Янь Дуншен, голова правління Тяньцзіньської Бохайської товарної біржі
УБРР став першим банком в Україні з китайським фінансуванням
07.12.2017 12:48

Наприкінці листопада Фонд держмайна продав 99,99% акцій Українського банку реконструкції та розвитку (УБРР) за 82,827 млн грн. Новим власником УБРР стала Тяньцзіньська Бохайська товарна біржа.

У четвер у Києві запланована прес-конференція з цього приводу, але перше ексклюзивне інтерв'ю голова правління компанії пан Янь Дуншен (Yan Dongsheng) дав Укрінформу.

УБРР – ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ БАНК ІЗ КИТАЙСЬКИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ

- Пане Янь, скажіть, будь ласка, чи вже завершено всі формальні процедури щодо акту купівлі-продажу Бохайською товарною біржею Українського банку реконструкції та розвитку?

- Під керівництвом Національного банку України, за допомогою відповідних структурних підрозділів Фонду державного майна, Комісії з цінних паперів та фондового ринку України Тяньцзіньська Бохайська товарна біржа в листопаді цього року отримала остаточне схвалення Національного банку України і закінчила процес придбання українського Банку реконструкції та розвитку.

Китайські інвестори раді брати участь у розвитку українського фінансового ринку

Таким чином на сьогодні Банк реконструкції та розвитку став першим банком в Україні з китайським фінансуванням.

Ми дуже пишаємося отриманою можливістю за підтримки українського уряду й громадськості завершити цей процес, який свідчить про реальні можливості китайських інвесторів брати участь у розвитку українського фінансового ринку та економіки.

- У чому різниця між інвестиціями Тяньцзіньської Бохайської товарної біржі в Український банк реконструкції та розвитку України та інвестиціями в інші традиційні інфраструктурні проекти?

Між країнами існує сильна двостороння економічна взаємодоповнюваність, але відсутня ефективно працююча фінансова установа в Україні

- Інвестиції Тяньцзіньської Бохайської товарної біржі мають сприяти економічному розвитку України. Саме назва Банку реконструкції та розвитку містить дуже важливі значення слів «реконструкція» і «розвиток». Саме ці слова свідчать про досягнення економічного розвитку Китаю, а також вказують на краще майбутнє України, яка має найкращі чорноземи у світі. Китайські інвестиції у рамках ініціативи Голови КНР Сі Цзіньпіна спрямовані не тільки на будівництво загальної транспортної інфраструктури, а також на створення фінансової інфраструктури, тому придбання Тяньцзіньською Бохайською товарною біржею Українського банку реконструкції та розвитку потрапляє в останню категорію.

Китай і Україна є традиційними торговельними партнерами, між країнами існує сильна двостороння економічна взаємодоповнюваність, але відсутня ефективно працююча фінансова установа в Україні, яка має служити мостом між двома країнами в галузі торгівлі, інвестицій та фінансування співробітництва.

Тяньцзіньська Бохайська товарна біржа через можливості свого банку планує інвестувати як у традиційні інфраструктурні проекти, так і намагатиметься використати в Україні позитивний досвід розвитку Китаю, сприятиме розвитку фінансової та кредитних систем України, допомагатиме росту ринку та економіки держави.

ЩО ЗРОБИЛА ТЯНЬЦЗІНЬСЬКА БОХАЙСЬКА БІРЖА ДЛЯ ЕКОНОМІКИ КИТАЮ

- Розкажіть, будь ласка, про бізнес Тяньцзіньської Бохайської товарної біржі в Китаї.

- Бохайська товарна біржа була створена в 2009 році згідно з національною стратегією розвитку Бохайської відкритої зони економічного розвитку міста центрального підпорядкування Тяньцзінь. Біржу створено з метою обслуговування реальної економіки в рамках реалізації національної стратегії з використанням нової інноваційної моделі. Біржа повною мірою відіграє ринкову роль у розподілі ресурсів із метою сприяння активізації реального сектора економіки, прискорення її трансформації й модернізації.

На сьогодні Бохайською біржою створено «чотири основних мережі» з надання загальнонаціональних послуг із маркетингу, здійснення розрахунків, логістичного забезпечення та поширення інформації.

Біржа надає послуги різним промисловим та сільськогосподарським підприємствам із 30-ти китайських провінцій і міст. Понад 150 великих ринково орієнтованих державних та великих приватних підприємств використовують біржові механізми. На біржі зареєстровано понад мільйон користувачів. Сукупний загальний обсяг укладених угод – понад 10 трильйонів юанів. Загалом прямо або опосередковано в біржових операціях зайнято більш ніж 20 мільйонів людей. 

Таким чином, Бохайська товарна біржа зробила важливий внесок у розвиток реальної економіки Китаю.

Біржа консолідує переваги ресурсів промислової мережі, вдосконалює платформу електронної комерції в галузі обслуговування реальної економіки. Суворий контроль якості й система контролю для вирішення спірних питань якості поставок дозволяє клієнтам гарантувати якість торговельних послуг.

Крім того, Бохайська товарна біржа на даний час культивує новий спосіб поєднання послуг для обслуговування трьох великих ф'ючерсних бірж. Після більш ніж 20-річного вивчення досвіду та практики роботи ф'ючерсний ринок Китаю швидко розвивався в регульованій торгівлі та став найбільшим місцем для торгівлі товарними ф'ючерсами у світі.

УКРАЇНА ЗДАТНА ПРИВАБИТИ ЩЕ БІЛЬШЕ КИТАЙСЬКИХ ІНВЕСТОРІВ 

- Висунута в 2013 році Головою КНР Сі Цзіньпіном ініціатива "Один пояс, один шлях" досить успішно реалізується. Бере в ній участь у тому числі й Україна. Чи багато китайських інвесторів зацікавлені в реалізації проектів у її рамках, зокрема й у нашій країні?

- Так. Після проголошення КНР цієї ініціативи Україна однією з перших європейських країн позитивно відреагувала та підписала відповідний меморандум про співпрацю. Я вірю, що як китайські, так і закордонні інвестори однаково зацікавлені в можливостях розвитку "Ініціативи Пояс і Шлях" (а саме так вона звучить китайською) Голови КНР Сі Цзіньпіна.

Я вірю, що ця ініціатива є амбіційним баченням та новими можливостями для країн, які знаходяться вздовж “Шовкового шляху”, спільно розвиватися, налагоджувати торгівлю, спільно досягти мети існування людства.

"Пояс і шлях" – це проекція та візуалізація такого бачення в реальному світі, конкретний прояв реалізації таких підходів. Ініціатива Китаю є відкритою та всеохопною. 

- Відверто кажучи, сьогодні чимало іноземних інвесторів не ризикують вкладати в українську економіку. Ви пішли на це. У чому ви бачите переваги інвестиційного середовища в Україні?

Китай став для України другим за величиною торговельним партнером і найбільшим джерелом імпорту

- Китайські інвестори, звичайно ж, інвестують в Україну не тільки через те, що вона має свої переваги як країна-учасниця співпраці в рамках ініціативи “Пояс і шлях”. Україна має конкурентні переваги в таких сферах як сільське господарство, енергетика, сектор високих технологій. До того ж, у державі створена виробнича база та існує необхідний кадровий резерв, що є дуже привабливим для китайських інвесторів.

Ми також дуже добре обізнані з наявними в Україні багатими природними ресурсами та слідкуємо за прискоренням темпів європейської інтеграції, що збільшує довіру з боку кожного інвестора та є яскравим майбутнім подальшої співпраці.

Упродовж останніх років значно покращилося співробітництво між двома країнами в торговельно-економічній та інвестиційній сферах. Дані за 2016 рік свідчать, що Китай для України став другим за величиною торговельним партнером, другим за величиною призначенням українського експорту і найбільшим джерелом імпорту.

- Чи стане, на ваш погляд, ваш приклад закликом до інших китайських компаній інвестувати в Україну?

Ми дуже оптимістичні щодо майбутнього економічного розвитку України

- Україна – це країна з багаторічною історією та багатими ресурсами, ми дуже оптимістичні щодо майбутнього економічного розвитку вашої держави. Ми очікуємо, що інвестиції Тяньцзіньської Бохайської товарної біржі в Україну стануть зразковим прикладом для привернення уваги і залучення більшої кількості китайських інвесторів до участі в процесі реконструкції та розвитку в Україні, що ми зможемо допомогти Україні відновити економіку і покращити рівень життя населення. При стабільній політичній ситуації в Україні український ринок приваблюватиме все більше і більше китайських компаній та підприємств.

Ольга Танасійчук, Укрінформ
Фото надані Тяньцзіньською Бохайською товарною біржею

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-