Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Урядові «миколайчики» для бізнесу

Урядові «миколайчики» для бізнесу

Блоги
Укрінформ
Урядом скасовано понад 340 не потрібних регуляторних актів, які регламентували український бізнес

На понеділковому засіданні КабМіну відбулась дерегулятивна революція, яка дозволить суттєво спростити роботу українському бізнесу в 2018 році. З ініціативи Володимира Гройсманна та Степана Кубіва український бізнес, який з останніх сил витягував в 2017 році українську економіку з кризи, отримав ряд "миколайчиків".

1. Скасовано понад 340 не потрібних регуляторних актів (ліквідовано 5000 сторінок "сміття", яке породжувало корупцію, заважаючи працювати бізнесу).  

2. Збільшили граничні ліміти при використанні розрахункових операцій (РРО) з 200 до 500 тисяч грн. Тепер  використання РРО стане дешевшим і зручнішим, натомість держава отримує можливість реально контролювати обіг коштів підприємства, аби уникнути сірого імпорту мінімізації оподаткування.

3. Спростили порядок відкриття та діяльності іноземних представництв (зміни до Постанови #146). 

4. Скасували необхідність видобувним компаніям переоцінювати запаси корисних копалин кожні 5 років. 

5. Спростили митне оформлення в портах. До вчорашнього дня  без попередньої електронної декларації іноземним суднам не дозволялося заходити в акваторію порту. Тепер іноземним суднам дозволяється заходити в порт, вивантажувати товар через 24 години після надання декларації.

6. І чи не найголовніше – був запроваджений «розумний мораторій» на перевірки бізнесу в 2018 році. Зокрема всі перевірки будуть фіксуватися в онлайн системі, яка збиратиме аналітику і допомагатиме керувати ризиками.  

Це дасть змогу сформувати індивідуальний перелік вимог для кожного виду бізнесу – чек-лист. Чек-лист буде придатний для самоконтролю, контролер не зможе перевірити більше, ніж міститься в чек-листі. Чек-лист генеруватиметься автоматично на підставі отриманих даних.  Онлайн система у відкритому режимі генеруватиме всі бази даних про перевірки й їх результати. Також на цьому єдиному ресурсі будуть зібрані плани перевірок, вимоги до бізнесу, результати перевірок, санкції і результати оскарження. Завдяки цьому підприємство знатиме, хто і коли має прийти з плановою перевіркою і саме проконтролюватиме, чи не допущено порушень при призначенні перевірки. 

Отримані «урядові миколайчики» створюють комфортні умови для ведення бізнесу в Україні та сприяють пришвидшенню економічного зростання і збільшенню інвестицій та створенню нових робочих місць.

Віктор Таран

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-