Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Нові члени наглядової ради «Нафтогазу України» – наскільки вони професійні та незалежні

Нові члени наглядової ради «Нафтогазу України» – наскільки вони професійні та незалежні

Блоги
Укрінформ
Будемо уважно спостерігати та аналізувати кожен крок Наглядової ради

Днями Кабмін прийняв кадрове рішення, яке мало "відбилось" в інформаційному проторі, хоча стосується безпосередньо кожного з нас. Мова йде про призначення нових членів Наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

Трохи історії питання. Після неоднозначного звільнення у вересні незалежних членів, в наглядовій раді лишився лише один представник. Це поставило під загрозу отримання у грудні цього року нового кредиту від ЄБРР на закупівлю і закачування газу, який дозволяв би стабілізувати фінансову ситуацію компанії.

По суті в КМУ був не простий вибір:

1). Протягом наступних 3-4 місяців іти по всіх процедурах і обирати нову наглядову раду. У такому випадку цього року про кредит можна було б забути. Не варто пояснювати – як би це вплинуло на роботу компанії в опалювальний період?

2). Взяти політичну відповідальність, змінити процедуру і дообрати новий склад наглядової ради до кінця листопада.

На початку листопада Кабмін взяв політичну відповідальність на себе і прийняв політичне рішення, яким відтепер наглядова рада компанії призначатиметься не на підставі конкурсного відбору, як це передбачено законодавством, а рішенням акціонера, тобто, Кабінету міністрів.

Загалом вчора було призначено 7 нових членів, серед яких чотири іноземці та три українці. 

- Клер Спотісвуд (Великобританія), директор компанії «Gas Strategies». Має значний досвід виконавчого керівника і регулятора, а також досвід рівня ради директорів у нафтогазових галузях і корпоративному управлінні;

- Бруно Лескуа, займав вищі посади у Французькому енергетичному секторі, включно з відповідальними посадами по ядерних операціях «Electricite de France» (EDF). Займався одними з найбільших угод і проектів у секторі електроенергетики та газу в Європі за останні два десятиліття;

- Амос Хохштайн, працював членом Бюро енергетичних ресурсів США. В 2014 року став Спеціальним посланником і координатором з міжнародних енергетичних питань в адміністрації Обами;

- Стів Хейсом (Канада), один із кращих у світі експертів з розвідки і видобутку газу, був старшим віце-президентом "7th Generation Energy".

  Також призначили трьох представників держави: 

- Володимир Демчишин (зберіг місце з попереднього складу Наглядової Ради);

- Олександр Гриценко, голова правління Укрексімбанку;

- Сергій Попик, радник прем’єр-міністра України з міжнародних питань.

Водночас, оскільки у новій Наглядовій раді більшість мають залучені іноземні спеціалісти, це дає підстави Кабміну стверджувати про незалежність цього органу і те, що це дозволить допомогти менеджменту «Нафтогазу» у впровадженні європейських підходів до розвитку компанії.

Перед новою наглядовою радою Кабмін поставив не прості завдання: підвищити ефективність роботи компанії, швидко провести розділ постачання, добування і трейду, забезпечити різке зростання видобутку українського газу, підвищення ефективності управління компанією, зменшення її витрат, збільшення доходів, сприяння демонополізації ринку, що дозволить, за рахунок механізмів конкуренції, знизити фінансове навантаження на споживачів енергоресурсів – як промислових, так і побутових.

Крім того, глава Уряду зазначив, що Уряд у рамках реалізації Енергетичної стратегії та плану «Україна–2020» виступає за повну демонополізацію ринку газу та завершення реформування «Нафтогазу України». Стратегічне завдання – зробити Україну повністю енергонезалежною.

Ми ж, у свою чергу, будемо уважно спостерігати та аналізувати кожен крок Наглядової ради. І тільки час та реальні досягнення покажуть, наскільки вони професійні та незалежні.

Віктор Таран

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-