Українці, схоже, готуються призначити євро на «посаду» долара

Українці, схоже, готуються призначити євро на «посаду» долара

Укрінформ
Зміцнення євро спонукає українців замислитися, чи не вибрати для заощаджень більш надійний кошик

Офіційний курс євро в Україні побив історичний рекорд, сягнувши позначки в 35 гривень за євро. Це новий максимум за останні два роки. Причому після Нового року євровалюта почала занадто стрімко додавати. Українці, які збираються подорожувати до Європи чи їхати у справах – зараз в легкому шоці від нового курсу євро. Але доведеться звикати. Бо такі наслідки глобальної антикризової гонки - її сьогодні з невеликим випередженням виграє ЄС.

У 2016 році ВВП 19 країн, що входять до єврозони збільшився на 1,7%, а ВВП США - тільки на 1,6%. Це перший випадок з 2008 року, коли економіка єврозони росла швидше економіки США. Цього року в ЄС очікується близько 2,1-2,2% зростання. Отже, гальмування реформ Дональда Трампа (зокрема, податкової реформи та реформи охорони здоров’я), не надто переконливе економічне зростання в Сполучених Штатах і, на противагу, економічний оптимізм Європи, де почалося відновлення, сьогодні послаблюють долар та стимулюють євро. Якщо рік тому після перемоги Трампа, курс євро-долар був близький до рівного, то з початку року долар втратив приблизно 12% своєї вартості, і євро “зміцнився” до співвідношення 1,22:1. В цілому, починаючи з березня минулого року євро дорожчає не тільки проти долара, а й проти більшості світових валют. Причинами цього, знову таки, є поліпшення економічної ситуації в Європі та “м’яка” грошово-кредитна політика з боку Європейського центрального банку, який увесь 2017 рік тримав низькі відсоткові ставки та щомісячно “вливав” в економіку 60 млрд євро.

А в Україні чомусь починають нервуватися

Натомість з урахуванням внутрішніх чинників в Україні в 2017 році американська валюта до гривні подорожчала на 3,22%, а євро – майже на 18%. Експерти вважають, що євро в Україні зростатиме і далі.

“Безперечно, основним рушієм знецінення гривні щодо євро є внутрішні чинники, які обумовили девальвацію гривні в цілому”, - прокоментував ситуацію Укрінформу Ярослав Жаліло, директор з аналітичної роботи Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД).

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

За його словами, серед таких чинників:

– зростання негативного сальдо зовнішньої торгівлі України (-$5 млрд) та збільшення попиту на валюту з боку імпортерів;

- підвищення інфляційних та девальваційних очікувань внаслідок зростання темпів інфляції протягом 2017 року та збереження чинників інфляції надалі (випереджальний ріст доходів населення, негативні інформаційні сигнали у вигляді прогнозу «долар за 30», закладені до бюджету-2018, тощо);

- додаткове “вкидання” в грошову систему 49 млрд грн з Єдиного казначейського рахунку у грудні минулого року;

- непевність в отриманні кредитних коштів від МВФ.

До речі, міністр фінансів Олександр Данилюк вже визнав, що пауза у виконанні програми МВФ починає безпосередньо впливати на курс гривні. “Враховуючи $20 млрд виплат за державним та гарантованим державою боргом у найближчі роки (що перевищує $19 млрд резервів НБУ), зрозуміло, що фінансові ринки починають нервуватися”, - заявив міністр.

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк

“Ілюзія щодо можливого окремого набору чинників, які суттєво впливають на курс євро в Україні, виникла через значні коливання долара відносно євро на світовому ринку у 2017 р. А саме він традиційно є мірилом девальвації в Україні. Тож ми й спостерігали, що на фоні здешевлення долара у світі гривня теж зміцнювалась - з 27,5 грн/долар на початку року до 25,4 грн/долар в його середині. Надалі долар почав дорожчати. Вважаю, підвищення курсу євро в Україні, особливо на готівковому ринку, цілком виправдано. Насамперед, через поступову переорієнтацію населення на євро, як на засіб заощадження (враховуючи його більшу валютну міцність). А також через зростання кількості поїздок українців до єврозони після введення в минулому році безвізу та на фоні загального зростання трудової міграції до країн ЄС”, - зазначив пан Жаліло.

Загалом, очікується, що в березні 2018 курс долара досягне 29 гривень, відповідно євро може скласти 35,5-36 гривень.

Зберігаємо спокій і торгуємо збіжжям

Зі свого боку Нацбанк зберігає спокій. «Вже третій рік поспіль в перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижується її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиск на курс гривні», – пояснив заступник голови НБУ Олег Чурій. У такій ситуації регулятор не поспішає витрачати валютні резерви на підтримку курсу. Від початку року він продав валюти всього на $53,5 млн.

У Національному банку вважають, що дія тимчасових чинників, яка спровокували здешевлення гривні на початку поточного року, може бути нівельована в подальшому завдяки сприятливій ціновій кон’юнктурі для товарів вітчизняного експорту. Зокрема, є надія, що вітчизняний агроекспорт, який традиційно активізується на початку нового маркетингового року у лютому, додасть валютних надходжень.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-