НБУ змінив правила річного аудиту для

НБУ змінив правила річного аудиту для "великих" банків

Укрінформ
Національний банк України запроваджує диференційований підхід до організації проведення річного аудиту банків. 

Про це повідомляється на сайті НБУ. 

"Для "великих банків" (банки з державною часткою та банки, розмір загальних активів яких становить не менше ніж 0,5 відсотка від розміру загальних активів банківської системи - ред.) встановлюється норма, яка вимагає укладення ними договору на проведення обов’язкового аудиту з аудиторською фірмою, яка має в своєму складі не менше 5 штатних аудиторів із банківським сертифікатом та не менше 5 штатних працівників із сертифікатом (свідоцтвом), що підтверджує кваліфікацію у сфері МСФЗ", - повідомили в Нацбанку.

Читайте також: Кібератаки не завдали шкоди банкам - НБУ

Станом на 1 жовтня - це 24 банки, до інших ця норма не застосовується.

Крім того, регулятор скасував норму щодо засвідчення документів печаткою аудиторської фірми. Натомість встановлюється вимога проведення аудиту та подання звіту аудитора з урахуванням Міжнародних стандартів аудиту.

Для оптимізації функцій банківського нагляду відтепер банки подаватимуть до НБУ не лише письмовий звіт про роботу підрозділу внутрішнього аудиту банку, але і його електронну копію (сканкопію).

Зазначені зміни внесені постановою Правління НБУ «Про затвердження та внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань аудиту банків» № 105 від 24.10.2017, яка набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування. Постановою 105 вносяться зміни до Положення про порядок подання банками до НБУ звіту аудитора за результатами щорічної перевірки фінансової звітності (Положення № 389) та до Положення про організацію внутрішнього аудиту в банках України (Положення № 311).

Зміни до Положення № 389 погоджені з Аудиторською палатою України.

Постановою № 105 також визначено, що в разі укладення «великим банком» до дати набрання чинності цією постановою договору на проведення обов’язкового аудиту за 2017 рік, нова норма Положення № 389 з вимогами до аудиторської фірми на нього не розповсюджується. У разі відсутності на зазначену дату в такого банку відповідного договору, строк  його подання до НБУ подовжується до 15 грудня 2017 року. Установлений для банків термін подання договорів – до 1 листопада звітного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-