З Енергобанку через схеми вивели $15,7 мільйонів і нерухомість

З Енергобанку через схеми вивели $15,7 мільйонів і нерухомість

Укрінформ
Із ПАТ «Енергобанк» 15,7 млн дол США вивели через рахунок у Bank Frick & Со, а ліквідну нерухомість - через незаконне обтяження на користь шести клієнтів.

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

«Під час тимчасової адміністрації у ПАТ «Енергобанк» Фондом гарантування вкладів фізичних осіб також було встановлено, що на кореспондентському рахунку банку в Bank Frick & Со (Ліхтенштейн) розміщено кошти у сумі 15,7 млн доларів США. Незважаючи на неодноразове звернення ПАТ «Енергобанк» до Bank Frick & Со із вимогою їх повернути, 30 червня 2015 вся сума коштів була списана, оскільки виступала заставою за кредитом, наданим офшорній компанії ACANTER INVESTMENT LTD, яка на вказану дату цей кредит не сплатила», - йдеться в повідомленні.

При цьому, ще у квітні 2014 року (майже за рік до визнання банку неплатоспроможним) за результатами перевірки Національний банк України зобов'язав керівництво ПАТ «Енергобанк» відобразити в обліку кошти на коррахунку в Bank Frick & Со та вжити заходів щодо термінового їх повернення, однак голова правління цих вимог не виконала. 

20 червня 2017 року Подільський районний суд м. Києва визнав колишню голову правління ПАТ «Енергобанк» винуватою у вчиненні злочину передбаченого ч.2 ст. 367 Кримінального Кодексу України (службова недбалість) і призначив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі умовно. Однак кошти у сумі 15,7 млн доларів США, які могли бути використані для задоволення вимог кредиторів, це не повернуло.

Читайте також: Із ліквідованого «Смартбанку» вивели майже 400 мільйонів

Крім того, перед визнанням банку неплатоспроможним посадові особи ПАТ «Енергобанк» передали в іпотеку шести фізичним особам, які мали відкриті поточні та вкладні рахунки, нерухомість, що належала банку на праві власності. Серед переданих в іпотеку об'єктів нерухомості є, наприклад, нежитлові приміщення площею 142,8 кв. м на вул. Лютеранській, дев'ятикімнатна квартира площею 387,8 кв. м на вул. Ковпака у Києві та приміщення магазину площею 221 кв м. у центрі Львова. 

Загальна вартість майна на день укладення договорів іпотек становила 68,6 млн грн. При цьому, всі договори були укладені на вкрай невигідних для банку умовах, оскільки містили застереження, за якими всі іпотекодержателі мали право звернути стягнення без рішення суду, а лише на підставі договору іпотеки. 

Показово, що п'ять із шести договорів були укладені уже після того, як інспекційною перевіркою Національного банку України було встановлено, що банк не мав достатніх коштів для покриття витрат та формування резервів, а його фінансовий стан загрожував інтересам вкладників та кредиторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-