"Енергоатом" почав самостійно перевіряти паливо Westinghouse

Укрінформ
Завдяки тому, що персонал ВП «Атомремонтсервіс» освоїв СІРП і самостійно провів дві інспекції палива, Енергоатом заощадив близько 7,5 млн грн.

Про це повідомляє прес-центр ДП "НАЕК "Енергоатом".

Відокремлений підрозділ «Атомремонтсервіс» НАЕК «Енергоатом» розпочав самостійно виконувати інспекцію ядерного палива ТВЗ-W/WR з використанням Стенду інспекції та ремонту палива (СІРП), яку раніше проводили фахівці компанії Westinghouse.

Якщо раніше інспекцію ядерного палива проводили фахівці компанії Westinghouse Electric Sweden AB, то вже починаючи з 2017 року ВП «Атомремонтсервіс» самостійно виконує весь комплекс інспекції: збирання та налагодження СІРП і всіх його вимірювальних систем, виконання контролю палива і подальший демонтаж стенду. Фахівці компанії Westinghouse були присутні на інспекції на ЮУАЕС та ЗАЕС в якості спостерігачів.

Зокрема, у червні 2017 року персонал ВП «Атомремонтсервіс» провів чергову інспекцію палива в обсязі 8-ми ТВЗ-WR на енергоблоці №5 Запорізької АЕС.

Досвід і практичні навички, отримані ВП «Атомремонтсервіс» у 2017 році, підтверджують, що персонал підрозділу готовий до самостійного проведення інспекцій ядерного палива з використанням СІРП.

Найближчі завдання, що ставить перед собою ВП «Атомремонтсервіс» в цьому напрямку: доопрацювання СІРП для забезпечення можливості контролю ТВЗ-А; удосконалення конструкції стенду з вилучення сторонніх предметів з ТВЗ; проведення планових інспекцій палива на енергоблоках АЕС у період тривалих капітальних ремонтів без впливу на терміни ППР та ін.

Нагадаємо, у 2010 році на енергоблоці №3 ЮУАЕС було завантажено в активну зону в режимі дослідно-промислової експлуатації паливо компанії Westinghouse. Однією з умов Держатомрегулювання було проведення щорічного контролю стану палива ТВЗ-W/WR протягом 4-х паливних циклів.

З цією метою компанією Westinghouse був спроектований та виготовлений Стенд інспекції та ремонту палива (СІРП). Використання даного стенду дозволяє досліджувати тепловиділяючі збірки (ТВЗ) і твел, а також отримувати додаткову інформацію про стан ТВЗ в період ППР.

У листопаді 2014 року відповідальним підрозділом за експлуатацію СІРП, включаючи весь комплекс робіт з його освоєння і використання для інспекції та ремонту ядерного палива на всіх енергоблоках АЕС України, був визначений ВП «Атомремонтсервіс».

У 2014 році персонал ВП «Атомремонтсервіс» пройшов базове навчання щодо роботи на СІРП, а у 2015-2016 роках приймав участь спільно з фахівцями Westinghouse в інспекції палива на енергоблоці №3 ЮУАЕС.

З огляду на складність вимірювальних систем СІРП, а також на той факт, що за допомогою СІРП проводиться обстеження опроміненого ядерного палива, кваліфікація персоналу, який приймає участь в інспекції ядерного палива, повинна бути на найвищому рівні. Це може бути забезпечено проведенням періодичних тренажерних циклів для підтримки кваліфікації операторів СІРП на необхідному рівні.

З цією метою на виробничій базі ВП «Атомремонтсервіс» у 2016 році було побудоване і введене в експлуатацію приміщення тренажерних циклів. У січні 2017 року на базі ВП «Атомремонтсервіс», а саме в приміщенні тренажерних циклів СІРП, фахівці компанії Westinghouse провели навчання операторів СІРП із числа персоналу ВП «Атомремонтсервіс» з видачею відповідних сертифікатів міжнародного зразка. Результати навчання були використані персоналом ВП «Атомремонтсервіс» під час інспекції 6-и ТВЗ-WR, на енергоблоці №3 ЮУАЕС у ППР-2017.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-