"Приватівський" мільярд: НБУ не зміг зупинити рішення суду на користь Суркісів

Укрінформ
Національний банк України не зміг заблокувати у Вищому адміністративному суді (ВАСУ) стягнення 1 млрд грн з ПриватБанку на користь сім'ї Суркісів.

Про це йдеться в ухвалі ВАСУ.

"Відмовити в задоволенні клопотання Національного банку України про зупинення виконання постанови Окружного адміністративного суду міста Києва від 17 травня 2017 року та ухвали Київського апеляційного адміністративного суду від 6 листопада 2017 року. Ухвала оскарженню не підлягає", - зазначається у рішенні суду.

У грудні 2016 року Національний банк визнав "Динамо" пов'язаною з "ПриватБанком" особою. Футбольний клуб звернувся до Окружного адміністративного суду з позовом до Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, тимчасового адміністратора ПриватБанку та самого банку. Позовні вимоги клубу полягали у визнанні незаконним рішення НБУ про пов'язаність, а також визнання незаконним наказу тимчасового адміністратора ПриватБанку від 20 грудня 2015 року в частині зупинення/блокування/припинення видаткових операцій за рахунками клубу. 20 березня Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов "Динамо" в частині зазначених вимог.

Задовольняючи позовні вимоги, суд виходив з того, що НБУ не має права визначати зв'язаність осіб виключно на підставі положень ч. 1 ст. 52 закону "Про банки та банківську діяльність" без застосування ознак за характером відносин і за характером операцій. Крім того, суд вважає, що керівник "Динамо" не відповідає ознакам пов'язаної з банком особи, а роздруківка з сайту телеканалу ТЕТ про структуру власності не є формою здійснення банківського нагляду. 27 червня апеляція НБУ та Фонду гарантування вкладів була відхилена.16 листопада Вищий адміністративний суд залишив без змін рішення суддів.

Читайте також: НБУ оскаржує рішення суду щодо повернення Приватбанком понад мільярда Суркісам

Як повідомляв Укрінформ, 18 грудня 2016 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про входження держави в капітал ПриватБанку. У межах націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку. 17 травня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. Суркіси, а також пов'язані з ними особи, подали 42 позови проти Національного банку України.

При цьому на початку листопада Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язав ПриватБанк повернути сім'ї Суркісів 1 млрд грн, $266,2 тис. і 7,8 тис. НБУ подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України та звернувся до суду з проханням зупинити виконання рішення до вирішення спору в касаційній інстанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-