Експерти прогнозують значне здорожчання скрапленого газу

Експерти прогнозують значне здорожчання скрапленого газу

Укрінформ
В Україні роздрібні ціни на скраплений газ можуть зрости до 14,5-14,7 грн за літр через великий дефіцит поставок, викликаний рядом несприятливих чинників.

Таку думку висловили експерти "Консалтингової групи А-95". 

"Дефіцит газу триватиме до середини вересня. Це стимулюватиме високі ціни в опті, а, відтак, і у роздробі. Виходячи з рівня гуртової ціни 24000 грн за тонну, роздрібні ціни на автогаз досягнуть діапазону 14,5-14,7 грн за літр", - відзначили в групі.

За словами аналітика "А-95" Артема Куюна, високі ціни і закінчення автомобільного сезону знизять попит на газ.

"Одночасно будуть відновлені імпортні поставки, що стабілізує ринок і сприятиме зниженню цін", - заявив Артем Куюн.

Читайте також: Літр скрапленого газу здорожчав в середньому на 46 копійок

А сьогодні, за його оцінкою, дефіцит газу досяг 30 тис. тонн, що становить близько 20% місячної потреби ринку в цей період. Оперативно замістити об'ємів газу, яких бракує, не вдасться.

"Ключові виробники Росії, Білорусі і Казахстану самі мають нестачу через ремонтні роботи на заводах, що вже призвело до зникнення вільних обсягів на ринку всієї Східної Європи, зокрема Польщі. Імпорт з західного напряму також ускладнений інфраструктурними обмеженнями - необхідністю перевстановлення вагонів з вузької колії на широку", - вважають експерти А-95.

Учасники ринку також відзначають значні затримки в русі вагонів територією України, особливо в Одеській області.

"Через відсутність тепловозів доставка вагонів під завантаження в Румунію і назад займає близько 40 днів, працювати з таким плечем дуже ризиковано і дорого", - прокоментував Куюн.

За його словами, низька оборотність вагонів також не дозволяє розгорнути ефективні поставки газу з моря, де сьогодні ціни значно нижчі, ніж в Україні.

На його думку, додатковим чинником дестабілізації поставок може стати зміна вимог ліцензування перевезень палива. Контролюючі органи вже анонсували, що з 1 вересня вимагатимуть ліцензії, але більшість компаній не встигнуть оформити необхідні документи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-