, за якими Укрзалізниця придбає дизельне пальне із застосуванням формульної зміни ціни з урахуванням котувань Platts. Переможцями процедур стали компанії ТОВ «Анвітрейд» та ТОВ «Август пром», які запропонували найкращу ціну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-