Держбанки не можуть повернути кредити, надані братам Клюєвим - ЗМІ

Держбанки не можуть повернути кредити, надані братам Клюєвим - ЗМІ

Укрінформ
Українські державні банки не можуть повернути кредити, надані компаніям, що належать сім'ї  Клюєвих.

Про це йдеться в матеріалах DW.

«В Австрії виходить на фінішну пряму процедура банкрутства компаній, пов'язаних з братами Сергієм і Андрієм Клюєвими. Материнські компанії бізнес-структур Клюєвих зареєстровані у Відні, тож їхні кредитори, найбільшими з яких є українські державні банки, сподівалися отримати хоча б частину австрійських активів братів. Імовірно, компанії Клюєвих свого часу отримали мільярдні кредити від державних банків не без політичного втручання. Як з'ясувалося, позики були без серйозного забезпечення - після втечі Клюєвих держбанки залишилися «в дурнях», - пише DW.

Видання зазначає, що Клюєви зробили свої статки на сонячній енергії. Побудувати низку сонячних електростанцій на півдні України за лічені роки дозволили насамперед щедрі кредити державних банків. Компанія Activ Solar GmbH Клюєвих, пізніше оформлена на зятя Андрія Клюєва Каве Ертефая, отримала в "Укрексімбанку" шість кредитів на загальну суму 8,59 мільярда гривень (109 мільйонів євро; 224 мільйони доларів і 528 мільйони гривень). Поручителем за цими позиками виступила компанія "Актив-Страхування", яка через компанію "Укрпідшипник" та австрійську SLAV Handel, Vertretung und Beteiligung Aktiengesellschaft (далі у тексті - SLAV Handel) також належить Клюєвим. Гроші не були повернуті, й банк звернувся до суду. В березні минулого року "Укрексімбанк" виграв суд у компанії "Актив-Страхування", яка має негайно повернути йому всю суму. Проте досі цього не було зроблено. Зараз банк намагається у рахунок погашення заборгованості відсудити у "Заводу напівпровідників" нерухомість, але поки що остаточних рішень немає. Водночас ще одним шансом повернути банку частину взятих у нього коштів була процедура стягнення боргів, яка здійснюється при Торговому суді Відня. 

«Однак борги "Укрексімбанку" - це ще не весь фінансовий тягар, який залишили після втечі до Росії брати Клюєви. До 2013 року компанії соратників Януковича для будівництва 16 сонячних електростанцій в Криму щедро кредитував державний "Ощадбанк". Непогашений борг за цими позиками складає більше 19 мільярдів гривень», - пише видання.

Конфіскувати сонячні електростанції банк після анексії Криму не може. Нині тривають міжнародні суди з Російською Федерацією. Суд щодо вимоги повернути майже мільярд доларів розпочався в березні у Парижі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-