УЗ підозрює, що вкрадені пристрої можуть знайтися у металобрухті

УЗ підозрює, що вкрадені пристрої можуть знайтися у металобрухті

Укрінформ
У зв'язку з розкраданнями пристроїв управління рухом поїздів, ПАТ "Українська залізниця" звертається до правоохоронців з проханням посилити контроль за дотриманням законодавства.

Про це прес-служба ПАТ "Українська залізниця" повідомила Укрінформу.

"ПАТ "Укрзалізниця" продовжує зазнавати збитків через крадіжки пристроїв сигналізації, централізації та блокування та зв'язку. Так, за 9 місяців 2017 року зафіксовано 1613 випадків навмисного пошкодження та розкрадання цих пристроїв на загальну суму майже 19 млн грн. Товариство закликає правоохоронні органи посилити контроль за дотриманням громадянами законодавства України та звернути увагу на пункти прийому металобрухту, які приймають елементи залізничної інфраструктури", - йдеться у повідомленні.

В Укрзалізниці наголошують, що критичною залишається ситуація на території Дніпропетровської та Запорізької областей у межах регіональної філії "Придніпровська залізниця". На території двох цих областей сторонні особи викрали пристроїв залізничної автоматики значно більше, ніж в інших регіональних філіях товариства - 61% випадків розкрадання від загальної кількості на загальну суму 10 млн грн. Найбільше зловмисники розкрадають та пошкоджують прилади автоматики з релейних шаф та колійних ящиків (реле, трансформатори тощо), дросель-трансформатори, дроти повітряних ліній зв'язку, кабелі.

Хоча працівники господарства сигналізації та зв'язку вживають заходів для запобігання розкраданням, зокрема, обладнують захисними пристроями дросель-трансформатори, встановлюють додаткові замки на релейних та батарейних шафах, посилюють контроль черговим по станції за відкриттям дверей релейних шаф та дверей релейних приміщень, це не дає бажаних результатів і не зменшує кількість випадків розкрадань і пошкоджень пристроїв залізничної автоматики та зв'язку.

Як зазначається, ПАТ "Укрзалізниця" та регіональні філії неодноразово зверталися до правоохоронних органів з проханням активізувати роботу із запобігання зазначеним злочинам. "Однак такі факти, коли впродовж однієї доби на одному залізничному об'єкті фіксується по кілька втручань сторонніх осіб, очевидно, свідчать про неналежну реакцію правоохоронних органів", - зазначають у товаристві.

Ситуація ускладнилася й тим, що почастішали проникнення в службово-технічні приміщення. Наприклад, наприкінці вересня на блокпості 194 км регіональної філії "Придніпровська залізниця" невідомі особи газозварювальним обладнанням розрізали нижню частину вхідних металевих дверей поста електричної централізації та викрали 51 прилад аварійно-відновлювального запасу (трансформатори, реле та блоки різних типів). На початку жовтня 2017 року аналогічні випадки зафіксовані на блок-постах 83 км та 93 км тієї ж регіональної філії - невідомі особи пошкодили вхідні двері колійних постів електричної централізації, викрали 7 приладів різних типів. Такі проникнення до постів електричної централізації, крім завдання матеріальних збитків, безпосередньо загрожують безпеці руху поїздів і можуть призвести до непередбачуваних наслідків. 

Читайте також: УЗ показала нову форму провідників: соцмережі не в захваті

Зважаючи на масштабність проблеми, серйозність наслідків та передбачену законодавством кримінальну відповідальність, Укрзалізниця просить правоохоронців запобігти розкраданню пристроїв управління рухом поїздів.

Укрзалізниця нагадує і про відповідальність за несанкціоноване втручання в роботу залізничного транспорту передбачена Кримінальним кодексом України (ККУ) та Кодексом України про кримінальні порушення (КУпАП). У залежності від тяжкості наслідків винні караються штрафом, виправними роботами або позбавленням волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-