Олег Прохоренко, голова правління "Укргазвидобування"
Після 2020 року теоретично ми зможемо експортувати газ сусідам
27.10.2017 12:58

Нещодавно у польському Вроцлаві відбувся III Енергетичний конгрес, в рамках якого проведено українсько-польський газовий форум. У ньому, зокрема, взяли участь і керівники українських "Укргазвидобування" та "Укртрансгазу", які детально розповіли зацікавленій польській аудиторії про можливості своїх компаній.

У кулуарах конгресу голова правління "Укргазвидобування" Олег Прохоренко розповів кореспондентові Укрінформу про перспективи співпраці України і Польщі в енергетичній сфері, плани компанії по збільшенню видобутку газу та проблеми, які виникають на цьому шляху.

ГАЛЬМУВАННЯ ЧЕРЕЗ РОЗПУСК НАГЛЯДОВОЇ РАДИ "НАФТОГАЗ УКРАЇНИ"

- Пане голово, ви представили на форумі можливості "Укргазвидобування". На якого роду співпрацю з польськими партнерами ви очікуєте?

- Метою нашої участі було познайомити ширші кола польського енергетичного бізнесу з усіма можливостями для роботи в Україні. На конференцію нас запросила польська компанія PGNIG. Вже рік між нами будуються добрі відносини, польська сторона бачить великий потенціал для їхнього розвитку.

Торік ми приїжджали до Польщі, аби познайомитися з головою PGNIG Пьотром Возняком та його командою. Тоді ми відвідали регіон видобутку газу в районі міста Санок, що поблизу кордону з Україною. Спостерігали за тим, як там видобувається газ, як PGNIG оперує підземними сховищами газу. Крім того, ми оглянули бурову установку компанії EXALO Drilling (дочірня компанія PGNIG).

За останній рік у нас відбулась значна кількість великих тендерів, де ми побачили і польські компанії. Зараз вже є конкретні напрями, де вони з нами працюють. Насамперед, мова йде про польську компанію EXALO Drilling, контракт з якою за результатами проведеного тендеру перебуває на стадії переговорів і передбачає експлуатацію чотирьох бурових установок в Україні.

- На яких родовищах України ви плануєте працювати з польською стороною?

- Це родовища в Полтавській та Харківській областях, де сконцентрований основний видобуток. Але на узгодження цього контракту впливає розпуск наглядової ради НАК "Нафтогаз України", адже контракт пішов на погодження до цього органу.

Влітку контракт кілька разів обговорювався, і попередньо було отримано погодження. Однак, коли наглядова рада, на жаль, розпустилася, то ці функції до кінця не було виконано і зараз все перебуває у підвішеному стані. Тому потрібно або чекати на нову наглядову раду, або виносити це питання на затвердження Кабінету Міністрів як акціонера, або робити щось інше. Тобто, ситуація з наглядовою радою напряму впливає на операційну діяльність компанії.

Однак, EXALO Drilling виграла кілька невеликих лотів з цементажу свердловин, де вони вже почали працювати.

Ще один напрям, де ми зацікавлені в участі польських компаній, - це сейсмічні роботи. Зокрема, ми запросили на наші тендери компанію "Геофізика Торунь" (Geofizyka Torun), яка є дочірньою компанією PGNIG. Нещодавно ми провели тендер, що стосувався східних областей. Але вони не наважилися взяти в ньому участь, очевидно побоюючись ризиків, адже недалеко звідти триває війна. Тому вони чекають. Незабаром має відбутися тендер на західну Україну, що для них дуже цікаво, оскільки тут поруч у них є відповідне обладнання і вони знають цей регіон.

СТВОРЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇ НА РИНКУ СЕЙСМІЧНИХ РОБІТ В УКРАЇНІ

- Коли відбудеться цей тендер?

- У четвертому кварталі цього року або у першому кварталі наступного. Під ці і майбутні тендери ми нещодавно провели "круглий стіл" з українськими та іноземними підрядниками, де в тому числі була компанія "Геофізика Торунь". Таким чином ми створюємо конкуренцію на українському ринку.

Ще рік тому дві-три компанії повністю контролювали сейсмічні роботи в Україні. Замовлень було мало, вони не інвестували в обладнання, в сучасні технології.

Зараз ми виходимо на ринок, законтрактувавши фактично всі сейсмічні потужності в Україні, оскільки їх просто немає вже на ринку. А мова йде про сейсмічні вібратори, станції, які записують сигнали, де потрібно мати певну кількість каналів. У нас досить високі стандарти для отримання чіткої картинки по сейсмічних дослідженнях. І для того, щоб забезпечити наші потреби, потрібно завозити велике сучасне обладнання. Поляки і білоруси готові розглядати наші пропозиції, українці розпочали інвестувати.

Поляки також зацікавлені в можливості ведення газорозвідки і видобутку газу на заході України. Упродовж року ми обговорюємо можливий формат співробітництва. Зараз ми ліквідовуємо спадок від наших попередників, зокрема сумнозвісні договори спільної діяльності. Але є багато інших варіантів співпраці: угоди про розподіл продукції, контракти на обслуговування родовищ тощо. Але, в будь-якому разі, це буде відкритий конкурс для всіх компаній, що хочуть зайти в Україну.

Ми зараз маємо позитивну динаміку в "Укргазвидобуванні".

ЗРОСТАННЯ ВИДОБУТКУ ГАЗУ ЗАВДЯКИ СУЧАСНИМ ТЕХНОЛОГІЯМ

- Наприклад? Розкажіть детальніше про динаміку в компанії.

- За дев'ять місяців 2017 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, нам вдалося підвищити видобуток на 4%. За підсумками року ми плануємо вийти на показник 4,1%.

У липні-вересні ми мали «плюс» 7% до рівня минулого року. Це відбулося за рахунок програми інтенсифікації свердловин, капітального ремонту свердловин, пришвидшення та розширення програми буріння, встановлення нових компресорів. З вересня 2016 року по вересень 2017 року ми провели вже 105 операцій інтенсифікації і далі нарощуємо темпи. В Україні до цього часу ніхто таких показників не виконував. Зараз у нас працюють два підрядники - це "Білорусьнєфть" і румунський Таcrоm. Вони завезли сучасне обладнання і дають більше видобутку, ніж ми планували. Ми запрошуємо і польських колег до цієї співпраці.

Інший напрям, де ми бачимо поле для співпраці з поляками, це - капітальний ремонт свердловин. У нас зараз діє програма з відновлення свердловин, які були втрачено і які не давали видобутку.

Україна зараз демонструє позитивну динаміку з розвитку видобутку газу. У нас є стратегічна мета - вийти на самозабезпечення газом, тому Україна буде інвестувати в цю галузь. Це гарантуватиме безпеку не лише України, а й всього  регіону. Тобто, якщо Україна буде забезпечена газом, то після 2020 року ми, теоретично, могли б постачати газ нашим сусідам.

- Поляки теж хочуть постачати газ в Україну. Наприклад, йдеться про зріджений газ із LNG-терміналу у Свіноуйсцє через збудований польсько-український інтерконектор.

- Так. Однак, йдеться про транспортування, а не про експорт. Це теж добре. Зараз дуже розвинутий інтерконектор зі Словаччиною, будуватиметься інтерконектор з Польщею. Коли система інтерконекторів розвинеться, ми підвищимо власний видобуток, а Польща розвине LNG-термінал у Свіноуйсцє, то це буде дуже добре. Наш газ у будь-якому разі буде дешевшим за завезений через LNG-термінал. Але буде конкуренція, різноманіття шляхів постачання газу, відтак підвищиться безпека для всього регіону. Чим більше каналів постачання, тим краще для всіх країн.

"МАХРОВИЙ СОВОК" У ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИНАХ І РЕНТІ

- На який рівень видобутку газу плануєте вийти через рік?

- У цьому році ми вийдемо на рівень 15,2 млрд кубометрів, торік це було 14,6 млрд куб. м. Наша мета - збільшувати видобуток на 600 млн кубометрів на рік і зараз йдемо по цій траєкторії. Наступного року плануємо ще вищий стрибок.

Існує певна зона ризику, тому що від початку у своїй стратегії ми передбачали вийти (у 2018 році - ред.) на рівень видобутку 16,5 млрд кубометрів. Але, на жаль, з боку влади не було зроблено багато кроків. Зі свого боку, ми робимо те, що залежить від нас - модернізуємо компанію, залучаємо сучасні технології, але потім впираємося в стіну. Наприклад, ми вже два роки говоримо, що потрібно дерегулювати земельні відносини для спрощення землевідводу. Тому що, коли ми виходимо бурити свердловини, то іноді отримання всіх погоджень на бурові свердловини займає 2-3 роки. У Верховній Раді вже два роки лежить законопроект, який передбачає спрощення цих процедур. Потрібно ці 2-3 роки очікування замінити на 2-3 місяці.

Інший фактор - це рента. Зараз у нас найвища рента в Європі - це 29%, і вона аж ніяк не стимулює інвестиції. Тобто, ми добули газ, ще не встигли його продати, але відразу повинні сплатити з нього податок державі. Тому, якщо ми хочемо залучати інвестиції, якщо ми хочемо збільшувати видобуток, то давайте знизимо ренту. В цьому немає сенсу: ми купуємо газ з імпорту, а це означає, що платимо гроші іншій державі. Тобто ми платимо державі, в якій рента нижча ніж в Україні.

- З якими ще проблемами зараз стикається "Укргазвидобування"?

- Ми також маємо проблеми з отриманням спецдозволів. Я це озвучував в уряді, ми багато разів зверталися до Держгеонадр. Передусім, це стосується Полтавської облради. Вони вже 2,5 роки не погоджують видачу нових спецдозволів. Це стосується не тільки нас, але і приватних компаній. Відтак, створюється така ситуація: з одного боку, уряд нам каже, що треба збільшувати видобуток газу, а з іншого не створюється сприятливих умов для цього - не видаються ліцензії, не спрощується порядок їх видачі. І ось у такій ситуації нам вдалося щось зробити.

Найрадикальніший крок, який зараз дає свої плоди - це вирівнювання ціни. Ціна, яку ми зараз отримуємо за газ, стала набагато ближчою до комерційної. Це те, що на сьогодні зробив уряд Володимира Гройсмана. Натомість, усі інші кроки - рента, земельні відносини, спрощення доступу до геологічної інформації, - це все ще регулюється на радянському рівні, це - "махровий совок". Ми намагаємося проламати цю стіну. Наш план був 16,5 млрд кубометрів, але через перепони, небажання допомогти, а іноді й створення навмисних перешкод, буде добре, якщо ми вийдемо на показник 16 млрд кубометрів. Ми ж не чарівники. Тобто, показник від 16 до 16,5 млрд кубометрів це - наша приблизна мета на наступний рік.

ЗА РІК ЛИШЕ ОДИН АУКЦІОН ЗА ЛІЦЕНЗІЯМИ НА ВИДОБУТОК НАФТИ І ГАЗУ. "ЦЕ НОНСЕНС!"

- "Укргазвидобування" планує розробляти родовища у шельфі Чорного моря. Чи не боїтеся політичних ризиків?

- За таким принципом взагалі можна нічого не робити.

- Тоді: якими є найближчі плани компанії з розробки шельфу і чи залучатимете польських партнерів?

- Як я вже зазначив раніше, все зводиться до видачі ліцензії. Останнім часом я багато казав про проблему Держгеонадр. Були проблеми з продовженням існуючих ліцензій. Наразі процес, здається, зрушив із місця. Ми отримали кілька бланків спецдозволів, по яких були затримки. Сподіваємося на продовження позитивної динаміки. Дуже не хочеться, щоб повторювалася ситуація, яка була донедавна. Ми готові багато чого робити, ми готові залучати фахівців, залучати обладнання, але коли немає ліцензії, то немає і розмови. Зараз дуже багато питань до швидкості видачі спецдозволів. Наведу лише один факт: за рік в Україні було проведено всього один аукціон за ліцензіями на видобуток нафти та газу. Це нонсенс! Країні потрібен газ, "Укргазвидобування" готова видобувати, але ми не зможемо швидко нарощувати видобуток, якщо українські чиновники не будуть нам допомагати.

КЛАСИЧНА КОРУПЦІЙНА СХЕМА ІЗ "КАРПАТИГАЗ"

- Господарський суд Києва зобов'язав "Укргазвидобування" виплатити борги українській філії російського "Сбєрбанку" за кредитні зобов'язання ТОВ "Карпатигаз"...

- Це власне приклад того, чому ми зараз розриваємо всі договори спільної діяльності (СД). У попередні роки укладалися корупційні договори СД, де ніби приходив приватний інвестор і пропонував інвестувати. Мовляв, нехай "Укргазвидобування" видасть нам, наприклад, 100 свердловин, "Карпатигаз" будуть інвестувати і ремонтувати, а потім ділитимемося у відсотках. Це була така концепція. Насправді ж нічого такого не було, а просто викачувалися гроші. Так діяла, наприклад, корупційна схема Олександра Онищенка, яку викрили. Там було вкрадено 3 млрд гривень і не заплачено податків. Інша схема - "Карпатигаз". Вони робили те саме. Більше того, на цей договір СД вони позичали гроші у банків, а гарантом робили "Укргазвидобування". Це було за попередників упродовж 2010-2013 років. Ось, власне, по такому кредиту, який взяла колись "Карпатигаз" замість того, щоб інвестувати власні кошти, і є те саме рішення суду на користь "Сбєрбанку". Звичайно, ми не погоджуємося з цим рішенням і будемо продовжувати боротися і доводити, що "Укргазвидобування" не має відповідати за корупційну схему "Карпатигаз", по якій вони ще і заборгували перед банком.

Коли я прийшов в компанію (2015 рік - ред.), я жахнувся. Що це за інвестор, який не тільки не інвестував кошти, а ще й користувався газом "Укргазвидобування", і брав від імені "Укргазвидобування" кредити в банку. Це корупційна складова "паперєдників", яка, на жаль, зараз повертається рикошетом до "Укргазвидобування". Зараз ми судимося в стокгольмському арбітражі, аби розірвати цей договір СД із "Карпатигаз". Ця компанія не виконує взятих на себе зобов'язань, тому цей договір потрібно розривати, а не вдавати якусь діяльність, якої насправді немає. Вони нам кажуть, що не мають грошей на виконання зобов'язань, але і договір розривати не збираються. Слухання по даній проблемі призначено на грудень у Стокгольмському арбітражному суді.

Юрій Банахевич. Вроцлав.

Фото: http://old.ugv.com.ua, http://capschool.com.ua

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-