«Ostсhem» Фірташа відновив випуск міндобрив після 4-місячної зупинки

«Ostсhem» Фірташа відновив випуск міндобрив після 4-місячної зупинки

Укрінформ
Хімічні підприємства групи «Ostсhem», які випускають близько 80% мінеральних добрив на українському ринку, відновили свою роботу. 

Про це повідомляє прес-служба ПАТ «Аграрний фонд». 

16 червня відновив роботу ПАТ «Азот» (Черкаси), 5 липня - ПАТ «Рівнеазот», а 7 липня - ПАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот».

Раніше, як повідомляли в «Ostсhem», робота на підприємствах була зупинена через брак обігових коштів та конкуренції з боку російських виробників. В цілому хімічна галузь України була деактивована на чотири місяці.

Кошти для формування закупівельних партій добрив і запуску заводів в цілому склали близько 1 млрд грн, з яких 750 млн грн були вивільнені з резервів ПАТ «Аграрний фонд».

Читайте також: Сєверодонецький "Азот" відновлює роботу

«Ці кошти були тимчасово вільні в рамках залученої нами кредитної лінії від Укргазбанку. Спочатку гроші планувалося спрямувати на розширення нашої форвардної програми, але ми виходили з того, що стабілізація ситуації на ринку міндобрив і запобігання паніки у аграріїв - загальнодержавні пріоритети. Тому було прийнято рішення про надання цього траншу», - пояснив голова правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко.

Керівник підприємства також додав, що загальний штат трьох підприємств «Ostсhem» - 11,5 тис. осіб, а з урахуванням суміжних галузей - 40 тис. осіб: «Одночасне звільнення такої кількості працівників могло б мати певні соціальні наслідки».

З огляду на те, що хімзаводи обтяжені багатомільйонними боргами, контрактантом з боку «Ostсhem» виступила новостворена компанія «Статус трейд». В даний момент компанія проходить перевірку з боку Державної служби фінансового моніторингу України.

На сьогодні із заводами «Ostсhem» укладені договори на поставку вже близько 200 тис. тонн добрив, які можуть бути спрямовані сільгоспвиробникам. Таким чином, чотиримісячний колапс на ринку мінеральних добрив близький до завершення.

Нагадаємо, що три хімічних заводи, які входять до групи «Ostсhem», зупинили роботу в березні через припинення постачання газом з боку НАК «Нафтогаз України». Компанія посилалася на відсутність коштів для передплати за паливо. Заручниками ситуації стали сільгосптоваровиробники, які, за даними профільних аграрних асоціацій, внесли передплату за добрива в розмірі близько 2 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-