Українська зброя у США, або Чим зацікавити найдорожчу армію світу

Українська зброя у США, або Чим зацікавити найдорожчу армію світу

Аналітика
Укрінформ
Українська військова промисловість все більше інтегрується в західну модель. А вся техніка - випробувана в бойових умовах

Кількадесят видів інноваційних розробок українського військового виробництва, у тому числі – броньованої техніки, стрілецької зброї, авіації, ракетних систем та інших новинок – цього року вперше представлені у США на престижній міжнародній виставці AUSA (Association of the United States Army). Триденна виставка-форум, у якій беруть участь близько 600 компаній з усього світу, стартувала в понеділок у центрі Вашингтона. Вітчизняну техніку та озброєння офіційно представляє Державний концерн "Укроборонпром".

1

УКРАЇНСЬКІ РОЗРОБКИ ВИПРОБУВАНІ БОЄМ

Експозиція розмістилася у конференц-центрі Волтера Вашингтона, де зазвичай відбуваються події глобальних масштабів. Наприклад, торік тут проходив Саміт з питань ядерної безпеки за участю президентів та глав урядів. Його головною ознакою був безпрецедентний рівень охорони в радіусі кількох кварталів, з секретною службою, гелікоптерами, магнітними рамками та службовими собаками.

Головна ознака нинішньої виставки, що одразу вихоплює око, – сотні людей у формі різних країн як всередині комплексу, так і на вулиці, в основному офіцери старших чинів. Але також багато людей у цивільному (напевно, інвестори та представники оборонного бізнесу). І, як завжди, американська впорядкована логістика масових заходів.

БТР-4Е

Сама виставка розмістилась у павільйонах на нижньому ярусі. Перше враження, коли спускаєшся ескалатором – яскраво, сучасно та дуже різноманітно. Український стенд – один із найбільш виразних у павільйоні завдяки виставленим повномасштабним зразкам броньованої техніки. Піщано-жовтий бойовий модуль "Фантом-2" (восьмиколісний наземний безпілотник з озброєнням), бронетранспортер БТР-4Е, новий танковий двигун 6TD-2, зразки стрілецької зброї, в тому числі новий українсько-американський автоматичний карабін M4(WAC-47) – лише частина презентованих зразків. Окремо представлені макети літаків Ан-132 та Ан-158, броньованих КрАЗів – "Халк" та "Фіона", танка "Оплот", а також інші українські розробки. Головний акцент: уся техніка пройшла реальні випробування в бойових умовах. Для замовників озброєння – це дуже важливий сигнал.

США ЦІКАВО, ЯК РЕАГУВАТИ НА СУЧАСНІ ФОРМИ АГРЕСІЇ

"Основне завдання участі в цій виставці – максимальна кооперація з американськими компаніями, ми тут хочемо продемонструвати можливості нашої оборонної промисловості й запросити до спільної роботи американців", – пояснив у коментарі Укрінформу генеральний директор Державного концерну "Укроборонпром" Роман Романов.

Він підкреслив: Україна створює озброєння наступного рівня та прагне остаточно розірвати виробничу залежність від Росії, яка існувала ще в 2014 році. На той час близько 50% зразків озброєння були спроектовані з використанням комплектуючих із РФ. "Сьогодні, щоб рухатися вперед, створювати нові високотехнологічні проекти, нам потрібні комунікації з американськими компаніями, нам потрібні їхні системи, які вже працюють і присутні на американському ринку, і ми готові їх застосувати", – зауважив Романов.

Роман Романов, Валерій Чалий і Андрій Ковальчук
Роман Романов, Валерій Чалий і Андрій Ковальчук

За його словами, американці також зацікавлені в спільній роботі з Україною, адже нові розробки здатні більш ефективно реагувати на сучасні форми збройної агресії. До того ж, українська оборонна промисловість підкріплена досвідченим інженерним складом. "Цей потенціал може зацікавити американські компанії й корпорації, ми можемо об'єднати зусилля та створювати сучасні розробки з більш оптимальною вартістю", – зазначив керівник "Укроборонпрому".

У цьому зв'язку він навів приклади успішних спільних проектів, у тому числі, створення систем прикордонного спостереження; спільного виробництва карабіна M4 (WAC-47), який може використовувати боєприпаси як стандартів НАТО, так і колишнього радянського зразка; проектів у авіаційній сфері. В перспективі – розробки у виробництві бронетанкової техніки, а також у галузі авіації та зв'язку.

"Усі ці проекти дуже необхідні Україні, і думаю, в будь-якому разі це буде взаємний розвиток компетенції обох країн, тобто піде на користь і українській стороні, і Сполученим Штатам", – зауважив гендиректор "Укроборонпрому".

Макет АН-158
Макет АН-158

ДЛЯ УКРАЇНИ СКЛАДАЮТЬСЯ КРАЩІ ПЕРСПЕКТИВИ В США

Ситуація, що складається зараз в оборонному секторі Сполучених Штатів, стає більш сприятливою для українсько-американської співпраці в цій сфері, розповів агентству Посол України у Вашингтоні Валерій Чалий.

"Зараз ситуація змінюється. Нинішня адміністрація США більше надає уваги розвитку армії, флоту, авіації, на що виділяються цільові кошти. На 2018 рік у бюджеті Міністерства оборони США будуть виділені великі суми – більші ніж минулого року, і це привертає увагу американського бізнесу", – підкреслив український дипломат.

Він також зауважив, що Україна створює кращі умови, ніж раніше, для американських інвестицій саме в секторі виробництва озброєння та боєприпасів. "Тобто, ми зараз маємо інші умови політичного діалогу, інші умови для військово-технічного співробітництва", – сказав посол.

"Фантом-2"

Водночас, він зазначив, що така співпраця не вплине на перспективи надання Україні летальної зброї з боку Сполучених Штатів. "Ми звертаємося до США із запитом поставити те, чого нам не вистачає. Це і контрбатарейні радари, і захищені системи зв'язку, й безпілотники, інша техніка та озброєння. Це абсолютно додаткове (військове обладнання – ред.) до того, що виробляє наша промисловість", – пояснив дипломат.

З іншого боку, за його словами "американці також мають вільні ніші, заповнення яких буде коштувати дуже дорого і займе час". Через це в Штатах зацікавлені в українських розробках. "Тому це дорога з двостороннім рухом", – наголосив Чалий.

автоматичний гранатомет КВА.117
Автоматичний гранатомет КВА.117

Він звернув увагу, що український павільйон, українські зразки займають на виставці одне з центральних місць, як територіально, так і в плані уваги. "А це також імідж країни, який свідчить, що Україна розвивається, зокрема, в цій сфері, що є дуже важливим елементом у Вашингтоні", – підсумував посол України в США.

Є ще одна вагома деталь, озвучена під час прес-конференції української делегації у Вашингтоні: конкурентоспроможність українського оборонно-промислового потенціалу дедалі більше визнають у світі.

1

Так, ще в 2014 році, коли Росія розпочала збройну агресію проти України, український державний концерн "Укроборонпром" навіть не значився у спеціалізованому рейтингу за версією DefenceNews. У 2015-му концерн посів 92 позицію, у 2016-му – 68 місце, і станом на середину 2017 року піднявся до 62-ї сходинки в рейтингу. Це означає одне: послідовний прогрес та позбавлення залежності від старої радянської системи ВПК.

Макет танкового двигуна 6TD-2
Макет танкового двигуна 6TD-2

Іншими словами, українська військова промисловість все більше інтегрується в західну модель. Для України зараз – це ще один важливий напрям диверсифікації та зменшення гібридного впливу колишньої "братньої" країни, яка зрештою лише посилює умови для власної ізоляції та віддаляється від цивілізованого світу.

Ярослав Довгопол. Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-