Сміттєві річки - грошові береги. Як це робиться в Німеччині

Сміттєві річки - грошові береги. Як це робиться в Німеччині

Укрінформ
Тут добиваються «сміттєвої» дисципліни штрафами та грошовими заохоченнями за утилізацію

«Чистенька» - такий епітет серед інших завжди характеризував Німеччину. І дійсно вулиці міст і сіл, парки і ліси завжди звертали на себе увагу акуратністю та доглянутістю.

На жаль, останніми роками картина у багатьох районах дещо інша. Принаймні, мені, яка приїхала в Берлін на початку 2015 року після 37-річної перерви, це різонуло око. Хоча навряд чи можна покладатися у цьому питанні на враження дитинства, все ж якісь спогади, а також розмови старших про акуратність німців і дивовижну чистоту закарбувалися десь у підкірці.

Сьогодні у великих містах, де багато тих, які «понаїхали», вже не дивуєшся обгорткам, пластиковим стаканчикам, пивним банкам і пляшкам, які валяються на вулицях і в скверах. Особливо у вихідні, коли комунальні працівники, як усі порядні бюргери, мають законний день відпочинку. Масові народні гуляння, чи то футбольний матч, чи то Першотравень або гей-парад - тема окрема. Урни, які, треба віддати належне, встановлюються в місцях скупчення народу в достатній кількості, просто не вміщають усіх відходів від їжі та пиття тих, хто гуляє.

Побіжний перегляд новинних повідомлень буквально за останні дні свідчить про те, що проблема сміття хоча і не стоїть надто гостро, але хвилює і владу, і населення. Новин про спонтанні звалища не так вже й мало з різних федеральних земель.

Наприклад, повідомлення про жалюгідний стан деяких морських узбереж: «На пляжах Північного та Балтійського морів, згідно з аналізом, валяється велика кількість відходів. 389 предметів сміття виявлено на 100 метрах пляжу!», - б'є в липні тривогу відомство з охорони навколишнього середовища.

А ось звернення поліції невеликого містечка Нінбург у Саксонії від 1 серпня: «Просимо усіх, хто бачив, хто викинув у підлісок старі зламані меблі, зв'язатися за телефонами гарячої лінії». Хтось вирішив заощадити, адже штраф за викидання меблів коливається в межах від 200 до 600 євро. Втім, якби людина сповістила спеціальні служби, обійшлося б це їй значно дешевше, а то й зовсім безкоштовно.

«Містечко Аугсбург на берегах річки Вертах у Баварії влітку приваблює велику кількість відпочиваючих, в їхньому числі таких, які залишають після себе після веселих пікніків сміття», - скаржиться місцева газета Аugsburger Аllgemeine в останній день липня. Місцеві жителі роздратовані порожніми пляшками з-під горілки та упаковками від піци, чіпсів і цукерок, які валяються на колись доглянутому березі.

Мерія містечка Моерс, що в землі Північний Рейн-Вестфалія, намагається розшукати невідомих, які «в черговий раз викинули сміття, що підлягає утилізації - старі шини та кілька пакетів з відходами - у парковій зоні», і скаржиться, що їй, мерії, довелося заплатити за вивезення сміття сотні євро. Адже це гроші платників податків, кінець кінцем. Чесних платників податків...

ПЕРЕРОБКА - ШЛЯХ ДО ЧИСТОТИ ТА ЕКОЛОГІЇ

Німецькі платники податків за «організований» викид сміття платять чимало, за нашими мірками: у середньому понад 150 євро на рік на сім'ю з 4 чоловік.

Ще вони дуже скрупульозно сміття сортують. Не тільки через те, що за викид не того сміття не в той контейнер можна нарватися на штраф або навіть відмову комунальних служб обслуговувати таких недобросовісних споживачів, але і з щирої турботи про екологію. До речі, до необхідності сортування сміття громадян ФРН привчають змалку - є спеціальні розповіді на цю тему в дитячих книжках і спеціальний курс в дитячих садках та школах.

Почалося ж все у 1991 році, коли уряд ФРН прийняв закон про пакувальні матеріали, який зобов'язує виробників відповідати за свої товари і після їхнього вживання (витрати на переробку вже закладені у вартість). З тих пір на упаковках, які підлягають переробці, можна побачити значок, а в місцях викиду сміття - різні контейнери для побутових відходів, для паперу, для різноманітної упаковки і для скла (до того ж окремо білого та кольорового).

Пивні (але не винні) пляшки, втім, вигідніше здавати через спеціальні автомати в магазинах, а пластикові пляшки - ще вигідніше. Погодьтеся, 25 євро-центів за пластикову пляшечку - зовсім непогано.

Далі сміття, яке вивозять з різною періодичністю, відправляється або на пункти вторпереробки, або на сміттєспалювальні заводи. Отримана при спалюванні енергія, як правило, йде на опалення будинків і нагрівання води у водопроводі. Вигідно.

Треба зазначити, що Німеччина - чемпіон з переробки побутових відходів: тут утилізується або перетворюється на компост близько 65% сміття (середній показник по ЄС - 42%), а спалюється лише 35%. Майже 14% усієї сировини, що використовується у промисловості ФРН, отримано саме з відходів.

Наприклад, якщо у тому ж 1991 році перероблялося 5% алюмінію, то сьогодні - понад 90%, по пластмасам зростання з 3 до понад 60%.

Переробка сміття - справа доволі прибуткова, оборот галузі перевищує 200 мільярдів євро на рік. Зайнято у ній близько 250 тисяч осіб.

У той же час, і по «виробництву» сміття Німеччина - європейський лідер. При тому, що середній показник по ЄС становить 492 кг, у ФРН він досягає 618 кг сміття на середньостатистичного громадянина на рік.

ШТРАФИ ЯК СТИМУЛ ОХАЙНОСТІ

Очевидно, що до цього об'єму приплюсоване і те сміття, яке громадяни викидають не в свої контейнери біля будинків, а в інших місцях - під час відпочинку, прогулянок тощо.

Що б там не було сказано на початку тексту, але в переважній більшості своїй німці та культурні гості країни стежать за чистотою. Стимулює їх до цього як турбота про екологію і просто правильне виховання, так і чималі штрафи за викидання сміття у непризначених для цього місцях. Останні ще і є непоганим засобом поповнення бюджету.

Отже, Німеччина входить у топ-5 країн Європи з контролю викиду сміття на вулиці за допомогою штрафів.

Так, за невеликий об'єм сміття, відправлений не в урну, а куди попало, доведеться заплатити 35 євро, те саме за виплюнути жуйку, за кинутий на землю/асфальт недопалок - 20 євро. Навіть за «екологічні» відходи на кшталт огризків, кісточок від фруктів і ягід, а тим паче бананову шкірку, може накладатися штраф.

Але це якщо вас зловили «на гарячому». Особисто я ніколи не бачила, як це виглядає на практиці. Хоча є у ФРН навіть спеціальні сміттєві детективи. Проект стартував 12 років тому у Франкфурті-на-Майні і потім поширився на деякі інші міста. «Детективи» за допомогою звичайних фотоапаратів, камер спостереження та аналізу сміття, знаходять порушників і тим тоді вже від штрафу не відкрутитися (втім, тільки якщо хулігана можна чітко розпызнати на знімку, в іншому випадку можна оскаржити претензії). Тільки ось камери встановлені не скрізь, та й сидіти в засідках є сенс лише тоді, коли в якомусь місці смітять дуже вже злісно і зухвало.

Суворо карається відправлення малої потреби за межами туалету. Мінімальний штраф за такий вид хуліганства (або нетримання) - 35 євро. Не дай Боже ви надумаєте помочитися на пам'ятник (комусь же може і така дика ідея прийти в голову напідпитку) - доведеться викласти 5 тисяч євро. А то й до в'язниці потрапити терміном до року.

І сильно не раджу збирати квіти або обривати гілочки у громадських парках або просто на вулицях. Навіть для коханої дівчини. Дешевше буде купити букет, та й ганьби штрафування уникнете.

Німці собі перерахованих речей, як правило, і не дозволяють. Позначається роками і навіть десятиліттями прищеплені норми поведінки. Хоча серед молодого «незакомплексованого» покоління і трапляються провали моралі. Туристи теж в цілому намагаються не ганьбити свою країну, опинившись в центрі Європи.

Треба просто не забувати, що поводити себе культурно потрібно не тільки в гостях, але й у власному будинку. Тоді в ньому буде чисто і приємно всім, і насамперед, господарям.

Ольга Танасійчук. Берлін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-