Розмір пенсії більше не залежить від чиєїсь політичної волі - Рева

Розмір пенсії більше не залежить від чиєїсь політичної волі - Рева

Укрінформ
Міністр соціальної політики України Андрій Рева вважає, що в результаті прийняття урядового закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" не лише підвищено гарантії пенсійного забезпечення, а й вдалося створити мотиваційний механізм участі громадян у пенсійному страхуванні.

Про це Рева заявив на виїзному засіданні колегії міністерства в Одесі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прийняття парламентом закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" забезпечило не лише гарантії справедливого пенсійного забезпечення, а й зумовило мотиваційний механізм участі громадян у пенсійному страхуванні, рівень якого, на жаль, критично низький. Нова формула нарахування пенсій з диференційованим підходом та автоматичним перерахунком пенсій - наразі здійснено такий перерахунок 10 мільйонам 283 тисячам громадян України, виходячи з їх індивідуальних даних: рівня заробітку і страхового стажу", - зазначив Рева.

Читайте також: Розенко розповів, звідки взяли гроші на підвищення пенсій

При цьому Кабмін не пішов шляхом "зрівнялівки" - виплати кожному пенсіонеру більше на п'ятисот гривень, зауважив міністр. Суми додаткових виплат різні: від кількох сотень до кількох тисяч гривень. І процес вдосконалення пенсійного забезпечення триватиме заради того, щоб торжествувала справедливість. Розмір середньої пенсії зараз зріс з 1 тисячі 881 до 2 тисяч 447 гривень, причому у наступні роки триватиме подальший автоматичний перерахунок пенсій.

"Запущено механізм, - зауважив Рева, - коли розмір пенсії не залежатиме від чиєїсь політичної волі, як і від виборів чи гарного або поганого уряду. Механізм буде діяти автоматично, і ми сподіваємось, що протягом 5-7 років нам вдасться забезпечити нормальний рівень пенсійного забезпечення".

Крім цього, додав міністр, реформа солідарної системи дає змогу вирішити завдання запровадження другого рівня пенсійного страхування. Хоча інколи доводиться чути критику, що уряд, мовляв, знизив коефіцієнт заміщення - тобто відсоток від тієї зарплати, на базі якої людина отримала пенсію. І що немаловажливо, люди зможуть отримувати вищі пенсії через участь у накопичувальній системі, яку введено новим законом і яка діятиме з 2019 року.

"Високі стандарти у сфері оплати праці й пенсійного забезпечення - це наші пріоритети для стратегічного розвитку соціальної політики в Україні, оскільки зарплата й пенсії є основними джерелами доходів громадян", - резюмував міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-