Кирило Шевченко, голова правління Укргазбанку
Україна і Світовий банк – надійнішого «тандему» акціонерів для фінансової установи годі уявити
23.11.2017 16:30
14 листопада цього року Мінфін, Укргазбанк та Міжнародна фінансова корпорація (IFC, є частиною Групи Світового банку) підписали меморандум про залучення інвестицій з боку IFC та надання консалтингових послуг для розвитку банку, підвищення його інвестиційної привабливості. Підписання документу та наступні коментарі високих посадовців були сприйняті громадськістю як повідомлення про фактичну приватизацію одного з п’яти державних банків України. Однак, як з’ясував Укрінформ у бесіді з головою правління Укргазбанку Кирилом Шевченком, поважний міжнародний інвестор, оцінюючи динаміку  українського банку, лише висловив наміри стати його акціонером, про що і сповістив публічно. У міжнародній практиці так прийнято: відкрито укладати угоди про наміри - для забезпечення прозорості серйозних фінансових рішень.

- Поясність суть підписаного меморандуму, який чомусь дав привід окремим аналітиками стверджувати про початок активної підготовки банку до приватизації. На офіційній інтернет-сторінці вашого банку згадується «поглиблене партнерство, яке сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості Укргазбанку».  Про що насправді йдеться в документі?

- Трьохсторонній меморандум між державою Україна, державним Укргазбанком та IFC, як частиною групи Світового банку, - подія визначна. По-перше, підписання документу означає, що ключова фінансова організація світу (а до неї входить 189 країн-членів), спільно з нашим основним акціонером – державою, зацікавлена стати нашим партнером. Таке партнерство відкриває більші можливості для розвитку банку та трансформації його у сучасну фінансову установу. По-друге, меморандум засвідчив, що фінансовий стан та результати діяльності Укргазбанку повністю задовольняють IFC і відповідають найвищим критеріям відбору потенційних партнерів. По-третє, це значний крок у глобальному розумінні, оскільки він є позитивним сигналом як для внутрішніх, так і для зовнішніх інвесторів України. Я пишаюся, що саме нам вдалося переконати світову фінансову еліту у перспективності співпраці з українським державним банком. У вересні поточного року IFC вже надала Укргазбанку фінансування в рамках глобальної програми торгового фінансування на суму $20 млн. Це значні ресурси для реалізації наших спільних планів.

Що стосується конкретних домовленостей, які дали підстави говорити про приватизацію, то ось я вам зачитаю відповідний інвестиційний розділ меморандуму: «…IFC розгляне питання інвестицій у формі боргового фінансування і/або передприватизаційного квазікапіталу або інвестицій в капітал (як міноритарний акціонер) через збільшення статутного капіталу, купівлю акцій або комбінацію цих дій». Тобто, поки це тільки наміри Групи Світового банку увійти в капітал Укргазбанку на правах міноритарного акціонера (згідно з законом, міноритарії мають право володіти не більше 25% - ред.). І  як це буде реалізовано, залежатиме від ряду факторів, у тому числі, від результатів перевірки банку (due diligence), від наявності відповідної згоди керівництва і ради IFC, а також інших чинників.

Насправді, не має значення, якою часткою та у який спосіб Корпорація стане акціонером Укргазбанку. Сам факт її присутності буде означати зовсім інший рівень взаємодії нашої держави з міжнародними фінансовими інституціями. Для нашого банку - це доступ до значних дешевих ресурсів та прогресивних управлінських практик. Уявіть собі, держава і Світовий банк у якості співвласників  – надійнішого «тандему» для фінансової установи годі уявити.

- Що потрібно зробити вам і державі для того, щоб наміри Світового банку увійти до числа акціонерів Укргазбанку все ж реалізувалися?

- Для того щоб IFC розглянула можливість інвестування в «Укргазбанк», Мінфін повинен посприяти внесенню змін до законодавства, які передбачають механізм зворотного викупу акцій банку у IFC у разі зміни планів уряду чи інвестора, через виникнення внутрішніх чи зовнішніх обставин, які унеможливлять приватизацію банку.

З нашого боку, ми маємо займатися власне своєю банківською справою – реалізовувати прийняту стратегію розвитку Укргазбанку, яка полягає у тому, щоб стати локомотивом позитивних змін у вітчизняному банківському секторі та економіці в цілому. Ми вже багато для цього зробили. Зокрема, з власної ініціативи привели структуру корпоративного управління до європейських стандартів  і залучили до роботи в наглядовій раді чотирьох незалежних іноземних представників. Ефективність управлінської системи ви можете бачити в наших фінансових результатах. З початку року чистий прибуток Укргазбанку склав майже 400 млн грн, що на 50% перевищує встановлений бюджетом та затверджений наглядовою радою банку запланований показник. До того ж наявність незалежної наглядової ради була одним з ключових факторів на користь прийняття рішення про підтримку нас Групою Світового банку.

- За даними НБУ, у квітні 2016 року банк посідав 7 позицію за обсягом активів (48 млрд грн), а сьогодні – четверту (65 млрд грн). Дійсно, таку вражаючу динаміку росту в Україні, а тим більше – в посткризові роки, не показував жоден банк. Але за рахунок чого ріст? Чи не несе він у собі ризиків погіршення якості кредитного портфелю? Ми усі пам’ятаємо історію з бурхливим розвитком іпотечного кредитування в Україні напередодні світової фінансової кризи, яке, як виявилось, було далеко не ідеальним з точки зору ризик-менеджменту.

- Банк діяв чітко в межах затвердженої Наглядовою Радою кредитної політики на 2016-2017 роки, яка передбачає помірний апетит до ризику та виважений підхід до вибору позичальників, що базується на детальному вивченні їх кредитоспроможності. Ми сфокусувалися на кредитуванні «зеленої» енергетики. Протягом останніх двох років за підтримки IFC (Міжнародна фінансова корпорація) напрацювали всеохоплюючу експертизу ЕКО-проектів. При цьому Укргазбанк активно працював над врегулюванням проблемної заборгованості, що виникла у період до 2014 року. Як наслідок, за півтора роки рівень NPL (non-performing loans - кредити, що не обслуговуються) зменшився з 39,3% до 19,5%.

Взагалі, наявне зростання нашого кредитного портфелю не пов’язане з роздрібним кредитуванням, рівень заборгованості фізичних осіб за останні півтора роки практично не змінився – 5,6 млн грн станом на квітень 2016-го проти 5,5 млн грн на вересень 2017-го. Ці цифри свідчать, що ми зробили правильні висновки з досвіду попередніх фінансових криз  та посилили функцію ризик-менеджменту. А завдяки вибору перспективної моделі розвитку – так званого «зеленого» банкінгу (Green-banking) – змогли увійти до лідерів банківського сектору.

Зауважу, сьогодні Укргазбанк кредитує усі можливі напрями і для населення, і для бізнесу. Зокрема, ми повернулися на ринок іпотеки, тому що віримо в його перспективність.

- І все ж, чому обрали пріоритетною саме нішу ЕКО-кредитування? Ви прокредитували енергоефективні проекти вже на 5 млрд грн, а які взагалі потенційні обсяги цієї ніші в Україні? Яка її специфіка?

- Загалом, головною метою створення будь-якого «зеленого» банку є фінансування інвестиційних проектів спрямованих на покращення екологічної ситуації в країні. За даними ВООЗ в 2016 році Україна очолила список країн за кількістю  смертей від забруднення повітря. І це не дивно. Нам у спадок від радянської економіки залишилися енергозатратні та екологічні шкідливі виробництва, при будівництві яких нікого не хвилювали шкідливі викиди та забруднення довкілля. Сьогодні ця ситуація вже нікого не влаштовує. Україні вкрай необхідна трансформація енергетичного та промислово сектора на основі «зелених» технологій. Саме тому на державному рівні і було прийнято рішення про нову стратегію розвитку Укргазбанку як «зеленого» банку. Наразі маємо три напрямки фінансування проектів - спрямованих на захист довкілля, на розвиток альтернативної енергетики та впровадження технологій енергозбереження.

З початком співпраці Укргазбанку з IFC було реалізовано близько 60  масштабних проектів. Серед них: 35 сонячні електростанції, 4 вітрові електростанції, 12 малих гідроелектростанцій та 8 ТЕС на біопаливі. Наприклад, ми видали ЕКО-кредит «Запоріжсталі» на встановлення нового сучасного обладнання, очікується, що це зменшить кількість шкідливих викидів у регіоні на 20%. Всього завдяки «зеленим» кредитам від Укргазбанку вітчизняним підприємствам вдалося досягти економії в 685 млн грн і скорочення викидів СО2 майже в 717 тис. тонн.

Згідно з даними Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), кожний четвертий мегават отриманого «зеленого» тарифу у 2017 році в Україні профінансовано з допомогою нашого банку. Сьогодні на розгляді банку ще 40 ЕКО-проектів на суму 261 млн євро. Взагалі, за нашими оцінками, аби вітчизняна економіка вийшла на рівень необхідної енергоефективності та екологічного захисту, прийнятий в Європейському Союзі, нам потрібно вкласти в модернізацію промисловості не менше $35 млрд.

В цілому, «зелена» модель означає, що у нас для кожного клієнта у всіх категоріях (фізичні особи, малий, середній, великий бізнес) розроблені певні проекти в лінійці Green-кредитування. Наприклад, для фізичних осіб ми пропонуємо кредити на установку сонячних панелей та теплонасосів. Малий бізнес може розраховувати на нашу допомогу в закупівлях більш економічної техніки та обладнання. Причому, маючи великий досвід реалізації енергоефективних проектів, наші співробітники володіють експертизою та знаннями, які дозволяють надавати відповідну технічну та консультаційну допомогу. А завдяки ресурсам IFC, ми можемо пропонувати дуже привабливі відсоткові ставки за подібними кредитами та можливість придбати імпортні енергоефективні технології та  обладнання.

- Ви, здається, збиралися випускати ще й спеціальні «зелені» облігації для поповнення ресурсної бази під ЕКО-кредитування. На чому зупинилися?

- Нам поки немає сенсу їх випускати, відколи відкрита лінія торгового фінансування з IFC. Але в принципі не відмовляємося від цього інструменту. Оскільки для їх випуску потрібна особлива верифікація, ми ведемо активні консультації з Міжнародною фінансовою корпорацією, яка є найбільшим емітентом таких цінних паперів.

Оксана Поліщук, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-